Endoscopia bronsica

Actualizat: 15 Aprilie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O endoscopie bronsica implica introducerea unui endoscop (instrument care are mai putin de 1 cm in diametru) in interiorul cavitatii bucale. Endoscopul este flexibil si permite examinarea vizuala a traheei si bronhiilor.
Prin acest tip de investigatie se pot recolta probe pentru realizarea biopsiilor si se poate identifica, de exemplu, care este sursa unei sangerari pentru a se institui tratamentul adecvat.

Detalii tenice


Pregatirea pentru endoscopia bronsica:
- Pacientul ar putea fi internat ambulatoriu sau nu va fi internat;
- Se va injecta o substanta care are rolul de a mentine uscate caile respiratorii (pentru a se reduce disconfortul cauzat de examinare);
- Se va injecta un sedativ;
- Se va aplica un anestezic local (cavitatea bucala, gat, corzi vocale si cai respiratorii) prin intermediul unui spray si se va injecta un lichid care contine anestezic in caile respiratorii;
- Nu se va introduce nimic in interiorul cavitatii bucale tip de cel putin 4 ore inainte de procedura.

Pe intreaga durata a examinarii, pacientului i se va furniza oxigen pentru facilitarea respiratiei normale si pentru prevenirea eventualelor complicatii. De asemenea, cantitatea de oxigen din sange va fi monitorizata continuu in timpul examinarii.

Contraindicatii


Medicul care efectueaza investigatia ar putea sa ii recomande pacientului sa nu utilizeze aspirina sau orice alt tratament cu medicamente anticoagulante cu cel putin 7 zile inaintea examinarii (in functie de sfatul medicului de familie).

Examinarea ar putea fi contraindicata intr-una din urmatoarele situatii:
- daca pacientului i s-a diagnosticat recent o boala coronariana (angina pectorala);
- daca pacientul a suferit recent un atac de cord;
- daca pacientul sufera de bronsita cronica sau emfizem sever;
- daca pacientul are probleme de coagulare a sangelui.

Durata endoscopiei bronsice
Aceasta va dura intre 15 si 30 de minute. Dupa investigatie, medicul ar putea sa examineze starea generala de sanatate a pacientului.

Inconveniente

- Injectarea substantei care va mentine uscate caile respiratorii - probleme pe termen scurt de vedere (vedere incetosata timp de 1-2 ore);
- Interdictia de a conduce un autovechicul timp de 6 ore (efectele anesteziei pt fi prelungite);
- Este recomandabil ca persoana care va fi supusa interventiei sa ramana la domiciliul sau si sa nu lucreze in acea zi.

Complicatii
- Greata si tuse (pe durata anesteziei locale);
- Sputa cu sange in orele imediat urmatoare procedurii in cazul in care se recolteaza tesut pentru biopsie;
- Temperatura poate fi ridicata - pana la 39 grade C, pe parcursul a 12 ore dupa procedura (tratamentul va consta in administrarea de paracetamol). Daca temperatura ridicata dureaza mai mult de 24 de ore de la investigatie, va fi necesar consultul medical (posibila infectie).

Complicatii foarte rare
- La pacientii cu hipersensibilitate la anestezie locala pot sa apara complicatii severe, inclusiv stop cardiac (literatura de specialitate descrie doar doua cazuri de deces din peste 50.000 de endoscopii bronsice).
- Scaderea drastica a tensiunii arteriale, aritmie cardiaca, atac de cord, lesin, convulsii, dificultati de respiratie, infectii.

In cazul de biopsii pulmonare periferice complicatiile rare ar putea fi:
- pneumotorax - care necesita internarea in spital
- hemoragie severa.

In cazul in care endoscopia bronsica este urmata de complicatii, pacientul va reveni la spital pentru consult. Problemele cardiace si reactiile vagale severe pot necesita administrarea de medicamente. Daca apare o hemoragie, medicul va recomanda o substanta cu rol coagulant.


Citeste si despre:

Endoscopia - investigatia digestiva superioara Politraumatismele Catalogul national de programe de studii complementare Tumori gastrointestinale stromale Stenoza subglotica la copii Tusea cronica Despre pirozis si refluxul gastro-esofagian menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini Septicemia Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Sindromul Cushing - hipercorticismul Polipii nazali Cancerul pulmonar non-microcelular Ce trebuie sa stiti despre cancer Paralizia coardelor vocale