O reactie alergica la sapun ar putea cauza o eruptie cutanata de culoare rosie insotita de senzatie de mancarime. Pielea afectata va fi de obicei uscata, iar zona se poate umfla.
In cazul in care se vor inhala substantele emanate de unele dintre particulele de sapun, persoana in cauza poate experimenta usoare probleme respiratorii si disconfort ocular.
Cand simptomele de alergie la sapun sunt prezente in zonele unde corpul intra in contact cu hainele, cauza cea mai probabila ar fi sapunul sau detergentul utilizat pentru spalarea rufelor.
Pentru a descoperi cauza alergiei, persoana afectata trebuie sa observe si sa raporteze medicului momentul aparitiei manifestarilor si produsul folosit.
Iritarea pielii este de obicei cel mai frecvent semn al unei reactii alergice la sapun. Aceasta iritatie se va manifesta la nivelul pielii in locurile in care sapunul a intrat in contact cu pielea. In unele cazuri, persoana alergica poate dezvolta iritatii pe intreg corpul.
O eruptie rosie si mancarimea sunt prezente in cele mai multe cazuri de reactii alergice la sapun. Pielea din zona afectata se va descuama si va fi uscata. In cazurile mai grave, posibil sa apara mici pustule pe corp, alaturi de eruptia cutanata obisnuita. De asemenea, pielea afectata se poate umfla. Eruptiile cutanate asociate cu alergiile la sapun pot determina aparitia senzatiei de caldura la nivelul portiunilor de piele afectate.
Uneori, o reactie alergica la sapun poate fi atat de accentuata, incat poate provoca simptome chiar si atunci cand persoana sensibila inhaleaza vaporii emanati de sapun. Aceste simptome pot include nas infundat si stranut. In cazurile mai grave, pot sa apara durerile de cap, umezirea ochilor, greata si ameteli.
In cele mai multe cazuri, mainile sunt primele afectate de reactiile alergice la sapun. Manifestarile includ mancarime, roseata si descuamarea pielii. Alergiile care implica pielea mainilor sunt cel mai adesea provocate de detergenti de rufe, lotiuni pentru maini, sapunuri si lacuri sau oje de unghii.
In anumite cazuri, pielea mainilor poate fi iritata si de metale sau bijuterii. Acest tip de reactie alergica provoaca decolorarea pielii in zonele de contact, mici umflaturi si mancarimi intense. Astfel de alergii sunt, de cele mai multe ori, experimentate de persoanele care sunt alergice la nichel.
Puteti recunoaste manifestarile alergiei la sapun cu usurinta, deoarece o reactie alergica la un iritiant cauzeaza umflaturi, dar si alte semne, in zonele de contact cu acel iritant (trunchi, brate, picioare sau zona inghinala). Reactiile mai severe pot provoca inflamarea buzelor, limbii si a fetei. Aceste simptome reprezinta o urgenta medicala si trebuie tratate imediat.
Reactiile alergice produc umflaturi care sunt localizate doar intr-o anumita parte a corpului. De exemplu, daca sunteti alergici la vopsea de par si puneti o cantitate mica de vopsea pe brat, foarte probabil ca zona sa se umfle. In plus, portiunea de piele care a intrat in contact cu vopseaua ar putea sa se inroseasca si sa se descuameze.
Sapunul de rufe este unul dintre principalii factori declansatori ai reactiilor alergice. Simptomele acestui tip de reactie alergica se manifesta, de obicei, in zonele corpului care sunt acoperite de haine. Eruptia cutanata insotita de mancarime si roseata va aparea de cele mai multe ori pe trunchi, in zona inghinala si picioare. Cu exceptia cazului in care alergia nu este atat de severa, simptomele pot aparea si pe zonele neacoperite de haine, precum fata sau gat.
Exista si alte tipuri de sapunuri care pot provoca, de asemenea, reactii alergice. Exemplele includ si detergentul de vase. In majoritatea cazurilor, detergentul de vase provoaca alergii ale caror simptome se manifesta numai in zona mainilor. In acest caz, persoana afectata poate inlocui detergentul de vase cu un alt produs sau poate utiliza manusi de cauciuc atunci cand spala vasele.
Produsele care contin parfumuri puternice sau coloranti pot contribui la aparitia unei reactii alergice. Persoanele care sunt sensibile la aceste produse ar trebui sa ia in considerare utilizarea produselor hipoalergenice, pentru a reduce riscul de producere a unor reactii alergice.
Atunci cand suferiti reactii alergice la sapun, care se manifesta destul de des, ar trebui sa mergeti la medic. Acesta va lua in considerare istoricul dumneavoastra medical si va face, de asemenea, un examen fizic. Daca medicul nu este in masura sa determine cauza reactiilor alergice, acesta va indruma pacientul catre un dermatolog sau alergolog, care va face o evaluarea amanuntita pentru a determina cauza alergiilor. Uneori, medicul va ruga pacientul sa faca poze saptamanale cu eruptiile cutanate care pot aparea.
Tratamentul pentru reactiile alergice la sapunuri sau detergenti include utilizarea de histaminice administrate pe cale orala, geluri sau creme antihistaminice, toate fiind metode eficiente pentru tratarea mancarimilor si a inflamatiei. Desi antihistaminicele orale functioneaza, de obicei, cel mai bine, acestea pot sa produca reactii adverse semnificative, cum ar fi somnolenta, uscaciunea gurii si ameteli.
De asemenea, simptomele reactiilor alergice se pot ameliora cu corticosteroizi topici.
Printre remediile naturale care pot fi utilizate pentru ameliorarea simptomelor de alergii la sapunuri se numara si baile cu faina de ovaz. Aceasta metoda este eficienta mai ales cand bolnavul are eruptii cutanate cauzate de alergii, pe o suprafata mai mare a corpului. O ceasca de faina de ovaz intr-o cada cu apa calda poate imbunatati in mod semnificativ simptomele de uscaciune si mancarime a pielii.
Exista, de asemenea, preparate comerciale care contin faina de ovaz. Pentru cei care nu doresc sa fac astfel de bai, exista numeroase optiuni alimentare de calitate, care contin fulgi de ovaz.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.