Cand se considera ca esti prea bolnav sau contagios pentru a merge la serviciu?

Actualizat: 09 Ianuarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Va simtiti capul greu, gatul intepenit si va doare tot corpul, ca si cum ar fi trecut un camion peste dumneavoastra. Va simti destul de rau incat sa stati acasa, dar sunteti ingrijorat ca cerintele de lucru nu va permit acest lux. Inainte de a va impacheta servetelele si indrepta spre birou, luati in considerare colegii care ar prefera sa nu impartaseasca germenii dumneavoastra.

Stranutul, febra si tusea persistenta sunt semne ca afectiunea ar putea fi contagioasa. Chiar daca va simtiti bine, simptomele – sau lipsa acestora – ar putea fi inselatoare. Iata cum puteti spune daca suneti contagios si daca trebuie sa ramaneti acasa.

Sunt contagios?

De fiecare data cand stranutati sau tusiti din cauza unei infectii respiratorii, eliberati un proiectil plin cu germeni in aer. Aceste particule cu bacterii sau virusuri pot zbura pana la 1,8m, facand pe oricine de langa voi o tinta sigura. De asemenea, raspanditi bacterii si virusuri atunci cand atingeti ochii, nasul, gura si apoi atingeti suprafetele cu degetele pline de germeni. Anumiti germeni de raceala si gripa pot supravietui pe suprafete cum ar fi blaturi, clante si telefoane pana la 24 de ore.

Iata cat timp sunteti contagios, in general, cu aceste boli comune:

Boala Cand incepeti sa fiti contagios Cand nu mai sunteti contagios
Gripa 1 zi inainte de aparitia simptomelor
5-7 zile dupa ce prezentati primele simptome
Raceala 1-2 zile inainte de aparitia simptomelor 2 saptamani de la expunerea la virus
Gastroenterita Inainte de aparitia simptomeler Pana la 2 saptamani dupa recuperare.


S-ar putea sa fiti inca contagios cand va intoarceti la serviciu sau la scoala. Pentru a proteja persoanele din jurul dumneavoastra, urmati pasii urmatori:

- spalati-va des pe maini cu apa calda si sapun;
- avertizati-i pe ceilalti ca ati fost bolnav, ca sa-si aminteasca si acestia sa se spele pe maini;
- stranutati sau tusiti in cot, nu in maini;
- luati in considerare o masca respiratorie.

Cand sa ramai acasa

Atunci cand decideti daca sa ramaneti acasa, luati in considerare simptomele. Daca aveti o gadilatura usoara in gat sau nas infundat, ar trebui sa puteti merge la lucru. De asemenea, simptomele alergiei nu trebuie sa va tina departe de munca – acestea nu sunt contagioase.

Daca intr-adevar tusiti si stranutati sau va simtiti in general rau, stati acasa. De asemenea, evitati biroul daca vomitati sau aveti diaree. Luati-va timp de odihna suficient, consumati multe lichide si asteptati sa dispara simptomele. Se recomanda, de asemenea, sa ramaneti acasa timp de 24 de ore dupa ce febra si alte simptome asemanatoare gripei (frisoane, transpiratii, piele inrosita) au fost eliminate.

Tratamentul pentru raceala sau gripa

Medicul dumneavoastra va poate recomanda mai multe tratamente pentru boala de care suferiti. Este important sa se ia in considerare cand aceste tratamente ar putea fi de ajutor precum si potentialele efecte adverse ale acestora.

Gripa

Gripa este o infectie virala cauzata de virusul gripal care vizeza in primul rand regiunea capulului si a toracelui (tractul respirator). Veti avea simptome cum ar fi tuse, durere in gat si nas care va curge. Va va durea corpul, veti fi obosit si ati putea face febra peste 37 grade Celsius. Oamenii simt adesea durere si oboseala inainte de aparitia simptomelor respiratorii.

Din moment ce distrug mai degraba bacteriile decat virusurile, antibioticele nu vor trata gripa. Odihna, lichidele si analgezicele fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul va pot ajuta sa tineti simptomele sub control. Pentru a va ameliora simptomele mai repede, medicul dumneavoastra va poate prescrie un medicament antiviral.

Pentru ca medicamentul sa functioneze, va trebui sa incepeti sa luati acest medicament in 48 de ore de la aparitia simptomelor. De asemenea, medicamentele antivirale pot provoca reactii adverse cum ar fi greata, varsaturi si diaree.

Daca prezentati un risc crescut de complicatii ale gripei (varsta peste 65 de ani, aveti o boala cronica sau sunteti insarcinata), informati-va medicul daca aveti gripa. De asemenea, apelati imediat la medicul dumneavoastra daca aveti oricare dintre simptomele mai grave ale gripei, cum ar fi probleme de respiratie sau ameteli.

Raceala

Racelile comune sunt cauzate de o multime de virusuri diferite. Aceste virusuri se raspandesc prin aer, la fel ca gripa. Cand isi fac loc in nas, ochi sau gura, virusurile racelii provoaca simptome cum ar fi nas care curge sau infundat, senzatie de lacrimare abundenta, dureri in gat si uneori tuse.

S-ar putea sa aveti si o usoara febra.Tratati-va raceala, luand-o pas cu pas. Beti apa si alte lichide fara cofeina si odihniti-va cat puteti de mult. Puteti, de asemenea, sa luati un remediu fara prescriptie medicala. Unele dintre aceste medicamente vin in varietati multi-simptom (raceala, tuse, febra). Aveti grija sa nu tratati simptomele pe care nu le aveti, pentru ca s-ar putea sa va treziti cu efecte secundare neasteptate sau nedorite.

Spray-urile nazale decongestionante amelioreaza congestia, insa daca folositi un anumit tip pentru mai mult de trei zile, ar putea sa va dea un efect de recul (rebound). Unele dintre aceste medicamente pot provoca, de asemenea, puseuri de tensiune sau batai accelerate ale inimii. Daca aveti tensiune arteriala crescuta, un ritm cardiac neregulat sau boli cardiace, consultati medicul dumneavoastra inainte de a utiliza un decongestionant.

Antihistaminicele pot, de asemenea, ajuta la curatarea unui nas infundat, dar cele mai vechi, cum ar difenhidramina va pot face somnolenti. Racelile sunt de obicei usoare, dar uneori pot duce la complicatii precum bronsita sau pneumonia.

Remedii naturale pentru raceala si gripa

Exista si alternative din natura care pot ameliora simptomele uneori la fel de bine ca si medicamentele simptomatice. Acestea includ:

- ghimbirul;
- mierea sau propolisul;
- usturoiul;
- echinaceea;
- alimentele bogate in vitamina C, in special citricele. Un ceai cu lamaie este excelent atunci cand esti racit;
- probioticele (iaurt, kefir, drojdie);
- gargara cu apa sarata;
- supa de pui.

Adresati-va la medic cand simptomele persista mai multe zile, febra nu scade si starea de oboseala se accentueaza.


Citeste si despre:

Semne care indica aparitia dereglarilor hormonale 5 motive pentru care trebuie sa eviti excesul de antibiotice Copilul de la 1 la 3 ani: autonom sau temator? Cat timp esti imun dupa infectarea cu coronavirus? Disfunctia orgasmica sau anorgasmia Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Dezinfectantii pot duce la dermatite de contact sau alte afectiuni ale pielii? Refuzul scolar/fobia scolara Socul hipertermic - insolatia Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii Cele mai ciudate simptome de sarcina