Beneficii si riscuri ale tratamentului homeopat

Actualizat: 17 Ianuarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este homeopatia


Homeopatia este o forma de tratament si/sau ingrijire ce se bazeaza pe folosirea ingredientelor naturale, acestea fiind diluate in diferite proportii si folosite pentru diverse scopuri. Homeopatia este un concept complex ce se bazeaza pe principiul de auto-vindecare: ajuta organismul sa lupte de unul singur impotriva unei anumite afectiuni sau stari, fara a utiliza doze mari de medicamente cu substanta activa.

Desi isi are originea in Germania, homeopatia s-a raspandit masiv in aproape toate regiunile, inclusiv in tara noastra, fiind uneori considerate practici preluate de la indieni. Homeopatia este in prezent al doilea cel mai utilizat sistem de tratament, dar in acelasi timp este si cel mai controversat, dezbatut si criticat sistem. Desi parerile sunt impartite, homeopatia prezinta si cateva avantaje ce fac aceasta terapie demna de utilizat la o scara atat de larga, de multi ani.

Beneficiile tratamentului homeopat

- Medicamentele homeopate contin ingrediente sigure. Pana in prezent nu s-au semnalat efecte secundare rezultate direct dintr-un tratament homeopat. Substantele folosite sunt 99% de origine naturala, prietenoase cu mediul si de cele mai multe ori vegane (nu sunt testate sau exploatate animalele). Astfel, acestea pot fi folosite si de catre femeile insarcinate, varstnici, persoane imunocompromise, copii.

- Pot fi administrate concomitent cu alte medicamente prescrise de catre medic, fiindca nu prezinta interactiuni medicamentoase. Medicamentele sintetice contin substante active de natura chimica ce pot interactiona cu alte substante, ceea ce necesita o asociere atenta si studiata a mai multor medicamente.

- Medicamentele homeopate nu au doze stricte. Desi expertii vor recomanda o anumita doza si schema de administrare, in mod real substantele nu au o doza maxima, care daca este depasita devin toxice, si nici o doza minima pentru a le asigura eficiena.

- Pot fi administrate timp indelungat, pentru bolile cronice, fara a dezvolta efecte imunosupresoare, tolerana sau dependena.

- Sunt usor de administrat copiilor si chiar nou-nascutilor, intrucat majoritatea sunt fabricate sub forma de comprimate dulci, pudre sau granule mici dulci. Majoritatea contin zahar.

- Medicamentele homeopate sunt obtinute din materie prima de origine naturala: plante, radacini, frunze, insecte, etc.

- Se considera ca medicamentele homeopatice nu trateaza doar simptomele, ci trateaza problema ca pe un intreg, inclusiv cauza de fond a unei afectiuni.

Dezavantajele tratamentului homeopat

- Sistemul homeopatic contine o varietate foarte mare de substante medicamentoase, astfel incat disponibilitatea unora dintre ele poate fi redusa. Nu in toate farmaciile sau in magazinele specializate se vor gasi toate substantele. Astfel, tratamentul de care aveti nevoie s-ar putea sa fie foarte greu de gasit. In ultimul timp insa, disponibilitatea acestora creste prin intermediul mediului on-line, aparand din ce in ce mai multi producatori de medicamente homeopate.

- Nu exista substante tintite, specifice pentru o anumita problema. Astfel, daca tratamentul este initiat pentru o anumita problema, va dura mai mult timp pana dumneavoastra sau medicul gaseste o schema potrivita, poate pana la cateva saptamani. De asemenea, multitudinea de variante si combinatii de pe piata accentueaza aceasta dificultate de a alege un singur medicament potrivit.

- Dezavantajul si riscul major al acestor medicamente este lipsa de dovezi stiintifice. Nici pana astazi nu s-a demonstrat prin studii stiintifice, reale, o eficiena a substantelor homeopate. Medicamentele nu sunt trecute prin studii clinice si deci nu stim daca ele sunt, intr-adevar, functionale si eficiente pentru anumite simptome si afectiuni.

- Efectele medicamentelor depind foarte mult de organismul care le primeste. Un medicament nu va actiona la fel pentru toata lumea.

- Specialistii in medicina homeopata sunt dificil de identificat, avand in vedere ca exista multi care nu sunt in mod legal specializati pe asta, fiind doar amatori. Mai mult decat atat, nu exista foarte multe persoane specializate pe acest lucru, iar pacientii vor fi tentati sa isi auto-administreze medicamentele. De asemenea, nu este cunoscut faptul ca medicul specialist este capabil sa prescrie si tratamente homeopate si ca cel mai bun lucru este sa apelezi la acesta.

- Doua efecte majore sunt ineficienta si posibilele efecte adverse. Remediile naturale nu au functii demonstrate prin studii stiintifice, ceea ce poate duce la persistenta afectiunii si potential agravarea ei. Riscul acesta este in special prezent la pacientii care folosesc strict tratament homeopatic, fara asocierea medicamentelor de sinteza.

- Auto-administrarea in lipsa de cunostinte poate fi periculoasa. De vreme ce medicamentele homeopate sunt mai usor de achizitionat, nefiind nevoie de prescriptie medicala, multe persoane sunt tentate sa foloseasca medicamentele aleator si in combinatii nestudiate inainte.

- Lipsa reglementarilor stricte. Majoritatea medicamentelor homeopate sunt usor de produs, fara a fi testate si studiate pentru o perioada lunga de timp. Singura aprobare de care are nevoie un producator este cea obtinuta pentru punerea pe piata a medicamentului, act ce confirma ca produsul nu contine substante nocive sau toxice, substante ce ar putea contamina medicamentul. Aprobarea aceasta trebuie obtinuta cu 90 de zile inainte de punerea la vanzare a medicamentului, iar de aici lucrurile sunt simple. Pentru consumatori si eventualii pacienti, lipsa de informatii autorizate poate fi un risc pentru sanatate. Nu putem sti sigur daca un medicament homeopat contine, intr-adevar, ingredientele listate pe ambalaj, in cantitatile respective. De asemenea, indicatiile fiecarei substante nu sunt, de cele mai multe ori, clar precizate, ceea ce poate face alegerea unui medicament homeopat dificil de realizat.

- Multe dintre aceste medicamente pot avea costuri ridicate, uneori chiar mai ridicate decat ale medicamentelor sintetice. Din pacate, preturile nu sunt mereu justificate, intrucat ingredientele naturale nu necesita costuri ridicate de extractie sau pregatire.

- Unele ambalaje si campanii promotionale nu mentioneaza clar ca medicamentul respectiv este homeopat, ducand pacientii in eroare.

- In cazurile urgente, homeopatia nu este deloc eficienta si recomandata.

Concluzie

Pe de o parte, medicatia homeopata este o abordare naturista, prietenoasa cu mediul, ce asigura tratarea unor afectiuni, fara interactiuni medicamentoase si efecte adverse grave. Insa, nefiind dovedita stiintific si medicamentele nefiind testate inainte, eficienta acestora este discutabila si necesita mai multe studii reale, precum si precautii din partea pacientului care decide administrarea de homeopate. Daca decideti sa incepeti un astfel de tratament, consultati-va cu medicul specialist inainte.

Bibliografie:
https://honestproscons.com/pros-and-cons-of-homeopathy-medication/
https://www.schwabeindia.com/blog/homoeopathy-in-general/277-the-pros-and-cons-of-homeopathy


Citeste si despre:

Anevrismul aortei abdominale, Dr. Bogdan Vintila, medic primar chirurgie vasculara Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Echinaceea: prim remediu naturist impotriva gripei! Menopauza Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Alergiile de primavara Intrebari frecvente despre homeopatie Homeopatia - o metoda terapeutica medicala stiintifica Homeopatie versus medicina alopata Homeopatie - avantajele tratamentului