Vitamina C naturala si beneficiile sale pentru sanatatea copiilor

Actualizat: 09 Octombrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vitamina C este cunoscuta pentru proprietatile sale remarcabile in intarirea sistemului imunitar si in combaterea simptomelor asociate racelilor. Insa vitamina C are si alte roluri importante in organism - contribuie la absorbtia mineralelor in corp, este un puternic antioxidant, produce colagen, mentine sanatatea sistemului osos si asigura buna functionare a vaselor de sange.

Copiilor nostri dorim sa le oferim tot ce-i mai bun, mai ales cand vine vorba de sanatate. Organismul lor, care este in plina dezvoltare, are mare nevoie de vitamina C pentru sustinerea sistemului imunitar, mai ales ca aceasta vitamina are si un efect antioxidant.

Vitamina C naturala - ce beneficii are pentru copii?

Pe langa faptul ca are un efect imunostimulator puternic, vitamina C naturala joaca mai multe roluri in buna functionare a organismului:
- Are rol antihistaminic, scade intensitatea reactilor alergice;
- Neutralizeaza radicalii liberi si protejeaza impotriva stresului oxidativ;
- Contribuie la imbunatatirea circulatiei sanguine oculare si protejeaza eficient retina;
- Faciliteaza absortia fierului;
- Vitamina C creste rezistenta vaselor sanguine;
- Contribuie la formarea globulelor rosii;
- Contribuie la reglarea colesterolului;
- Reduce pericolul aparitiei unor boli cardio-vasculare;
- Joaca un rol cheie in formarea neurotransmitatorilor;
- Mentine starea de bine si functionarea optima a creierului;
- Combate starile de oboseala cronica, epuizare, apatie;
- Ajuta la combaterea efectelor nocive ale poluarii asupra cailor respiratorii si plamanilor;
- Amelioreaza simptomele de astm;
- Stimuleaza metabolizarea insulinei si glucozei in organism;
- Stimuleaza imunitatea si mareste rezistenta organismului la infectii.

Doza zilnica recomandata de vitamina C in cazul copiilor

Doza zilnica de vitamina C pentru copii este diferita in functie de varsta:
- intre 0 si 6 luni: 40 mg/ zi;
- intre 7 si 12 luni: 50 mg/ zi;
- intre 1 si 3 ani: 15 mg/ zi;
- intre 4 si 8 ani: 25 mg/zi;
- intre 9 si 13 ani: 45 mg/zi;
- intre 14 si 18 ani: 70-75 mg/zi.

Vitamina C naturala vs. acidul ascorbic

Vitamina C se gaseste sub doua forme: acid ascorbic - care este vitamina C clasica, de sinteza, si vitamina C naturala, pe care o luam din alimente si din suplimentele alimentare cu extracte naturale din fructe.

Vitamina C naturala este un veritabil dar al naturii, pentru sanatatea copiilor nostri, ce contribuie la intarirea sistemului imunitar si la mentinerea tonusului si vitalitatii. Pe langa rolul antioxidant puternic de combatere a radicalilor liberi si de intarire a sistemului imunitar, Vitamina C naturala este eficienta in tratamentul racelilor, in intoxicatii, la mentinerea sanatatii pielii, vindecarea ranilor si in simptomatologia astmatica.

Potrivit studiilor, vitamina C naturala si acidul ascorbic au aceeasi compozitie chimica, insa organismul nostru raspunde diferit la ele. De exemplu, atunci cand luam vitamina C din alimente precum acerola sau coacaze negre, stim ca am asimilat cea mai pura forma a sa. Mai mult, cercetatorii au descoperit ca vitamina C din fructele de acerola este mai bine absorobita de catre organism decat acidul ascorbic, fiind si mai usor de tolerat de catre stomac.

Surse naturale de vitamina C

Fructele si legumele crude sunt cele mai bune surse de vitamina C pentru tine si copilul tau. Printre ele se numara:
- acerola, cunoscut i sub numele de viin tropical sau cirea portorican, este unul din fructele cu cea mai mare concentratie de vitamina C. De exemplu, 100 g de fructe coapte de acerola pot contine pana la 17.000 mg de vitamina C naturala;
- citricele: portocalele, lamaile, grepfrutul, mandarinele, pomelo;
- rodie, kiwi, fructele de padure, ananasul, catina, mango, pepenele galben, zmeura, avocado, macesele, afinele;
- ardeii grasi;
- rosiile;
- cartofii;
- varza de Bruxelles;
- legumele verzi: broccoli, spanacul, fasolea, salata verde, stevia, urzicile

Organismul uman nu are capacitatea de a produce Vitamina C. Prin urmare este necesar ca aceasta sa fie asimilata din dieta sau cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Vitamina C Naturala de la COSMO PHARM este un sirop natural obtinut din extract de fructe de maces, coacaz negru si pulbere de fructe de acerola, cu un gust delicios de ananas care sigur va fi pe placut celor mici, si nu numai.

Acest supliment alimentar este recomandat atat pentru copii, cat si pentru adulti, fiind indicat pentru:
- imunitate scazuta, boli infecioase, viroze respiratorii, raceli, gripe, astm, sindrom alergic;
- lipsa poftei de mancare, crestere si dezvoltare deficitara;
- apatie, astenie, anxietate, depresie;
- boli cardiovasculare, afectiuni ale ochilor, intoxicatie, diabet.

Asadar, vitamina C naturala are numeroase beneficii pentru sanatate si este mult mai bine asimilata de organism decat acidul ascorbic, mai ales in cazul copiilor. O alimentatie echilibrata, completata de un supliment cu vitamina C naturala reprezinta cea mai simpla modalitate prin care putem obtine doza zilnica recomanda in asa fel incat sa mentimen sanatatea organismului.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Importanta vitaminei D pentru sanatate Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare Beneficiile busuiocului Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei 10 bauturi benefice pentru inima si potrivite pentru sezonul rece Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Alimentatia corecta a copiilor Deficitul de vitamina D Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Topul vitaminelor pentru iarna