Afectiunile urechii - remedii homeopate

Actualizat: 08 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Remediile homeopate pentru afectiunile urechii reprezinta o alternativa la tratamentele alopate clasice. In prezenta unei raceli, deseori, copiii sunt predispusi infectiilor la nivelul urechii medii (otita medie); insa, acestea pot aparea la orice varsta.

Alergia, inflamatia amigdalelor (amigdalita) si a polipilor nazali pot bloca trompa lui Eustachio si sinusurile.

Inflamatia si cantitatea de fluide care se acumuleaza in urechea interna determina presiune, durere si uneori chiar aparitia unei fisuri la nivelul timpanului si otoree (scurgeri de lichid in ureche).

Un alt tip de infectie a urechii - otita externa - afecteaza urechea externa si pielea sensibila din interiorul canalului auditiv. De cele mai multe ori, cauza poate fi o banala zgarietura care se infecteaza cu bacterii sau ciuperci. Urechea devine umflata, inflamata si foarte dureroasa.

Substantele care intra in componenta remediilor homeopate nu au provocat efecte adverse grave, iar eficacitatea lor nu a fost confirmata in urma cercetarilor stiintifice.

Din aceste motive se recomanda pacientilor sa citeasca cu atentie prospectul, intrucat un produs homeopat care nu este utilizat corespunzator, in cantitatea indicata in prospect poate provoca reactii alergice, reactii adverse sau pot interactiona cu alte substante.

Remedii homeopate

Aconitum napellus - Omag

Acest remediu este indicat in cazul in care durerea de urechi (otalgia) se instaleaza brusc, este ascutita, pulsatila si apare dupa expunerea la frig sau vant, ori dupa un soc acustic (expunerea la zgomote puternice, explozii etc.).

De obicei, persoana este speriata, nelinistita, agitata, si poate manifesta febra si sete intensa. Simptomele sunt mai accentuate in cursul noptii, putand chiar trezi bolnavul din somn.

Belladonna - Matraguna

Durerea care se manifesta sub forma de crize de otalgie intensa, de scurta durata, care apar brusc, cu caldura si inflamatie, sugereaza nevoia administrarii acestui remediu.

De asemenea, durerea poate fi pulsatila sau trepidanta si se poate agrava. Persoana are de obicei febra, fata congestionata, nu suporta lumina, si local pielea este fierbinte la palpare. Urechea dreapta este afectata cel mai des.

Copiii care au nevoie de Belladonna sunt fie somnolenti, cu stari febrile, fie agitati si au cosmaruri.

Chamomilla - Musetel

Durerile extreme, de nesuportat, determina nevoia de acest remediu. Copiii pot fi suparati fara motiv, adesea tipa si lovesc. Se pot simti mai bine daca sunt leganati sau plimbati cu miscari constante, sacadate. Obrajii (sau doar unul) sunt fierbinti si rosii. Durerile de urechi (si nu numai) sunt amplificate de caldura si vant.

Ferrum Phosphoricum - Fosfat feroso-feric

Acest remediu poate calma sau chiar stopa durerea si inflamatia urechilor. Remediul isi va face efectul mai ales daca s-a intervenit in momentul de debut al durerilor. Persoana are fata rosie, febra si senzatie de oboseala. Urechea poate fi calda si roz, iar timpanul usor inflamat.

Hepar sulphuris calcareum - Inima de sulf calcaros

Acest remediu este indicat atunci cand durerea de urechi este acuta sau infectia este intr-un stadiu avansat (timpan bombat, cu puroi). Injunghierile si durerile ascutite pot fi indicii pentru necesitatea administrarii acestui remediu. Persoana este foarte sensibila mai ales la frig, rece, curent de aer, motiv pentru care pacientul prezinta o sensibilitate crescuta.

Magnesia phosphorica - Fosfat de magneziu

Utilizarea acestui remediu este indicata cand durerea de urechi se diminueaza la caldura sau cand se aplica presiune usoara. Durerea poate fi mai mult sub forma de nevralgie, fara semne evidente de lichid sau infectii ale urechii.

Mercurius solubilis

Acest remediu poate fi de ajutor daca infectia urechii este avansata, purulenta, insotita de dureri pulsatile si zgomote in urechi.

Persoana careia trebuie sa i se administreze acest remediu este adesea sensibila la temperatura (atat rece cat si cald), are ganglionii limfatici tumefiati, respiratia este greoaie, limba tumefiata, transpiratia este excesiva si saliveaza abundent in timpul somnului.

Pulsatilla

Acest remediu este indicat pentru infectii ale urechii insotite sau determinate de raceala. Simptomele includ nas infundat si secretii abundente, galben - verzui. Urechea poate fi fierbinte si umflata, putand exista si o senzatie de presiune.

Durerea se poate accentua seara si noaptea, la caldura, fiind insotita de o senzatie de pulsare. Daca infectia este deja cronica se pot resimti si senzatii de mancarime. Un copil care are nevoie de Pulsatilla este trist si plange, dorind sa fie tinut in brate si mangaiat.

Dozajul remediilor homeopate

Selectati remediul corespunzator simptomelor dvs. In conditiile in care alegeti varianta de auto-tratament este necesara o dilutie mica (6X, 6C, 12X, 12C, 30X sau 30 C).

Reguli oferite de medici pentru administrarea remediilor homeopate:

- Se administreaza o singura doza dupa care asteptati reactiile acesteia. Daca observati o ameliorare a afectiuni continuati sa va remediul pana cand afectiune este tratata definitiv.

- In cazul in care constatati ca starea de sanatate nu s-a imbunatatit, dar nici simptomele nu s-au agravat, atunci este cazul sa va administrati o a doua doza.

- Frecventa cu care va administrati dozele variaza in functie de semnele si simptomele pe care le prezentati.

- Daca dupa 24 de ore de la administrarea primel doze de tratament nu observati nicio ameliorare va recomandam sa consultati medicul de specialitate.


Citeste si despre:

Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa! Marea, un remediu impotriva alergiilor 6 mituri si fapte despre suplimentele pentru slabit Tratarea congestiei nazale si a presiunii sinusurilor 15 alimente care stimuleaza sistemul imunitar Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Medicamentele pentru disfunctia erectila au efecte benefice si pe alte tesuturi si organe 7 mituri despre boala Alzheimer Dozajul paracetamolului sau acetaminofenului la copii Ceaiul verde: elixirul sanatatii! Arsurile solare: remedii din popor