Raceala si gripa sunt provocate de virusuri contagioase care se pot transmite fie prin contact direct cu persoana infectata, fie pe cale aeriana, prin tuse, stranut sau obiecte contaminate.
Odata ajuns in organism, virusul declansaza o reactie a sistemului imunitar al carei rezultat sunt anticorpii specifici.
Raceala si gripa sunt viroze respiratorii, adica infectii cauzate de virusuri, deosebit de frecvente in sezoanele reci, in special iarna si primavara. Numarul acestora se poate reduce utilizand cateva metode la indemana:
Vaccinarea
Vaccinarea impotriva gripelor sezoniere reprezinta cea mai eficienta solutie profilactica. Vaccinarea este prudent sa se efectueze in special persoanelor cu risc crescut: varstnici (peste 65 de ani), copii, bolnavi cronici, personal medical sau care lucreaza in colectivitati de copii sau institutii de ingrijire.
Insa se pot vaccina toate persoanele care doresc sa se protejeze.
Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), deoarece productia de anticorpi dureaza cateva saptamani, vaccinarea asigurand o protectie antigripala timp de cel putin sase luni. Vaccinurile antigripale se gasesc in farmacii sau in cabinetele medicilor de familie.
Plimbarile in aer liber
Virozele sunt cauzate doar de infectarea cu virusuri gripale, iar acestea pot fi contractate in orice anotimp. Expunerea la aer rece nu favorizeaza gripa si racelile ci, din contra, joaca un rol esential in intarirea imunitatii celor mici.
In tarile nordice, acolo unde iarna temperaturile scad frecvent sub 0 grade Celsius, copiii de cresa sunt adormiti dupa-amiaza in carucioare, afara. Si sistemul imunitar al adultilor este intarit ca urmare a expunerii la aerul rece.
Odihna
Odihna reprezinta unul dintre principalele moduri de mentinere a sanatatii in parametri normali. Un somn linistit, de opt ore fara intrerupere, creste nivelul de melatonina si fortifica sistemul imunitar.
Alimentatia
Alimentatia are si ea rol preventiv, cu conditia sa fie consumate alimente cu un continut ridicat de vitamina C, binecunoscuta pentru rolul sau de scut natural antiviral. Fructele contin, de regula, cantitati mari de vitamina C.
E indicat sa se consume macese, merisoare, coacaze negre, papaya, grepfrut , citrice, kiwi, guava, capsuni, dar si rosii, ardei gras, broccoli, varza de Bruxelles si verdeturi.
Pentru fixarea vitaminei C in organism este nevoie de vitamina D, care inregistreaza un deficit in perioadele reci. Vitamina D este usor asimilata in organism din alimente ca pestele, ouale, laptele.
Igiena
Spalatul frecvent al mainilor cu apa si sapunuri antibacteriene, dar si igiena dentara contribuie la prevenirea racelilor si a gripelor. De asemenea, e importanta gargara cu o apa de gura antiseptica.