Constipatia la copil

Publicat: 14 Iunie 2005 | Actualizat: 16 Iulie 2009
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiConstipatia este sindromul caracterizat de incetinirea tranzitului, scaune intarite cu eliminare dificila si incompleta. Aceasta reprezinta o problema frecvent intalnita la copii si de cele mai multe ori trecatoare fara a ingrijora parintii.
Atunci cand copiii nu consuma in alimentatia lor suficiente fibre vegetale sau lichide si nu efectueaza suficienta miscare se creeaza conditiile propice de aparitie a constipatiei.
De multe ori copiii refuza sa mearga la toaleta din jena de a folosi un WC public, se rusineaza in a comunica necesitatea de a merge la toaleta, nu doresc sa intrerupa jocul si intarzie astfel evacuarea materiilor fecale, ce are ca urmare resorbtia apei din scaun cu intarirea acestuia si eliminarea mai dificila ulterior. In alte situatii cauza constipatiei poate fi reprezentata de administrarea anumitor medicamente.

Simptome


Simptomele constipatiei includ:

- lipsa tranzitului mai multe zile sau eliminarea unor scaune reduse cantitativ dar cu dificultate
- dureri abdominale sub forma crampelor
- inapetenta, greata si chiar varsaturi
- abdomen destins de volum
- pierdere in greutate - la copii mici
- scaune reduse cantitativ, gleroase
- dureri rectale la defecatie, acestea fac eliminarea scaunului dificila si pot determina copilul sa evite defecarea intrand astfel intr-un cerc vicios
- sunt vizibile eforturile de defecare ale copilului - se screme si se inroseste la fata in incercarea de a elimina scaunul fara a avea insa un rezultat.

Consult de specialitate


Situatii in care este bine sa apelam la consultul medicului sunt:
- atunci cand episoadele de constipatie dureaza mai mult de 3 saptamani
- cand copilul devine incapabil de a-si desfasura activitatea normal
- cand apar leziuni tegumentare perianale datorate constipatiei
- cand apar mici fragmente de mucoasa prin anus sau hemoroizi
- cand copilul nu reuseste sa evacueze scaunul prin defecare.

Tratament


Tratamentul depinde de varsta copilului si de severitatea acestei probleme. Adesea este suficienta schimbarea alimentatiei si imbogatirea acesteia cu fibre vegetale provenind din fructe, legume, cereale, consumul unor cantitati mai mari de lichide si incurajarea copilului spre mai multa miscare.

In anumite situatii in care eliminarea scaunului este dificila este nevoie sa i se faca copilului o clisma - manevra de introducerea in rect a unei cantitati de lichid ce va usura eliminarea materiei fecale intarite. Ulterior se vor administra laxative usoare pentru a preveni reaparitia episoadelor de constipatie.
Pentru a usura evacuarea scaunelor poate fi utila si introducerea de supozitoare cu glicerina ce vor avea un efect de lubrifiere a canalului anal si rectului.

Nu este recomandabil abuzul de laxative, administrarea acestora fiind recomandabil sa se faca dupa recomandarea medicului.
Cu toate ca aparitia acestei probleme nu trebuie sa ingrijoreze parintele in cele mai multe cazuri, rezolvarea venind de la sine sau dupa modificarea alimentatiei.


Email

Confort si relaxare pentru picioarele taleConfort si relaxare pentru picioarele tale

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Constipatia la copii intre 0 si 11 ani

Prim ajutor in durerea abdominala la copil

Intestinul iritabil la copil

Dieta in constipatie

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

7 probleme digestive care pot sa apara din cauza unei mese imbelsugate de Sarbatori

Antiinflamator natural pentru raceli si alte afectiuni

Infectiile tractului urinar la copil

Cele mai bune remedii pentru constipatia bebelusilor

Esentialul despre constipatia bebelusului alaptat la san

Copilul tau nu creste? Cand te adresezi medicului?

Eubiotic Baby picaturi pentru burtica copilului tau