Gripa Aviara

Actualizat: 16 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este iminenta o epidemie la nivel global de gripa aviara?

Pe scurt: probabil ca nu. Dar exista o serie de necunoscute implicate in aceasta problema, care fac imposibila o predictie destul de exacta.

Epidemia de gripa aviara probabil va izbucni mai devreme sau mai tarziu. Se intampla ca la anumite intervale de timp sa apara un nou focar de gripa. Aceste focare pricinuiesc epidemii globale (pandemii) intrucat oamenii au prea putina imunitate sau deloc fata de acesti virusi.

Pana acum aceasta boala a cauzat deja 65 de decese,majoritatea in Asia.

Tulpina gripei aviare H5N1 din Asia nu s-a transmis pana acum de la un om infectat la alt om (ci doar de la pasare la om).

Gripa aviara reprezinta un important subiect de discutie – se presupune ca aceasta ar fi urmatoarea pandemie gripala, intrucat a provocat o epidemie fara precedent printre pasarile domestice si cele care migreaza din Asia. Dar nimeni nu stie sigur daca aceasta va fi gripa care poate provoca urmatoarea pandemie umana.

De ce ne temem de o gripa a pasarilor ?

Gripa aviara se poate transforma in gripa umana prin doua moduri:

- in cazul in care o persoana a fost infectata cu o gripa umana si aviara in acelasi timp – iar cele doua virusuri ar suferi modificari genetice (preluari genetice), ar putea rezulta, in consecinta, o varianta umana a gripei aviare

- al doilea caz este cel in care gripa aviara ar putea suferi o evoutie genetica sub o forma gripala umana (un caz similar s-a intamplat in timpul pandemiei gripale din 1918).

Este evident ca tulpina H5N1 a virusului aviar a inceput acest proces (de transformare), dar oamenii de stiinta ne asigura ca mai este foarte mult timp pana la finalizarea lui.

In cadrul conferintei de stiri a Organizatiei Mondiale a Sanatatii din luna mai 2005, Klaus Stohr, PhD, DVM, sef de lucrari in cadrul Programului Global privind Gripa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost intrebat daca o epidemie de gripa aviara la nivel mondial este iminenta.

"In cazul acestui virus au existat cateva necunoscute; cercetatorii au avut o lipsa de informatii in acest sens." A spus K. Stohr. "Am descoperit ca virusul se modifica cu rapiditate. Si am mai aflat ca nu s-a modificat ca oricare alt virus, in ultimile 18 luni si pana in prezent. Astfel nu putem sti daca o pandemie poate izbucni saptamana viitoare sau anul viitor sau daca acest virus va conduce la o epidemie globala. Noi ar trebui sa fim pregatiti sa putem lua masurile necesare, in cazul in care ar izbucni o epidemie globala".

Exista un tratament pentru gripa aviara?

Nu exista in prezent nici un medicament care sa vindece vreun tip de gripa. Totusi medicamentele antivirale administrate din timp, inca de la aparitia primelor simptome, de exemplu febra, par sa amelioreze boala. Tulpina H5N1 a virusului gripei aviare este rezistent la medicamentele deja cunoscute contra gripei dar este sensibila la Tamiflu si Relenza.

Tulpina H5N1 a virusului aviar a fost fatala pentru oamenii care au contactat-o. Dar daca se raspandeste la oameni, mai mult ca sigur nu va fi la fel de mortal cum este in acest moment, spune Ira Longini, PhD, profesor de biostatistica la Scoala Rollins de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Emory.

"Virusul aviar H5N1 este considerat a fi raspunzator de 70%dintre cazurile umane fatale. Dar niciodata acest lucru nu a fost real in cazul rasei umane", declara Longini in cadrul WebMD in decembrie anul trecut. "Nu a existat nici un virus gripal uman inregistrat sau neinregistrat de-a lungul istoriei care sa se fi comportat in acest fel. Un caz dramatic al manifestarii gripei a dus la decesul a 10.000 de oameni”.

Sunt eficiente in cazul gripei aviare medicamentele antivirale?

Tamiflu si Relenza pot fi administrate, ambele medicamente ca sa trateze si sa previna infectiile virale. Desi virusul gripal H5N1 a dezvoltat rezistenta la Tamiflu in cateva tratamente individuale, acest lucru era previzibil. Insa, virusul rezistent la Tamiflu nu s-ar raspandit foarte tare.

Vaccinele, nu medicamentele antivirale reprezinta cheia stoparii epidemiei gripale. A fost fabricat un vaccin experimental impotriva tulpinii H5N1 – o realizare stiintifica majora. Noua varianta (prototip) a fost deja testata.
Dar primul lot din prototipul acestul vaccin nu va fi probabil eficient in cazul oricarui tip de tulpina a virusului gripei aviare in eventualitatea unei urgente cauzate de o pandemie.

In acest sens se vor fabrica noi loturi de vaccinuri. Acest proces va dura mai mult de un an. Oricum, expertii presupun ca variantele moderne de transport ar putea raspandi gripa in jurul lumii.

Intrucat, nu a putut fi disponibil un vaccin intr-o perioada scurta de timp, medicamentele specifice gripei vor reprezenta o modalitate importanta de protectie (lupta). Dar nu este de ajuns ca aceste medicamente sa fie functionale in acest caz.

Ar trebui oamenii sa se aprovizioneze cu medicamente antigripale?

NU! Cativa dintre cercetatori au declarat ca nu si-au facut stocuri (provizii) de medicamente antigripale si recomanda pacientilor sa le urmeze exemplul.

De ce? In primul rand medicamentele sunt disponibile in cantitati mici. In cazul unei pandemii, lucratorii din domeniul sanatatii publice vor avea nevoie de toate medicamentele antigripale care sunt disponibile pentru a-i trata pe oamenii expusi infectiei cu virusul. Medicamentele nu vor fi de folos in aceeasi masura in cazul in care stau in dulapurile oamenilor.

Si chiar daca oamenii aravea medicamente, cand ar trebui sa si le administreze?

Fara un test de gripa, este greu de stiut daca simptomele pe care le prezinta sunt de gripa sau de alte infectii respiratorii. Iar aceste medicamente sunt eficiente numai in cazul gripei.

Poti sa te infectezi daca consumi gaini sau pasari?

NU – in cazul in care carnea este bine gatita (la peste 70 grade). Gatitul la temperatura inalta distruge virusul din pasari, carne si oua. Virusul aviar poate supravietui in carnea cruda a pasarilor infectate. Igiena corespunzatoare – spalatul mainilor si dezinfectarea suprafetelor care vin in contact cu carnea – este esentiala.

Cum se contactaza / transmite virusul gripei aviare?

Oamenii au contactat gripa aviara prin contactul cu pasarile infectate si de pe suprafetele contaminate cu fecale de pasari (gainat). Sunt putine cazuri suspecte de transmitere de la om la om.

Acest lucru s-a intamplat numai dupa o expunere prelunga fata-in-fata (contact indelungat). Dar gripa aviara inca nu a evoluat in sensul raspandirii cu usurinta de la om la om.

Exista mai multe tipuri de gripa aviara?

Da, exista mai multe tipuri. Tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare i s-a acordat atentie mai mare intrucat este foarte raspandita in Asia si deoarece majoritatea oamenilor "ghinionisti" care l-au contactat de la pasari au decedat.

Si alte tulpini de virus s-au dezvoltat la oameni. Una dintre ele este H7N7 a gripei aviare care in 2003 a infectat un numar mare de oameni din Olanda. Acest virus, de obicei provoaca iritatii oculare (ochii rosii) ale oamenilor purtatori. Un veterinar nefericit a murit din cauza acestui virus.

Gripa aviara a infectat in trecut si pasarile din U.S.A. Pana acum aceste tulpini au fost eradicate inainte sa se raspandeasca la oameni.

Ce se poate face in cazul gripei aviare?

Daca apare o pandemie de gripa aviara, exista un mod foarte simplu de a micsora sansa sa contactezi virusul: spala-te pe maini! Spalarea frecventa a mainilor este cel mai bun mod de a evita o infectie virala – incluzand si gripa.

Adu-ti aminte sa folosesti sapunul si multa apa si sa te speli bine pe toate partile mainii si sa-ti freci bine mainile si degetele.

Daca ar izbucni o pandemie gripala, acorda atentie emisiunilor de stiri si urmareste sfaturile pentru sanatate publica. Panica ajuta cel mai putin in caz de urgenta.

USA a finalizat un plan de actiune in cazul unei pandemii gripale. Acesta include masuri prin care se decid care dintre pacienti au intai nevoie de asistenta medicala, desfasurand echipe de actiune, marind capacitatea spitalelor si cand este necesar, se vor izola pacientii si se va institui carantina.

In situatii de urgenta poate fi necesara inchiderea scolilor si locurilor publice (cinematografe, sali de teatru).

Cand vaccinurile sunt disponibile, acestea vor fi administrate intai lucratorilor din domeniul sanatatii si sigurantei publice si majoritatii oamenilor vulnerabili (batranii, copii, bolnavii cronici). Prea putine medicamente antigripale ar putea fi folosite sa trateze infectiile majore.

Daca proviziile/stocurile permit, vaccinurile ar putea fi, de asemenea, administrate celor care au contact direct cu oamenii infectati.

Cine este vulnerabil la gripa aviara?

Gripa este de obicei foarte periculoasa in cazul copiilor si batranilor. Dar, depinde si daca exista imunitate la gripa in cadrul unor categorii de populatie. De exemplu in 1918, gripa a fost fatala mai degraba in randurile tinerilor decat in cazul celor de peste 40 de ani.

Se crede ca un virus similar a circulat in urma cu 40 de ani, dezvoltand imunitate celor care l-au contactat.

Cati oameni au contactat virusul pana acum?

Pana pe 10 oct 2005, s-au inregistrat 117 cazuri confirmate de gripa aviara in randul oamenilor. 68 dintre acestia au decedat.

Aceste decesuri sunt tragice. Cu toate acestea, milioane de pasari sunt infectate cu virusul in diverse regiuni populate din toate colturile lumii.

Desi infectiile confirmate fara nici un dubiu reprezinta doar o parte din infectiile totale, exista un risc foarte scazut pentru om de a contacta virusul de la pasari.


Citeste si despre:

Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Gripa la copii Gripa Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Gripa porcina virusul A H1N1 Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Raceala si gripa - simptome detaliate Beneficiile uleiurilor esentiale in lupta cu raceala si gripa Gripa sau raceala - simptome Mituri despre gripa Cand este raceala si cand este gripa?