Nu trata gripa sezoniera cu antibiotice!

Actualizat: 25 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Administrarea de antibiotice


Este de inteles ca atunci cand suntem bolnavi, noi sau persoanele dragi, tot ce ne dorim este un medicament care sa ne vindece rapid. De multe ori, apelam la antibiotice, chiar daca sunt sau nu recomandate.

Din pacate, atunci cand vine vorba de gripa sezoniera, antibioticele nu functioneaza. Dimpotriva, prin administrarea de antibiotice in aceasta situatie, putem inrautati semnificativ boala si starea generala a pacientului.

Ce este gripa sezoniera?

Gripa este o infectie virala (cauzata de un virus) a cailor respiratorii: nas, gat, plamani. Pentru multe persoane, gripa trece de la sine dupa o perioada, nefiind nevoie de tratament specific. Pentru altele insa, aceasta poate da complicatii atunci cand ramane netratata. Persoanele cu risc crescut de a face gripa sunt:

- Copiii cu varsta sub 5 ani, cu precadere cei cu varsta de sub 6 luni
- Adulti cu varsta de peste 65 de ani
- Femeile insarcinate si cele care tocmai au nascut
- Persoanele cu sistem imunitar deficitar
- Persoanele ce au boli cronice, precum astmul, bolile cardiace, insuficienta renala, insuficienta hepatica, diabetul zaharat
- Persoanele cu obezitate de grad II sau III (IMC peste 40)

Cum functioneaza antibioticele?

Pentru a intelege de ce antibioticele nu se pot administra la pacientii cu gripa, trebuie sa intelegem cum functioneaza aceasta clasa de medicamente.
Antibioticele au fost descoperite in 1928, de un cercetator pe nume Alexander Fleming, fiind una dintre cele mai importante descoperiri pentru medicina din toate timpurile.

Antibioticele sunt intr-adevar destinate infectiilor, insa doar infectiilor bacteriene. Exista infectii bacteriene, virale, parazitare sau cu fungi, in functie de agentul cauzator al acestora. Bacteriile sunt microorganisme gasite peste tot in jurul nostru, inclusiv pe suprafata corpului si in corpul nostru. Bacteriile proprii organismului sunt ,,bacterii bune’’, avand efecte benefice pentru noi si ajutandu-ne sa digeram mancarea. Alte bacterii pot cauza infectii bacteriene, atunci cand patrund in organismul nostru. Gripa nu este o infectie bacteriana.

Exista, in mare, doua categorii de antibiotice ce lupta impotriva infectiilor bacteriene. Unele incetinesc procesul de crestere si inmultire a bacteriilor, in timp ce altele distrug direct structura bacteriana, omorand astfel bacteria.

De ce nu functioneaza antibioticele pentru virusuri?

Virusurile sunt total diferite de bacterii; acestea au structura diferita, supravietuiesc si se inmultesc diferit. Antibioticele au ca tinta peretele celulei bacteriene, iar virusurile nu contin acest perete, deci nu pot fi tinte pentru antibiotice. In schimb, acestea sunt acoperite de un invelis de proteine, cu rol protector.

Spre deosebire de bacterii, ce ataca organismul din exterior, virusurile se muta cu totul in interiorul organismului, unde traiesc si se inmultesc in interiorul celulelor proprii. Bacteriile se pot inmulti independent de organismul uman, in timp ce virusurile au nevoie de celulele noastre sanatoase, de care se ataseaza si isi incep replicarea.
Datorita tuturor acestor diferente structurale si functionale, antibioticele nu pot avea ca tinta virusurile si astfel nu pot fi tratamentul pentru infectiile virale.

Cum putem trata gripa sezoniera?

In multe cazuri, medicii le recomanda pacientilor sa astepte ca gripa sa treaca de la sine. Acest plan se bazeaza pe abilitatea sistemului imun de a lupta cu virusul pe cont propriu, fara ajutor medicamentos, lucru care de multe ori se intampla cu succes. Atunci cand aveti gripa, o puteti recunoaste prin urmatoarele simptome:
- Nas infundat sau rinoree
- Senzatia de ,,rosu in gat’’
- Dureri de cap
- Febra
- Tuse
- Dureri musculare

Odihna prelungita, hidratarea corecta prin consum potrivit de apa si mesele sanatoase bogate in vitamine, sunt cele ce vor ajuta sistemul imun sa lupte impotriva gripei. Desigur, in unele cazuri, medicul poate prescrie si medicamente specifice, numite antivirale.

Ce sunt antiviralele?

Antiviralele sunt medicamente ce reduc abilitatea de replicare a virusurilor. Acestea sunt eficiente in special cand sunt administrate la debutul gripei, intrucat pot reduce severitatea simptomelor si durata perioadei de gripa.

Antiviralele reprezinta tratamentul de linia a 2-a, intrucat in prima linie sta vaccinul antigripal. Vaccinul antigripal este un vaccin ce trebuie facut o data pe an, in sezonul rece, mai exact intre inceputul lunii octombrie si finalul lunii noiembrie, si este singurul ce ne protejeaza cu o eficienta de aproape 100% impotriva gripei sezoniere.

Ce se intampla daca luam antibiotice ,,preventiv’’?

La fel ca orice organism viu, bacteriile pot evolua si se pot adapta in functie de mediul inconjurator. Acest lucru inseamna ca bacteriile pot deveni rezistente la antibiotice, cand sunt expuse in mod repetat la acestea.

Odata ce organismul dezvolta rezistenta la antibiotice, apare urmatorul risc: infectiile viitoare cauzate tot de bacterii nu vor mai putea fi tratate, intrucat bacteriile vor fi obisnuite cu antibioticele si nu vor mai fi distruse de catre acestea. Organismul nu mai are arme cu care sa lupte impotriva bacteriilor. Administratea de antibiotice atunci cand nu este nevoie pot creste semnificativ acest risc, scazand capacitatea antibioticelor la nivel populational, nu doar pentru persoana in cauza.

De asemenea, atunci cand luam antibiotice fara sa ne fie prescrise de catre un medic, fara sa fie nevoie de ele, pot aparea efecte secundare intense, precum: urticarie, probleme de digestie, diaree sau constipatie.

Cum putem evita rezistenta la antibiotice?

Din fericire, rezistenta la antibiotice poate fi evitata, daca fiecare dintre noi respecta cateva reguli simple. Pentru a va proteja pe dumneavoastra si pe cei dragi de acest risc, folositi antibioticele doar cand aveti o infectie bacteriana diagnosticata corect si sigur. Iata cateva sfaturi:

1. Cand mergeti la medic, nu cereti antibiotice. Intelegeti ca antibioticele sunt strict pentru tratarea unei infectii bacteriene, nu pentru orice simptome si nu pentru gripa.

2. In cazul in care medicul va prescrie antibiotice pentru infectia dumneavoastra, utilizati-le conform recomandarii acestuia. Luati toate antibioticele conform indicatiilor, nu intrerupeti si nu opriti tratamentul inainte de termen, chiar daca simptomele au disparut.

3. Nu impartiti antibioticele cu ceilalti. Daca ceva a functionat pentru dumnevoastra, nu inseamna ca va functiona pentru familia sau prietenii dumneavoastra, ci dimpotriva, le poate face rau.

Preventia gripei si a altor infectii se face prin reguli simple de igiena, cum este spalatul frecvent pe maini, pentru a nu raspandi germeni celor din jur. Faceti-va vaccinul antigripal anual si investigati orice problema la un medic specialist.

Concluzie

Gripa este o infectie virala comuna, dar complet tratabila. Fie ca este tratata doar prin odihna si dieta, fie ca se administreaza antivirale, important este sa nu apelam la antibiotice pentru gripa sezoniera sau pentru alta infectie virala. Vaccinul antigripal ar trebui facut in fiecare an, in sezonul rece, fiind cea mai buna metoda de preventie.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/symptoms-causes/syc-20351719
https://www.health.qld.gov.au/news-events/news/antibiotics-viruses-cold-flu
https://www.webmd.com/cold-and-flu/flu-treatment


Citeste si despre:

Afectiuni si boli in timpul iernii Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Cum ne putem proteja de virozele respiratorii Alergie sau raceala - cum le deosebesti? Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Moduri de preventie a transmiterii gripei sezoniere Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Raceala si gripa - simptome detaliate Raceala si gripa - ce trebuie sa stii ca sa nu te imbolnavesti? Tot ce trebuie sa stiti despre gripa