Epidemiile de gripa, localizate mai rapid cu ajutorul Google

Publicat: 13 Noiembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Epidemiile de gripa sau de alte boli transmisibile vor putea fi localizate, mai repede decat in prezent, cu ajutorul motorului de cautare pe internet Google, potrivit cotidianului New York Times.

Oficialii de la Google pretind ca au depistat un nou "simptom" al gripei, lucru care ar putea ajuta autoritatile din domeniul sanitar in detectarea epidemiilor cu pana la zece zile mai repede decat metodele actuale.

Google se bazeaza pe faptul ca oamenii, la primele semne ale gripei, acceseaza internetul in cautarea unor remedii. Prin contorizarea cuvintelor ce fac referire la gripa, Google poate estima zonele de raspandire a cazurilor si nivelul epidemiei, folosind noul serviciu Google Flu Trends.

Fata de procedurile actuale de anticipare a epidemiilor, bazate pe raportarile medicilor, Google primeste informatiile direct de la pacienti, procesarea datelor este mai rapida, iar interventia autoritatilor mult mai eficienta. Astfel, epidemiile pot fi detectate cu pana la zece zile mai repede decat cu metodele actuale.

Deocamdata, Google Flu Trends este folosit doar in Statele Unite, dar este posibila extinderea utilizarii lui la nivel mondial, atat pentru gripa, cat si pentru alte boli contagioase.

Unii medici considera ca solutia gasita de Google este o metoda empirica, dar admit ca aceasta poate furniza o serie de date utile.

Google Trends este un serviciu lansat in urma cu doi ani, care foloseste grafice de evidenta a celor mai cautate cuvinte. Acesta este utilizat deja cu succes in analiza tendintelor din domenii ca marketing, economie si divertisment.


Citeste si despre:

Gripa Aviara Gripa - cum separam mitul de adevar Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Gripa porcina virusul A H1N1 Cand este raceala si cand este gripa? Tot ce trebuie sa stiti despre gripa Gripa 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera Simptome care trebuie sa te trimita la medic in caz de raceala sau gripa Gripa la copii - simptome, preventie si tratament Vaccinarea antigripala: importanta si eficacitatea inainte de sezonul gripelor 9 modalitati prin care poti deveni mai inteligent 7 dintre cele mai eficiente exercitii fizice Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii