E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactul otitei medii asupra copiilor, precum si efectele asupra parintilor

Actualizat: 23 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Studiul arata ca impactul infectiei urechii medii (otita medie) asupra copiilor si al familiei este subestimat de parinti si ca acestia au nevoie de mai multa informare pentru a intelege cum poate fi boala prevenita.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea in vederea prevenirii bolilor invazive, a otitei acute medii si a pneumoniei (aprobarea difera de la tara la tara, in functie de opinia agentiilor de autorizare).

Otita medie este, dupa pneumonie, boala copilariei care ii ingrijoreaza cel mai mult pe parintii din Romaniai, insa mijloacele de preventie moderne si efectele lor sunt foarte putin cunoscute si utilizate, rezulta dintr-un studiu al companiei GlaxoSmithKline (GSK) Romania, realizat de compania de cercetare de piata ISRA Center.

Astfel, cea mai mare parte a mamelor intervievate au considerat durerea ca fiind cel mai grav aspect al acestei boli frecvent intalnita la copiii de pana in 3 ani aceasta fiind urmata de febra si probleme cu somnul.

Otita – sau infectia urechii medii - provoaca durere si suferinta copiilor si poate duce chiar la complicatii grave, precum afectare auzului. Majoritatea mamelor ai caror copii au avut otita au recunoscut ca boala are un impact emotional puternic pentru intreaga familie din cauza suferintei copilului.

In plus, aproape jumatate dintre mame (45%) au spus ca cel mic a trebuit sa lipseasca de la gradinita, iar pentru aproape jumatate dintre acesti parinti absenta copilului de la gradinita a insemnat ca au fost nevoiti sa-si ia ei insisi liber de la serviciu, consecintele absentei de la locul de munca fiind traduse in final printr-un castig financiar mai mic la nivel de familie (50%) sau folosirea unei parti a concediului anual (39%).

In pofida acestor rezultate, la intrebarea "Ce metode de prevenire a infectiei cunoasteti?", cea mai mare pare a mamelor ai caror copii au avut otita (63%) a raspuns in primul rand "imi feresc copilul de frig".

Insa, in cazul mamelor ai caror copii au avut otita si iau in calcul imunizarea celui mic prin vaccinare, aceasta este privita ca o optiune pentru a evita un nou episod al infectiei, au declarat peste jumatate dintre mamele intervievate.

Potrivit studiului, numai 2 din 10 mame si-au vaccinat copiii – imunizarea copiilor prin vaccinare reprezentand totusi metoda de prevenire a otitei (generata de pneumococ) recomandata de Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Ceea ce noi, doctorii, le recomandam intotdeauna parintilor pentru a-si proteja copiii impotriva efectelor grave ale bolilor infectioase este sa ia masuri de prevenire a acestora. Sa-ti imbraci micutul cu haine potrivite temperaturii de afara este una dintre metodele de prevenire a otitei medii, dar cu siguranta nu este singura si cea mai eficienta solutie. Mai ales in cazul otitei medii, ce poate avea consecinte grave pentru copil, o metoda eficienta de protectie este imunizarea prin vaccinarea fata de infectiile pneumococice. Vaccinarea ii asigura copilului o protectie crescuta impotriva acestei bacterii, extrem de raspandita in comunitatile de copii. Mai mult, daca unii copii de la cresa sau gradinita fac infectii respiratorii frecvente, inclusiv otita, riscul de infectie al celor nevaccinati creste substantial”, a precizat prof. univ. dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu”.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea in vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei (aprobarea fiind diferita de la tara la tara, in functie de opinia agentiilor de reglementare) si a otitei acute medii cauzate de tulpinile vaccinare de pneumococ la sugari si copii, de la 6 saptamani de viata pana la 5 ani.

In Romania, vaccinarea anti-pneumococ este disponibila de mai mult timp pentru a creste protectia impotriva bolilor pneumococice invazive precum meningita si bolilor pneumococice non-invazive, precum otita - cateva zeci de mii de copii fiind imunizati pana acum impotriva efectelor pneumococului.

Costul vaccinarii impotriva pneumococului in Romania este suportat insa de catre parinti, in timp ce multe dintre tarile din vecinatatea Romaniei, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia, au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ in programele nationale.

Mai mult, conform raportului epidemiologic al OMS, publicat in ianuarie 2012, introducerea vaccinarii impotriva infectiei cu pneumococ a dus la un declin al bolilor pneumococice invazive (pneumonie, meningita, bacteriemie) la copiii sub 5 ani, precum si cei de peste 5 ani, in toate centrele in care s-a desfasurat analiza.

Pentru meningita, cel mai grav sindrom al infectiei cu pneumococ, a fost evident la 3-4 ani dupa introducerea vaccinarii ca numarul cazurilor de meningita determinata de tulpinile vaccinale si de cele non-vaccinale la copiii sub 5 ani a scazut. Totodata, a scazut cu aproximativ 75% si numarul cazurilor de meningita determinata de toate serotipurile la copiii cu varsta de peste 5 ani

Conform studiului realizat in Romania de ISRA Center, mamele au declarat ca printre motivele de a refuza vaccinarea se afla, in egala masura, covingerea acestora ca vaccinul "nu are efect" (29%) si "teama fata de reactiile adverse" (28%), urmata de afirmatia ca "mamele stiu si pot sa poarte de grija copiilor" (16%).

Pentru mamele care nu si-au vaccinat copilul impotriva otitei si sunt indecise in privinta vaccinarii (28% dintre respondenti) motivele tin de faptul ca "nu au toate informatiile" (30%) sau pentru ca "nu stiu daca vaccinarea este cu adevarat eficienta" (26%).

Totusi, datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca:

Vaccinurile pneumococice conjugate disponibile in prezent sunt sigure si eficace; cresterea numarului de serotipuri prezente in aceste vaccinuri reprezinta progrese semnificative in lupta impotriva morbiditatii si mortalitatii determinate de bolile pneumococice.

Siguranta este o chestiune extrem de importanta pentru orice vaccin si pentru orice producator de vaccinuri, aceasta fiind evaluata pas cu pas in perioada de cercetare si dezvoltare si supravegheata continuu dupa aprobarea vaccinului de catre organizatiile specializate. Mai mult, niciun vaccin nu este aprobat pentru utilizare pe piata pana cand nu se demonstreaza in mod riguros ca beneficiile vaccinarii depasesc in mod clar riscul de efecte adverse.

Investitiile in dezvoltarea unui vaccin sunt semnficative, atat din punct de vedere financiar cat si ca timp: dezvoltarea unui vaccin parcurge mai multe etape preclinice, care pot dura 5 pana la 15 ani, urmate de etapa clinica de dezvoltare, care poate fi finalizata de asemenea in 5-15 ani. Luand in considerare si perioada de urmarire a sigurantei post-aprobare, intregul proces poate dura aproximativ 10-30 de aniii. Iar GSK de exemplu investeste intre 500 de milioane de euro si 1 miliard de euro in fiecare vaccin.

In mod ironic, faptul ca imunizarea a facut ca mai multe boli infectioase sa devina rare sau aproape nemaintalnite a creat o perceptie falsa in randul parintilor si a cadrelor medicale ca imunizarea nu ar mai fi necesara. Insa, tocmai aceste lacune in acoperirea vaccinarii au dus la o revenire a unor boli infectioase extrem de periculoase precum difteria, rujeola si poliomielita.

Studiul GSK realizat in Romania face parte dintr-o serie de ample studii realizate de companie la nivel mondial, despre impactul pe care otita medie o are asupra copiilor, precum si repercusiunile acestei afectiuni asupra parintilor.

Studiul a fost realizat in 12 tari din Europa si Asia-Pacific, Mexic, Canada, Africa de Sud si Japonia, la care s-a adaugat si Romania, si a intervievat atat parinti ai caror copii au suferit la un moment dat de otita medie cat si parinti ai caror copii nu au trecut prin aceasta boala.

Despre studiu
In Romania, studiul a fost realizat de ISRA Center in noiembrie 2011 pe un esantion reprezentativ de 203 respondenti din Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, mame cu copii care au avut otita precum si mame ai caror copii nu au avut episoade de otita.

Despre infectia medie a urechii (otita medie)

Infectia urechii medii este o boala comuna copilariei si se clasifica in functie de simptome, gravitate si durata. Otita medie se defineste in general ca prezenta a unui fluid, insotita de instalarea rapida a unuia sau a mai multe simptome de inflamare a urechii, cum ar fi durere de ureche, scurgeri ale urechii, febra si iritabilitate.

Infectia apare cand bacteriile si/sau virusii s-au raspandit din partea superioara a gatului (nasopharynx) la urechea medie prin trompa lui Eustachio (canalul care leaga gatul de caile nazale si de urechea medie). Mai mult de jumatate dintre infectiile urechii medii sunt provocate de bacterii, unele dintre ele putand cauza si alte boli precum pneumonia si meningita.

Infectia urechii medii este o boala des intalnita a copilariei, in intreaga lume. Se estimeaza ca, pana la varsta de trei ani, 4 din 5 copii au cel putin un episod de optita si mai mult de o treime au avut cel putin sase episoade pana la varsta de 7 ani.


Citeste si despre:

Impactul pandemiei COVID-19 asupra sanatatii mintale Automedicatia in cazul copiilor – ce riscuri exista atunci cand parintii le dau medicamente fara sa consulte pediatrul? Leucemia mielomonocitara juvenila: o boala rara cu impact semnificativ asupra sanatatii copiilor Lucruri pe care multi parinti si-ar dori sa le stie inainte de a avea un copil Beneficiile sportului asupra organismului Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici Recomandari OMS cu privire la efectele daunatoare ale ecranelor si ale sedentarismului la copii Ecranele si efectele lor asupra vederii Sindromul inimii frante Otita medie seroasa Otita la copil