Cum sa previi raceala sau gripa?

Actualizat: 21 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Prezentare generala


Exercitiile fizice regulate, prioritizarea somnului si o dieta echilibrata sunt doar cateva modalitati de a ajuta la prevenirea racelilor si a altor boli.

Cele mai multe secrete pentru o sanatate buna nu sunt deloc secrete, ci bunul simt. De exemplu, ar trebui sa evitati contactul cu bacterii si virusuri la scoala si la serviciu. Dar o serie intreaga de alte solutii pentru a va simti bine va pot ajuta sa traiti mai sanatos, evitand in acelasi timp curgerea nazala sau durerea in gat. Iata 12 sfaturi pentru prevenirea racelilor si a gripei.

Prevenirea racelilor si a gripei

1. Consumati legume verzi

Legumele verzi cu frunze sunt bogate in vitamine care va ajuta sa mentineti o dieta echilibrata si sa sustina un sistem imunitar sanatos.

2. Administrati vitamina D

Rapoartele indica faptul ca multi oameni nu isi indeplinesc necesarul zilnic de vitamina D. Deficientele de vitamina D pot duce la simptome precum cresterea slaba a oaselor, probleme cardiovasculare si un sistem imunitar slab. Rezultatele unui studiu din 2012 din revista Pediatric sugereaza ca toti copiii ar trebui sa fie verificati pentru niveluri adecvate de vitamina D. Acest lucru este important in special pentru cei cu piele inchisa, deoarece nu primesc vitamina D la fel de usor din expunerea la lumina soarelui. Alimentele care sunt surse bune de vitamina D includ galbenusurile de ou, ciupercile, somonul, conservele de ton si ficatul de vita. De asemenea, puteti cumpara suplimente de vitamina D de la magazinul sau farmacia locala. Alegeti suplimente care contin D3 (colecalciferol), deoarece este mai eficient sa va ridice nivelul de vitamina D din sange.

3. Continuti sa va miscati

A ramane activ, urmand o rutina regulata de exercitii, potrivit unui studiu publicat in revista Neurologic Clinicians, exercitiile regulate:

-tine la distanta inflamatia si bolile cronice
-reduce stresul si eliberarea hormonilor legati de stres
-accelereaza circulatia globulelor albe (WBC) care lupta impotriva bolilor, ceea ce ajuta organismul sa lupte impotriva racelii comune

4. Dormiti suficient

Dormirea adecvata este extrem de importanta daca ati fost expus la un virus, potrivit unui studiu publicat in Archives of Internal Medicine. Participantii adulti sanatosi care au dormit cel putin opt ore in fiecare noapte pe o perioada de doua saptamani au aratat o rezistenta mai mare la virus. Cei care au dormit sapte ore sau mai putin in fiecare noapte au avut aproximativ trei procente mai multe sanse de a dezvolta virusul dupa expunere. Un motiv poate fi faptul ca organismul elibereaza citokine in timpul perioadelor prelungite de somn. Citokinele sunt un tip de proteine. Ele ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor prin reglarea sistemului imunitar.

5. Evitati alcoolul

Noi cercetari arata ca consumul de alcool poate deteriora celulele dendritice ale corpului, o componenta vitala a sistemului imunitar. O crestere a consumului de alcool in timp poate creste expunerea unei persoane la infectii bacteriene si virale. Un studiu din revista Clinical and Vaccine Immunology a comparat celulele dendritice si raspunsurile sistemului imunitar la soarecii hraniti cu alcool cu soarecii carora nu li s-a furnizat alcool. Alcoolul a suprimat imunitatea la soareci in diferite grade. Medicii spun ca studiul ajuta la explicarea de ce vaccinurile sunt mai putin eficiente pentru persoanele cu dependenta de alcool.

6. Ramaneti calmi

Ani de zile, medicii au banuit ca exista o legatura intre stresul mental cronic si bolile fizice. Gasirea unei modalitati eficiente de reglare a stresului personal poate duce in mare masura catre o sanatate generala mai buna, potrivit unui studiu din 2012 publicat de Academia Nationala de Stiinte. Incercati sa practicati yoga sau meditatia pentru a elimina stresul. Cortizolul ajuta organismul sa lupte impotriva inflamatiei si bolilor. Eliberarea constanta a hormonului la persoanele care sunt stresate cronic scade eficacitatea sa generala. Acest lucru poate duce la cresterea inflamatiei si a bolilor, precum si la un sistem imunitar mai putin eficient.

7. Consumati ceai verde

Timp de secole, ceaiul verde a fost asociat cu o sanatate buna. Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde se pot datora nivelului sau ridicat de antioxidanti, numiti flavonoide. Potrivit unui studiu publicat in Journal of the American College of Nutrition, mai multe cani proaspat preparate pe zi pot duce la potentiale beneficii pentru sanatate. Acestea includ scaderea tensiunii arteriale si reducerea riscului de boli cardiovasculare.

8. Adaugati culoare meselor

Aveti probleme in a va aminti sa mananci fructele si legumele la fiecare masa? Gatitul cu toate culorile curcubeului va va ajuta sa obtineti o gama larga de vitamine, cum ar fi vitamina C. Desi nu exista dovezi ca vitamina C poate reduce severitatea sau durata bolii, un studiu din 2006 al Jurnalului European de Nutritie Clinica arata ca poate ajuta sistemul imunitar sa previna raceli si gripe, in special la cei stresati.

9. Faceti vaccin antigripal

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda ca toate persoanele cu varsta peste sase luni sa se vaccineze anual impotriva gripei. Cu toate acestea, ar trebui facute exceptii pentru anumite persoane, inclusiv pentru cei care au reactii alergice severe la ouale de gaina. O alergie severa duce la simptome precum urticarie sau anafilaxie. Persoanele care au avut reactii severe la vaccinarea antigripala in trecut ar trebui sa evite, de asemenea, vaccinurile anuale. In cazuri rare, vaccinul poate duce la dezvoltarea sindromului Guillain-Barré.

10. Practicati o buna igiena

Limitarea expunerii la boli prin evitarea germenilor este cheia pentru a ramane sanatosi. Iata si alte modalitati de a practica o buna igiena:

-Dus zilnic.
-Spalati-va mainile inainte de a manca sau a pregati mancarea.
-Spalati-va mainile inainte de a introduce lentile de contact sau de a efectua orice alta activitate care va aduce in contact cu ochii sau gura.
-Spalati-va mainile timp de 20 de secunde si frecati-va sub unghii.
-Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel cand tusiti sau stranutati.
-Purtati un produs de curatat pentru maini pe baza de alcool pentru utilizare in deplasare. Dezinfectati suprafetele comune, cum ar fi tastaturi, telefoane, clante si telecomenzi.

11. Pastreaza lucrurile personale separat

Virusurile gripei pot supravietui in general pe suprafete timp de 24 de ore, potrivit Serviciului National de Sanatate. Asta lasa mult timp pentru ca germenii sa se raspandeasca printre membrii familiei. Doar un singur copil bolnav poate transmite o boala unei intregi familii in cadrul potrivit. Pentru a evita impartasirea microbilor, pastrati obiectele personale separate. Elementele personale includ:

-periute de dinti
-prosoape
-ustensile
-pahare de baut
Spalati articolele contaminate - in special jucariile care sunt impartite - in apa fierbinte cu sapun. Cand aveti indoieli, optati pentru pahare, ustensile si prosoape de unica folosinta.

Concluzie

Sa fii sanatos inseamna mai mult decat sa exersezi cateva tehnici bune atunci cand nu va simtiti bine. Aceasta implica exercitii fizice regulate, alimente sanatoase si mentinerea hidratata pe tot parcursul zilei. Corpul lucreaza din greu pentru a va mentine in miscare si activ, asa ca asigurati-va ca ii oferi hrana de care are nevoie pentru a ramane in forma.


Citeste si despre:

6 motive pentru care raceala persista Raceala la copii Cum sa faci diferenta intre otita si raceala? Raceala Raceala si gripa - simptome detaliate De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Beneficiile uleiurilor esentiale in lupta cu raceala si gripa Gripa sau raceala - simptome Cele mai bune alimente care lupta cu raceala Raceala la plamani: simptome Cand este raceala si cand este gripa?