Alimentele cu proprietati antivirale si antibacteriene reprezinta o cale excelenta prin care va puteti proteja de virusuri, bacterii si fungi.
Numeroase produse naturale care isi pot gasi un loc de cinste in meniul zilnic au propriile mecanisme naturale de aparare impotriva agentilor patogeni din mediul inconjurator. Odata consumate de catre om, ele intaresc sistemul imunitar si grabesc vindecarea, datorita substantelor din compozitie.
In sezonul gripei si al racelilor, alimentatia joaca un rol important in sporirea rezistentei organismului in fata microorganismelor care pot produce infectii respiratorii, digestive sau de alta natura.
Urmatoarele alimente cu proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice aduc beneficii directe atat imunitatii, cat si capacitatii organismului de a se recupera dupa instalarea unei afectiuni. Mai mult decat atat, acestea nu ridica riscul efectelor adverse ale substantelor medicamentoase si pot fi consumate in siguranta de copii, adulti si varstnici deopotriva.
Nuca de cocos
Nuca de cocos detine o varietate de proprietati nutritive si medicinale, prezentand o actiune antimicrobiana impotriva fungilor, virusurilor, bacteriilor si parazitilor. Studiile de specialitate au descoperit ca miezul de cocos si apa de cocos poseda aceste efecte antipatogene importante.
De altfel, in medicina traditionala, extractul din nuca de cocos a fost folosit de-a lungul timpului pentru tratarea bolilor cauzate de bacterii si virusuri, precum bronsita, raceala comuna, ulcerul cauzat de bacteria H. pylori, gonoreea sau infectiile cutanate.
Usturoiul proaspat
Considerat a fi un adevarat antibiotic natural, usturoiul proaspat contine o substanta activa numita alicina, cu importante proprietati antimicrobiene. Aceasta este eliberata atunci cand usturoiul este zdrobit, avand efecte antiparazitice, antifungice si antibacteriene.
Cercetatorii au demonstrat ca usturoiul proaspat omoara parazitii intestinali si ajuta la tratarea candidozei. In plus, este eficient in combaterea tulpinilor de E.coli rezistente la antibiotice. Tot usturoiul furnizeaza cantitati importante de antioxidanti, intarind sistemul imunitar. Administrarea usturoiului ca profilactic protejeaza organismul de numerosi agenti patogeni si previne instalarea imbolnavirilor.
Ghimbirul
Folosit in scop medicinal inca din epoca Chinei Antice, ghimbirul se remarca printr-o gama variata de proprietati antimicrobiene, demonstrate de studiile stiintifice moderne. Ghimbirul proaspat omoara virusurile care produc infectii la nivelul tractului respirator si bacteriile responsabile cu majoritatea infectiilor stafilococice si streptococice. Alte demersuri stiintifice au scos in evidenta faptul ca radacina de ghimbir contine o proteina care anihileaza numeroase specii de fungi.
Frunzele de ceai
Frunzele de ceai au o activitate antimicrobiana ca parte a mecanismului lor de aparare impotriva insectelor si altor agenti patogeni din mediu. Ceaiul negru si ceaiul de oolong partial fermentat se remarca in mod deosebit ca avand proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice, datorita compusilor fenolici pe care ii contin.
Numeroase studii au demonstrat ca frunzele de ceai au efect distructiv asupra microorganismelor periculoase, inclusiv asupra tulpinilor de stafilococi, E.Coli sau salmonela.
Echinaceea
Folosita de sute de ani pentru intarirea sistemului imunitar si tratarea infectiilor, echinaceea este o planta eficienta in special in uciderea bacteriilor, unele dintre ele virulente, precum Stafilococul auriu. Aceeasi planta este utilizata si pentru tratarea ranilor deschise, difteriei, septicemiei sau leziunilor cauzate de sifilis.
Mierea de Manuka
Produs care a devenit popular in magazinele naturiste din Romania, mierea de Manuka (importata din Australia si Noua Zeelanda) distruge eficient bacteriile periculoase, inclusiv Stafilococul auriu, deseori rezistent la antibiotice.
Mierea
Datorita proprietatilor sale antiseptice naturale, mierea are aceeasi eficacitate ca peroxidul de hidrogen in dezinfectarea plagilor si grabirea vindecarii acestora. Intrucat formeaza un film emolient pe mucoasa gatului, mierea se recomanda in tratarea durerilor si inflamatiilor de la acest nivel. Proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii permit combaterea infectiilor virale, bacteriene si fungice.
Ceapa
Ceapa contine, pe langa numeroase vitamine si minerale esentiale, substante naturale cu proprietati antiseptice. De aceea, acest aliment este un bun agent expectorant, vermifug si antiinfectios. Ceapa se comporta ca un antibiotic fata de culturile de stafilococi, fiind si un bun antihelmintic (combate viermii intestinali). Aceasta leguma este recomandata pentru prevenirea gripei si tratarea ei.
Iaurtul
Iaurtul contine bacteria benefica Lactobacillus reuteri, despre care s-a descoperit ca blocheaza inmultirea virusurilor care invadeaza organismul pe fondul unei imunitati scazute. Nu toate iaurturile din comert contin aceasta bacterie buna, de aceea este recomandat sa urmariti pe eticheta produselor existenta probioticului Lactobacillus reuteri.
Alimentele bogate in seleniu
Un aport suficient de seleniu in organism creste productia de citokine, care faciliteaza eliminarea virusurilor gripale din corp. Asfel, alimentele bogate in seleniu au un efect antiviral important, printre cele mai importante numarandu-se nucile braziliene, scoicile, homarul, crabii, tonul sau codul.
Vinul rosu
Resveratrolul si polifenolii din vinul rosu actioneaza la fel ca probioticele din iaurt: cand virusurile racelii si gripei ajung in organism si incearca sa se inmulteasca, aceste substante le impiedica sa se multiplice si facilieaza eliminarea lor din corp.
Piperul negru
Boabele de piper negru contin o cantitate importanta de piperina, un compus cu efecte analgezice, de combatere a febrei si a durerilor provocate de infectii virale sau bacteriene. Combinate cu praf de ghimbir si otet, constituie un remediu natural extrem de eficient in tratarea racelii si a gripei.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.