Zvonuri despre sanatate: mit si adevar

Actualizat: 28 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Odata cu dezvoltarea tehnologiei, informatiile circula mai usor si mai rapid. Totusi, nu toate datele care pot fi citite online, referitor la sanatate, sunt corecte. Din cauza internetului si a sfaturilor neavizate ale apropiatilor, diferenta intre mit si adevar se face cu mai multa dificultate.

Indiferent de originea lor, informatiile gresite despre sanatate pot cauza anxietate inutila si distrag atentia de la obiceiurile sanatoase care merita intr-adevar timpul si energia dumneavoastra.

Bauturile acidulate sunt nocive pentru rinichi

Adevar. Consumul excesiv de bauturi acidulate (indiferent daca au sau nu zahar) dubleaza riscul de boli renale cronice. Cercetatorii cunosc deja faptul ca bauturile racoritoare acidulate sunt asociate cu mai multi factori de risc care contribuie la aparitia bolilor renale (hipertensiune arteriala, diabet zaharat si pietre la rinichi).

Se vor evita mai ales bauturile de tip Cola care sunt considerate printre cele mai nocive. S-a demonstrat stiintific faptul ca aceste lichide scad densitatea osoasa in mod semnificativ la femei, crescand riscul de fracturi osoase si osteoporoza.

Consumul de alcool trebuie eliminat in timpul utilizarii de antibiotice

Adevar. Cel mai indicat este sa renuntati la consumul de alcool in timp ce urmati un tratament cu antibiotice. Nu se poate spune cum va reactiona organismul dumneavoastra la combinatia de alcool-antibiotice.

Alcoolul poate interfera cu absorbtia de eritromicina sau cu eficacitatea doxicilinei. Anumite antibiotice sau antifungice - cefoperazona, ketoconazol, metronidazol si tinidazol - combinate cu o cantitate mica de alcool, pot cauza inrosirea fetei, greata, crampe abdominale, dureri de cap, hipotensiune arteriala, batai rapide ale inimii, precum si dificultati de respiratie.

Exerctiile fizice efectuate pe stomacul gol determina arderea mai multor calorii

Adevar. Este adevarat, dar nu trebuie sa va asteptati la miracole. Cand faceti exercitii, corpul dumneavoastra arde doar grasimi si carbohidrati.

Studiile recente arata ca exercitiile fizice efectuate pe stomacul gol ajuta la arderea mai multor calorii furnizate organismului prin alimente bogate in grasimi, intrucat, in acel moment al zilei, organismul nu dispune de suficienti carbohidrati. Chiar si in acest caz, numarul caloriilor arse nu este cu mult mai mare decat atunci cand faceti miscare cu stomacul plin.

Persoanele care petrec mai mult timp in aer liber racesc mai repede

Mit. Este de fapt o idee buna sa lasati copiii sa petreaca mai mult timp in aer liber. In plus, timpul petrecut in aer liber poate preveni simptomele de raceala. Racelile sunt cauzate de virusuri sau bacterii, care sunt mult mai des raspandite in timpul iernii din cauza contactului cu persoanele care petrec mai mult timp in casa sau in medii aglomerate. Prin urmare, petreceti mai mult timp in aer liber pentru a scadea probabilitatea de a raci.

Trosnitul degetelor cauzeaza artrita

Mit. Sunetul degetelor trosnite poate fi straniu, dar nu afecteaza articulatiile. Cercetatorii nu au descoperit nicio diferenta in cazurile pacientilor cu artrita cand au comparat subiectii care si-au trosnit degetele mult timp, cu alti pacienti care nu au avut acest obicei.

In cadrul aceluiasi studiu, s-a constatat, insa, ca cei care si-au trosnit degetele aveau mainile putin mai umflate si incheieturi mai slabe - un motiv bun pentru a renunta la acest obicei.

Consumul de apa rece imediat dupa masa poate duce la cancer

Mit. Apa este unul dintre cele mai sanatoase lucruri pentru oameni, indiferent de temperatura de servire - rece sau fierbinte. Zvonul este total neadevarat si are la baza faptul ca apa rece solidifica grasimile din alimentele consumate sub forma unei substante gelatinoase care se depune pe peretii intestinelor si poate duce la cancer. Nu exista nicio dovada medicala pentru a sustine aceasta teorie.

Grasimea se poate transforma in muschi

Mit. Grasimea si muschii sunt tesuturi diferite si nu se pot transforma unul in celalalt. Uneori, pare ca asa se intampla. Explicatia consta in faptul ca oamenii incep sa piarda din masa musculara incepand cu varsta de 30 de ani, in special daca nu fac miscare.

Reducerea masei musculare incetineste metabolismul cu aproximativ 3%, la fiecare 10 ani. Grasimea apare de regula in locurile unde odata se puteau observa muschii - cum ar fi zona bratelor.

Alimentele picante accelereaza functia metabolica

Mit. Rata metabolica este determinata de sex, inaltime, greutate, compozitia corpului si varsta. Acesti factori influenteaza cantitatea de calorii pe care corpul o va arde pentru a-si mentine functiile de baza, ardere care se intampla chiar si atunci cand dormiti (energia utilizata de inima, creier, plamani, intestine etc.). Consumul de alimente picante nu poate creste in mod semnificativ rata metabolica si nici nu ajuta la arderea caloriilor atunci cand o persoana se odihneste.

Chiar daca temperatura corpului creste, iar bataile inimii se intensifica atunci cand mancati picant, acest lucru nu va accelera in niciun fel metabolismul dumneavoastra.

Oamenii folosesc doar 10% din creier

Mit. Foarte multe persoane au asimilat aceasta ipoteza ca fiind adevarata, dar dovezile impotriva acesteia sunt fara dubiu. Studiile pe pacientii cu leziuni ale creierului dovedesc ca prejudiciul suferit in aproape orice zona a creierului are efecte specifice si durabile asupra abilitatilor unei fiinte umane.

Daca ipoteaza ar fi fost reala, leziunile de la nivelul creierului nu ar fi fost o mare problema. Prin urmare, oamenii folosesc 100% din creier.

Consumul excesiv de zahar poate cauza diabet zaharat

Mit. Consumul de zahar nu cauzeaza in mod direct diabet zaharat. Zaharul din sange joaca si el un rol important in dezvoltarea diabetului si este astfel important sa nu consumati in exces produse care contin zaharuri.

Consumul excesiv de zaharuri poate duce la obezitate, conditie care creste, intr-adevar, riscul de a manifesta diabet zaharat de tip 2. Totusi, in cadrul anumitor studii, zaharul in exces a fost unul dintre factorii care au determinat aparitia diabetului de tip 2 la femeile care au crescut aportul zilnic de zahar, dar la toate femeile din cadrul studiior existau factori predispozanti care sustineau aparitia aceastei afectiuni.


Citeste si despre:

Caderea parului(Alopecia) – mituri si adevar Cele mai intalnite mituri despre cancer Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Osteoporoza juvenila Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Osteoporoza Osteoporoza si gimnastica medicala Exercitii pentru osteoporoza Alimente periculoase in osteoporoza Osteoporoza si sanatatea oaselor