In timpul iernii, virusurile si bacteriile isi fac simtita prezenta. Indiferent ca va petreceti timpul in locuri aglomerate (la scoala sau la serviciu) sau in aer liber, sistemul imunitar este pus la incercare.
In plus, cateva dintre activitatile sanatoase din timpul verii (de exemplu, exercitiile fizice) pot deveni mai dificil de efectuat, atunci cand totul in jur este inghetat. Nu va ingrijorati, dumneavoastra si intreaga familie va puteti bucura de o stare buna de sanatate, chiar si in anotimpul rece.
Bauturile indulcite si cele care contin cofeina pot suprima functia sistemului imunitar. In plus, aceste bauturi incurajeaza cresterea in greutate si deshidrateaza organismul.
Cel mai bine este sa beti zilnic cel putin 6 pahare de apa sau ceai, pentru a pastra sanatatea sistemului digestiv, pentru a imbunatati nivelul de energie si pentru a avea o greutate corporala optima. Ceaiurile verzi sunt bogate in antioxidanti care ajuta la mentinerea unei stari bune de sanatate pe tot parcursul sezonului rece.
In timpul iernii este indicat sa beti mai mult lapte. Sansele de a raci sunt mari in timpul sezonului rece, iar laptele contribuie la intarirea sistemului imunitar, deoarece atat laptele, dar si alte produse lactate sunt surse excelente de proteine, calciu si vitaminele A si B12. Beti mai mult lapte in timpul iernii (alegeti o varianta degresata de lapte).
Somnul este una dintre cele mai eficiente modalitati de a va realimenta cu energie dupa o zi incarcata. Asigurati-va ca dormiti intr-o camera intunecata, pentru ca organismul sa secrete cantitati suficiente de melatonina - substanta care ajuta la repararea sistemului imunitar.
Pe langa faptul ca zaharul cauzeaza cresterea in greutate, zaharurile rafinate suprima functia sistemului imunitar. Daca sunteti expusi la o raceala sau o gripa si consumati in mod frecvent zahar alb, creati un mediu perfect pentru manifestarea bolii.
Cand aveti pofta de alimente dulci o alternativa ar fi fructele dulci. Daca totusi doriti sa mancati ciocolata, alegeti ciocolata neagra (minim 70% cacao) care contine fenoli din plante. S-a dovedit stiintific faptul ca acesti fenoli contribuie la scaderea tensiunii arteriale.
Compusii care contin sulf, din compozitia usturoiului, cresc puterea de actiune a celulelor macrofage si a T-limfocitelor care sunt implicate in lupta contra racelilor. Mancati mult usturoi zdrobit, pentru a consolida sistemul imunitar.
Zincul previne slabirea sistemului imunitar. Acumulati cantitati suficiente de zinc prin consumul de stridii, ficat, carne macra de vita, carne de poc, curcan, miel, linte, seminte de dovleac, fasole garbanzo si iaurt.
Spalati-va mainile cu apa calda si sapun, de fiecare data cand utilizati baia si inainte de fiecare masa. Pentru a fi sigur ca v-ati spalat bine mainile si ca veti tine la distanta potentialele virusuri si bacterii cu care ati intrat in contact, folositi apa calda si spalati-va mainile cu sapun, timp de cel putin 60 de secunde.
Socializarea ajuta la intarirea sistemului imunitar, va mentine activi si reduce nivelul de stres. Evitati tentatia de a lenevi. Invitati-va prietenii la cina sau jucati impreuna jocuri de societate, vizitati muzee si galerii locale de arta sau faceti scurte plimbari in aer liber.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.