Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Publicat: 22 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Merisoarele sunt unele dintre fructele cu foarte multe beneficii nutritionale si de sanatate. In ziua de azi, merisoarele sunt folosite ca o gustare sanatoasa seara, din care se poate face suc, se pot amesteca cu bauturi alcoolice ori pur si simplu se utilizeaza ca un sos ce poate fi pus peste un desert.

Cu toate acestea, merisoarele au mult mai multe beneficii decat cele prezentate.

Merisoarele sunt centrul multor fitonutrienti de protectie si al compusilor de a preveni diverse boli, pentru ca actioneaza ca un antioxidant.

De asemenea, este o sursa bogata de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C. Pe langa acestea, merisoarele mai sunt bogate in calciu, sodiu, fosfor, beta-caroten si fibre, astfel ca se dovedesc a fi niste fructe foarte sanatoase pentru corp. Merisoarele, chiar si uscate, sunt sanatoase pentru organism.

Acest fruct contine o sursa importanta de vitamina C, fibre si vitamina E.

a.Vitamina C – este un antioxidant natural puternic, capabil de a bloca o parte din daunele cauzate de radicalii liberi, si care creste rezistenta organismului impotriva agentilor infectiosi. Marinarii introduceau in alimentatia lor merisoarele pentru a evita scorbutul, din acelasi considerent, al existentei vitaminei C.

b.Fibre – conform unor studii, un consum ridicat de fibre este asociat cu un risc semnificativ mai mic de a dezvolta boli coronariene de inima, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, diabet, obezitate, precum si alte boli gastro-intestinale. Aportul crescut de fibre a fost demonstrat ca reduce nivelul tensiunii arteriale si al colesterolului, imbunatateste sensibilitatea la insulina si sporeste pierderea in greutate pentru persoanele obeze.

c.Vitamina E – este un antioxidant liposolubil implicat in functia imunitara, care poate ajuta la prevenirea sau intarzierea bolilor cronice asociate cu radicalii liberi.
Merisoarele mai contin de asemenea si vitamina K, mangan si o gama larga de fitonutrienti, care ajuta la protejarea organismului de radicalii liberi, oferind o protectie anti-inflamatorie. Merisoarele mai sunt benefice in prevenirea diverselor tipuri de cancer.

Beneficiile sucului de merisoare

1.Beneficiile sucului de merisoare pentru sanatate. Merisoarele sunt fructe versatile, cu beneficii cu o deosebita importanta in ceea ce priveste sanatatea organismului. Proprietatile sale medicinale au fost recunoscute de secole. Nativii americani foloseau merisoarele pentru tratarea unor rani.

Fitonutrientii gasiti in sucul de merisoare ajuta la prevenirea unor serii de probleme de sanatate. Merisoarele sunt o sursa excelenta de antioxidanti. Antioxidantii sunt compusi ce pot fi fabricati fie in mod natural de catre organism, fie ingerati prin intermediul alimentelor sau bauturilor.

Antioxidantii incetinesc si previn totodata procesul de oxidare, prin capacitatea lor de a stabiliza radicalii liberi prin donarea unui electron. Flavonoidele si polifenolii gasiti in sucul de merisoare previn deteriorarea celulelor, reducand riscul de infectii.

-Previne infectiile tractului urinar. Infectiile tractului urinar se refera la prezenta microorganismelor in urina dincolo de limita admisa. Exista dovezi semnificative care sugereaza ca sucul de merisoare ajuta la prevenirea acestor infectii. Proantocianidinele gasite in acest suc impiedica bacteriile sa se prinda de peretii vezicii urinare.

Acest compusi impiedica printre altele si inmultirea bacteriilor in continuare, astfel ca bacteriile vor fi eliminate prin urina. Acest suc face urina sa devina mai acida, creand astfel un mediu mai ostil pentru bacteriile cauzatoare de infectii, impiedicandu-le sa se inmulteasca. Consumul regulat de suc de merisoare poate preveni infectiile recurente ale tractului la femeile de varsta mijlocie sau cele gravide.

-Poseda proprietati anti-tumorale compusul polifenol prezent in merisoare are efecte anti-tumorale. Consumul regulat de suc de merisoare inhiba dezvoltarea si raspandirea tumorilor pulmonare, de san, de colon si de prostata. Prezenta acidului salicilic reduce umflarea si previne formarea cheagurilor de sange ce pot duce la tumori.

-Imbunatateste sanatatea cardiovasculara – sucul de merisoare scade riscul de a dezvolta boli legate de inima si imbunatateste sanatatea cardiovasculara. Flavonoidele si antioxidantii prezenti in merisoare reduc amenintarea aterosclerozei, o afectiune in care arterele se strang ca urmare a acumularii de grasimi in ele.

Aceasta impiedica fluxul bogat de oxigen din sange sa ajunga la diferite parti ale corpului, de aceea se poate ajunge la infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Acesti compusi care se gasesc in merisoare suprima oxidarea lipoproteinelor cu densitate joasa si incurajeaza formarea trombocitelor din sange.

-Combate cariile dentare – sucul de merisoare combate aparitia cariilor dentare. Ingredientele gasite in merisoare inhiba cresterea bacteriilor ce cauzeaza placa si previn degradarea dintilor.

O buna igiena dentara, impreuna cu un consum moderat de suc de merisoare perturba mecanismul de patogeneza si promoveaza o mai buna sanatate dentara. Sucul de merisoare neindulcit scade incidenta bacteriilor care se gasesc in gura si combate respiratia urat mirositoare (halena). O doza sanatoasa de suc de merisoare asigura curatarea dintilor in orice moment.

-Lupta impotriva cancerului – incorporarea in dieta de zi cu zi a sucului de merisoare poate preveni aparitia anumitor tipuri de cancer. Ingredientele inhiba cresterea celulelor canceroase in organism. Studiile au ajuns la concluzia ca o dieta bogata in flavonoide reduce riscul de cancer si de mortalitate.

Compusii anti-cancerigeni gasiti in acest suc inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, in special cele de cancer de colon sau de prostata. Acesti compusi impiedica dezvoltarea micro-tumorilor in celulele sanguine si previn cresterea lor. Anumite produse chimice din merisoare contracareaza incidenta cancerului de san.

-Lupta impotriva infectiilor comune – sucul de merisoare este eficient in tratarea infectiilor, cum ar fi raceala, gripa sau durerile de gat. Calmeaza problemele la nivelul tractului respirator. Mai multe cercetari au aratat ca sucul de merisoare protejeaza creierul de leziunile neurologice si de alte boli legate de creier.

-Calmeaza disconfortul legat de ulcer – continutul sucului in flavonoide reduce riscul aparitiei tulburarilor gastrice, precum ulcerul peptic, prin inhibarea cresterii unor bacterii ce cauzeaza infectii la nivelul stomacului.

-Previne scorbutul – continutul bogat de vitamina C din sucul de merisoare este extrem de important pentru productia de colagen din organism, care este responsabil pentru functionarea sanatoasa a tesuturilor. Acest lucru este benefic in prevenirea bolilor asociate cu scorbutul.

-Calmeaza inflamatiile – proprietatile antiinflamatorii ale sucului de merisoare sunt extrem de bune in tratarea inflamatiilor, in special a celor pulmonare cauzate de virusul gripal. Materialul non-dializabil prezent in merisoare impiedica virusul sa apara pe celule, prevenind aparitia infectiilor.

-Ajuta la pierderea in greutate – sucul de merisoare are un efect de emoliere asupra grasimilor depozitate in organism, care, la randul sau, ajuta la pierderea in greutate. Datorita continutului de fibre, exista tendinta de a ramane satul pentru o perioada mai lunga de timp.

-Stimuleaza imunitatea – sucul de merisoare este bogat in antioxidanti si fitochimicale ce promoveaza un sistem imunitar sanatos. Imunitatea determina simptomele legate de varsta, cum ar fi pierderea memoriei si lipsa de coordonare.

-Previne drojdia de infectare – merisoarele sunt cunoscute ca reduc o infectie cunoscuta sub numele de drojdia de infectare. Aceasta drojdie este cauzata de dezvoltarea excesiva a bacteriilor ce apar in mod natural in organism si apare mai des la barbati si copii. Sucul de merisoare contine substante care sa impiedice bacteriile sa patrunda prin peretii gurii, ai intestinelor sau ai tractului urinar.

-Previne pietrele la rinichi – calciul prezent in sucul de merisoare intareste dintii si oasele, reducand astfel riscul de a dezvolta osteoporoza. De asemenea, contine acid chinic ce este benefic in prevenirea formarii pietrelor la rinichi.

2.Beneficiile sucului de merisoare asupra pielii. Merisoarele ofera o multitudine de beneficii pentru piele. Sucul de merisoare regenereaza, hidrateaza si lumineaza pielea. Este eficient in tratarea ridurilor cauzate in principal de radicalii liberi.

-Actioneaza ca un toner – acizii naturali din sucul de merisoare ajuta persoanele cu tenul gras. Enzimele prezente in acest fruct exfoliaza pielea moarta si desfunda glandele sebacee. Amestecati sucul de merisoare impreuna cu mierea si frecati pe fata. Lasati timp de 20 de minute si apoi clatiti fata cu apa calduta.

-Trateaza acneea – proprietatile antiseptice ale acestui suc sunt foarte eficiente pentru tratarea acneei. Sucul de merisoare este bogat in resveratrol, un antioxidant care este foarte eficient in reducerea acneei si a cosurilor. O masca facuta cu suc de merisoare ca unul dintre ingredientele principale lumineaza fata si ii da un aspect proaspat instantaneu. Sucul se amesteca cu o coaja de portocale si putina miere. Tineti pe fata timp de 20 de minute, apoi spalati fata.

3.Beneficiile sucului de merisoare asupra parului.

-Promoveaza cresterea parului sucul de merisoare este considerat a fi unul dintre cele mai bune sucuri de fructe pentru a avea un par lung si lucios. Vitaminele A si C, care sunt prezente in acest suc, sunt cele 2 vitamine principale care promoveaza cresterea sanatoasa a parului. Consumul regulat de suc de merisoare previne pierderea parului si promoveaza cresterea acestuia.

-Previne psoriazisul si alopecia – proprietatile antiseptice si antifungice ale acestui suc previn matreata, psoriazisul si alte probleme legate de scalp. Sucul de merisoare, atunci cand este aplicat pe scalp, va ajuta sa scapati de aceste afectiuni. Vitamina C din acest suc este un nutrient esential pentru tratarea parului deteriorat si previne tulburarile ce pot aparea la nivelul parului. Sucul poate ajuta la combaterea alopeciei si a cheliei pentru sexul masculin.

-Reda o culoare naturala parului – acest suc poate fi folosit pentru a colora parul. Se amestesca o ceasca de suc de merisoare cu un sfert de cana de apa. Utilizati acest amestec ca o clatire finala, dupa ce spalati parul. Aceasta clatire ii da parului o nuanta mai inchisa si scoate in evidenta nuanta rosie a parului, in special la lumina soarelui.

Sucul de merisoare este un mare avantaj adaugat la dieta dumneavoastra zilnica, intrucat are beneficii ce va pot ajuta pe dumneavoastra si pe intreaga familie. In plus, este un fruct foarte delicios. Inainte de a incepe sa consumati merisoare, consultati un medic in privinta dozei de suc recomandata.


Citeste si despre:

13 alimente benefice sanatatii femeilor Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura 10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati Beneficiile apei asupra detoxifierii ficatului Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent Alimente pe care sa le consumati intotdeauna impreuna Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima Fructe uscate si confiate: ce diferente exista intre ele si cat de sanatoase sunt
Cere sfatul medicului ×