Antrax: cauze, simptome, tratament

Actualizat: 04 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Antraxul este o boala infectioasa grava cauzata de Bacillus anthracis, o bacterie rezistenta, care poate supravietui in conditii extreme pentru o perioada lunga de timp. Aceasta bacterie este foarte toxica.

Antraxul a devenit mai cunoscut in 2001, cand a fost folosit ca arma biologica. O serie de scrisori au fost infestate cu spori de antrax si au fost trimise prin posta din S.U.A. Acest atac a dus la 22 de cazuri de infectie, inclusiv 5 decese, ceea ce a dus la unul dintre cele mai grave atacuri biologice din istoria Statelor Unite.

Antraxul apare in mod obisnuit la animale si este o boala foarte grava pentru oameni. Antraxul se raspandeste prin intermediul sporilor ce sa gasesc la nivelul solului. Acestia devin activi doar in momentul in care patrund in organism.

Bacillus anthracis produce spori rezistenti ce pot provoca o infectie potential letala la oameni si animale. Exista patru forme diferite de antrax:

• Antrax cutanat;
• Antrax respirator;
• Antrax gastrointestinal;
• Antrax orofaringian.

Fiecare tip de antrax este cauzat de bacteria B. anthracis, care intra in corpul uman in diferite moduri. Fiecare mod de infectare determina simptome diferite.

Cauze

Infectia cu antrax are loc atunci cand bacteria B. anthracis intra in organism printr-o leziune cutanata, ingestie de alimente contaminate sau inhalare. Sporii de antrax devin activi in momentul in care patrund in organism. Odata active, bacteriile se multiplica, creand toxine ce provoaca boala.

Antraxul este compus din trei proteine. Niciuna dintre aceste proteine nu este toxica pe cont propriu, dar combinate, pot deveni letale, afectand sistemul imunitar.

Cea mai comuna forma de antrax este reprezentata de antraxul cutanat. Bacteria se raspandeste din cauza contactului direct a sporului cu tegumentul unei persoane sau cu o leziune cutanata.

Oamenii se pot infecta cu antrax prin:
- Intrarea in contact cu animale infectate cu antrax;
- Consumul de alimente ce provin de la animale infectate;
- Inhalarea sporilor, in mod tipic in timpul procesarii produselor animalelor contaminate;
- In cazul in care antraxul este folosit ca arma biologica.

Bioterorismul

Daca o persoana elibereaza in mod voit un virus sau o bacterie ce poate duce la imbolnavire sau moarte, acest lucru este cunoscut ca un atac biologic. Antraxul ar putea fi folosit ca arma biologica, deoarece este usor de folosit.

Potrivit specialistilor, in cazul in care ar aparea un atac biologic, antraxul este unul dintre agentii cei mai probabili.

Exista mai multe motive:

• Antraxul este usor de gasit in natura si usor de dezvoltat in laboratoare;
• Este usor de diseminat;
• Sporii de antrax sunt microscopici. Este posibil ca acestia sa nu fie remarcati prin gust, miros sau vedere;
• Un astfel de atac ar fi greu de detectat;
• Antraxul a mai fost folosit anterior ca arma.

Antraxul este cel mai adesea intalnit in unele zone agricole din urmatoarele regiuni:
- America Centrala si de Sud;
- Caraibe;
- Europa de Sud;
- Europa de Est;
- Africa Sud-Sahariana;
- Asia Centra si de Sud-Vest.

Infectia cu bacteria antraxului este mai frecventa la animalele de ferma decat la oameni. Oamenii au un risc crescut de infectare daca:
• Manipuleaza bacteria intr-un laborator;
• Intra in contact cu animalele, cum ar fi medicii veterinari;
• Se afla intr-o zona care prezinta un risc ridicat de expunere la antrax;
• Consuma alimente ce provin de la animale infectate.

In timp ce antraxul poate fi raspandit la om prin contactul cu animalele infectate, acesta nu se raspandeste de la o persoana la alta.

Simptome

Fiecare forma de antrax are propria gama de simptome. Pentru majoritatea formelor, simptomele apar in decurs de o saptamana de la expunerea la bacterie. In cazul antraxului respirator, simptomele pot aparea si la o luna dupa expunere.

Antraxul cutanat

Acesta este cea mai comuna forma de antrax si prezinta urmatoarele simptome:

- Prezenta unei macule cutanate, dureroase, posibil pruriginoase, cu un punct negru in centru.
- Umflarea ganglionilor limfatici si a tesuturilor din jur.

Antraxul cutanat este considerat cea mai usoara forma. Cu tratament, este rareori mortal. Fara tratament, poate fi fatal in 20% din cazuri.

Antraxul gastrointestinal

Simptomele antraxului gastrointestinal sunt:
- Dureri abdominale;
- Diaree;
- Letargie;
- Febra;
- Frisoane;
- Cefalee;
- Pierderea poftei de mancare;
- Greata si varsaturi;
- Inflamarea ganglionilor cervicali.

Fara tratament, jumatate dintre pacienti mor, dar cu tratament, 60% vor supravietui.

Antraxul respirator

Simptomele initiale ale antraxului prin inhalare sunt:
- Disconfort in piept;
- Hemoptizie;
- Greata si varsaturi;
- Durere la inghitire;
- Rinita.

Pe masura ce boala progreseaza, pacientul poate experimenta:
- Dificultati de respiratie;
- Meningita;
- Soc.

Acesta este cel mai mortal tip de antrax. Fara tratament este fatal in proportie de 90% din cazuri.

Antraxul orofaringian

Simptomele antraxului orofaringian sunt:
- Disfagie;
- Febra;
- Dificultate la inghitire;
- Inflamarea ganglionilor cervicali.

Diagnosticare

Antraxul prezinta mai multe semne si simptome asemanatoare cu ale altor boli, cum ar fi gripa sau pneumonia. Pentru a putea diagnostica aceasta afectiune, medicul va pune intrebari despre antecedentele personale si conditiile de viata.

Daca acesta suspecteaza prezenta bacteriei B. anthracis poate efectua mai multe teste pentru a obtine un diagnostic.

Testele includ:

Biopsie cutanata pentru antraxul cutanat;
• Coprocultura pentru antraxul gastrointestinal;
Radiografii toracice sau CT pentru a detecta antraxul respirator.

Tratament

Antraxul trebuie tratat cat mai repede posibil, inainte ca nivelurile de toxine si bacteriile sa se multiplice pana cand nu mai pot fi eliminate din organism prin intermediul medicamentelor.

Tratamentul standard pentru antrax este alcatuit din antibiotice si antitoxine. Tipul de antibiotic va depinde de modul in care a avut loc infectia, varsta persoanei si istoricul medical.

Antitoxinele sunt in prezent in curs de dezvoltare, acestea vizeaza toxinele eliberate de B. anthracis.

Profilaxie

Pentru a evita infectia cu antrax, medicul recomanda:

• Consumul de carne care a fost sacrificata si gatita corespunzator;
• Evitarea contactului cu animalele potential bolnave;
• Administrarea antibioticelor preventiv persoanelor suspectate de antrax.

Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente a aprobat un vaccin pentru antrax, care trebuie utilizat inainte de expunerea la factorii de risc. Acest vaccin poarta denumirea de Biothrax si este utilizat ca masura preventiva.

Acesta este alcatuit din 5 doze, administrate pe o perioada de 18 luni. Cand se utilizeaza dupa expunerea la antrax, este dat ca o serie de vaccinuri in trei doze. Acest vaccin este eficient in 92,5% din cazuri.

Vaccinul nu este disponibil in mod obisnuit pentru publicul larg. Acesta este administrat oamenilor care lucreaza in conditii de mediu cu risc crescut de antrax, cum ar fi militarii si oamenii de stiinta.

Prognostic

Antraxul poate fi tratat cu antibiotice daca este diagnosticat la timp. Fara tratament, riscul de deces din cauza antraxului creste.

Riscul decesului pentru antraxul cutanat este de 20% daca este lasat netratat. Daca o persoana este infectata cu antrax gastrointestinal, riscurile de deces sunt de la 25% pana la 75%. Cel putin 80% dintre oameni mor dupa inhalarea sporilor de antrax daca nu au fost tratati la timp.


Citeste si despre:

Sarcina si ciprofloxacinul Foliculita - inflamatia foliculilor pilosebacei Furunculul Cele mai contagioase boli Cand si cum au fost descoperiti microbii Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii Cele mai ciudate simptome de sarcina Sindromul post-avort - simptome si tratament Simptome la copii - semnificatii posibile Afectiuni renale fara simptome