Cum sa preveniti rezistenta la antibiotice

Actualizat: 16 Mai 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Rezistenta la antibiotice este o amenintare reala a zilelor noastre si provine din utilizarea abuziva a medicamentelor de tip antibiotic, fata de care bacteriile incep sa devina imune.

Nu in mod intamplator, medicii lanseaza periodic avertismente cu privire la administrarea inutila a antibioticelor in cazul virozelor, cea mai frecventa eroare comisa de pacientii care nu constientizeaza pericolul folosirii incorecte a substantelor medicamentoase prescrise exclusiv pentru tratarea infectiilor bacteriene.

Importanta antibioticelor

De jumatate de secol, antibioticele sunt cea mai importanta arma in lupta cu bacteriile cauzatoare de infectii periculoase, de la cele de urechi si piele, pana la cele ale sangelui. Boli infectioase care provocau in trecut mii de decese si multa suferinta, precum tuberculoza, sunt astazi tinute sub control cu ajutorul antibioticelor.

In ciuda importantei lor incontestabile in medicina moderna, aceste medicamente nu sunt intotdeauna cea mai buna solutie terapeutica. Exista doua tipuri principale de germeni care cauzeaza infectiile bacteriile si virusurile. Cele mai importante aspecte de retinut sunt:

- Antibioticele nu au niciun efect asupra afectiunilor cauzate de virusuri;
- Doar bolile cauzate de bacterii pot fi tratate cu antiobiotice;

La prima administrare a antibioticului, doza initiala ucide bacteriile slabe, moment in care starea generala se amelioreaza. Bacteriile mai puternice supravietuiesc, iar daca tratamentul este intrerupt inainte de perioada recomandata de medic, acestea se multiplica si devin rezistente la antibiotic (putand fi transmise ulterior si altor membri ai familiei si comunitatii). Cand o persoana este infectata cu o bacterie care a capatat rezistenta, se impune administrarea unui tratament cu o substanta antibiotica mai puternica.

In afara de inducerea rezistentei la antibiotic a bacteriilor, abuzul acestor medicamente conduce si la aparitia altor efecte secundare, precum reactiile alergice sau infectiile grave diareice provocate de Clostridium difficile. In cazuri rare, aceste complicatii pot aduce chiar si decesul pacientului.

Potrivit specialistilor americani, numeroase infectii raspandite in randul cadrelor medicale sunt cauzate de bacterii care au capatat rezistenta la numeroase antibiotice. Printre acestea se numara:

- MRSA (o varietate recenta de bacterie de stafilocoul auriu);
- Enterococcus (rezistent la vancomicina);
- K. pneumonia (rezistenta la cefalosporine);
- E. coli si Enterobacter spp. (rezistente la carbapenem);
- P. aeruginosa (rezistenta la carbapenem);

Prevenirea rezistentei la antibiotice

Rezistenta la antibiotice este definita ca fiind capacitatea naturala sau dobandita a unui microorganism de a supravietui efectelor unuia sau mai multor antibiotice. Acest fenomen este unul evolutiv, cauzat de presiunea selectiva a factorilor de mediu. In urma utilizarii frecvente a antibioticelor in tratarea infectiilor, a aparut un numar tot mai mare de tulpini bacteriene rezistente la tot mai multe tipuri de antibiotice.

Atat pacientii, cat si cadrele medicale, trebuie sa colaboreze in vederea stagnarii fenomenului de dezvoltare a rezistentei la antibiotice. Specialistii recomanda o serie de masuri prin care pericolul imposibilitatii tratarii unor infectii grave sa nu devina o realitate cruda pentru omenire. Expertii medicali va recomanda sa

- Efectuati un control medical de specialitate pentru stabilirea naturii exacte a infectiei (virale sau bacteriene);
- Solicitati acces la antibiograma, astfel incat sa va asigurati ca medicul v-a recomandat antibioticul corect in eliminarea bacteriei sau bacteriilor contactate;
- Urmati tratamentul antiobiotic conform cu recomandarile exacte ale medicului curant (doze, perioada etc.).
- Nu sariti peste doze, chiar daca va simtiti mai bine dupa doar 1-2 zile de tratament.
- Luati doar antibioticele prescrise personal, sa nu le impartiti cu altcineva si sa nu le folositi pe cele ramase din tratamente trecute (diversele tipuri de antibiotice trateaza tipuri specifice de infectii - administrarea substantei gresite va amana vindecarea si va stimula inmultirea bacteriilor).
- Nu pastrati antibiotice pentru eventuale viitoare imbolnaviri si sa nu le recomandati altor persoane, doar pentru ca au functionat in tratamentul dumneavoastra.
- Nu solicitati cu insistenta medicului prescrierea unei retete cu antibiotic, daca acesta nu o considera necesara. Amintiti-va in permanenta ca aceste medicamente au efecte secundare!
- Preveniti infectiile prin spalatul corect al mainilor si imunizare (vaccinare).

In cazul copiilor care prezinta simptome precum febra, oboseala, durerile musculare sau gatul iritat, nu concluzionati rapid ca a contactat o bacterie. De cele mai multe ori, este vorba despre o raceala comuna, fata de care antibioticele nu au niciun efect. Efectuati un control pediatric si ajutati copilul sa lupte cu infectia virala prin

- odihna prelungita la pat;
- hidratarea suplimentara prin apa, sucuri de fructe, supe si ceai;
- medicamente antiinflamatorii, pe baza de ibuprofen;
- spray-uri nazale cu solutie salina si sirop de tuse;
- bai de aburi;

Prevenirea rezistentei la antibiotice depinde in mare masura si de cadrele medicale, care sunt singurele autorizate sa elibereze retete pe baza carora pacientii pot achizitiona antibiotice. Acestea trebuie sa:

- Prescrie antibioticele in mod corect (prelevarea culturilor, efectuarea antibiogramei, stabilirea dozei necesare si a perioadei de administrare, eliberarea retetei dupa ce pacientul a fost testat corespunzator).
- Se documenteze asupra dozei, duratei si indicatiilor de pe prospectul antibioticelor comercializate in farmacii.
- Se preocupe in permanenta de gradul de pericol ridicat de raspandirea bacteriilor rezistente la antibiotice din unitatea medicala in care isi desfasoara activitatea.
- Participe si sa sustina toate practicile si masurile luate de spital si autoritati, pentru descurajarea prescrierilor incorecte de antibiotice pentru pacienti.
- Respecte toate normele de igiena si celelalte masuri de control al infectiilor cu fiecare pacient tratat.
- Informeze pacientii cu privire la pericolele la care se expun atunci cand abuzeaza de antibiotice.


Citeste si despre:

Care sunt efectele secundare ale antibioticelor? Antibioticul - cat de des este indicat sa fie administrat/efecte adverse Ghid antibiotice: precautii, interactiuni si efecte adverse Excesul de antibiotice in randul copiilor Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cum se trateaza corect candidoza Cum influenteaza bacteriile intestinale greutatea? Cele mai obisnuite greseli in prevenirea gripei Gripa - cum separam mitul de adevar 9 lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte sa luati antibiotice