Vaccinarea antihepatita B

Actualizat: 16 Iulie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Hepatita B este una dintre cele mai periculoase boli infectioase. In anul 2011, Romania ocupa locul 6 in Uniunea Europeana la riscul imbolnavirii populatiei de hepatita B, ceea ce inseamna ca imunizarea impotriva acestei boli este cu atat mai importanta.

Vaccinarea antihepatita B este inclusa in Programul National de Imunizari, ceea ce inseamna ca bebelusii beneficiaza gratuit de ea.

Ce este hepatita B

Hepatita virala B este cauzata de infectia ficatului cu virusul hepatitic B. Boala infectioasa ia doua forme

- hepatita B acuta, care este cel mai des intalnita. La persoanele cu forma acuta, infectia poate fi tratata, deoarece sistemul imunitare lupta impotriva virusului.
- hepatita B cronica. Aceasta apare atunci cand sistemul imunitar nu este suficient de puternic incat sa combata virusul, astfel ca boala perisista toata viata in organism, dand nastere unor afectiuni periculoase, cum este insuficienta hepatica, ciroza sau cancerul hepatic.

De ce este importanta vaccinarea antihepatita B

Vaccinarea antihepatita B este deosebit de importanta, intrucat previne imbolnavirea cu virusul hepatitic B. Imunizarea se realizeaza in primele 24 de ore de la nasterea bebelusului, tocmai pentru a preveni cat mai rapid imbolnavirea.

Ulterior, este nevoie de alte doze suplimentare de vaccin, pentru o imunizare mai eficienta. Acestea se administreaza la 2 si la 6 luni, in cantitati de 0,5 ml, concomitent cu alte 2 vaccinuri obligatorii incluse in Programul National de imunizari. Este vorba despre vaccinul DTP (vaccin diftero-tetano-pertussis) si vaccinul VPOT (vaccin antipoliomielitic viu atenuat).

Pe parcursul vietii, adultilor li se recomanda sa ia masuri de prevenire a contactarii virusului hepatitic B, prin vaccinare (in cazul in care nu sunt deja infectati cu hepatita B), prin evitarea utilizarii unor produse personale apartinand altei persoane (periuta de dinti, aparat de ras, forfecute pentru manichiura) si prin utilizarea unor ace sterilizate pentru pierce-uri si tatuaje.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Vaccinarea antihepatita B (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antihepatita A (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Programul national de vaccinari obligatorii Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Hepatita la copii Vaccinarea anti-haemophilus influenzae B (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Boli frecvente ale copiilor la inceputul scolii Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactul otitei medii asupra copiilor, precum si efectele asupra parintilor Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antigripala Simptome la copii - semnificatii posibile