Echinaceea - beneficii pentru sanatate

Actualizat: 28 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Echinaceea este una dintre cele mai benefice plante pentru sanatate, fiind folosita de sute de ani ca remediu in medicina traditionala.

Atat radacinile de echinaceea, cat si florile sunt pline de substante nutritive, precum enzime antiinflamatorii si antibacteriene, vitamine, proteine si minerale care mentin organismul sanatos.

Echinaceea este bogata in vitaminele A, C si E, dar si in acizi grasi, polizaharide, glicozide antibacteriene si antivirale, radacinile plantei reprezentand un remediu excelent impotriva virozelor respiratorii sau a gripei.

Nu trebuie sa ignoram faptul ca echinaceea aduce mult mai multe beneficii sanatatii noastre, fie ca este consumata in stare proaspata, utilizata la ceai sau administrata sub forma de supliment alimentar.

Proprietatile plantei de echinaceea pentru sanatate

1. Fortifica sistemul imunitar- Are puterea de a regla, stimula si fortifica sistemul imunitar. Efectele sale benefice asupra sanatatii sunt demonstrate de-a lungul anilor prin studii epidemiologice, echinaceea fiind considerata la momentul actual unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru afectiunile de sezon: raceala, gripa, infectii ale tractului respirator.

2. Reduce inflamatia muschilor si tendoanelor- Echinaceea are un puternic efect antioxidant si antiinflamator, ceea ce inseamna ca este un remediu excelent pentru tratarea leziunilor cauzate in urma suprasolicitarii fizice, cazaturilor, loviturilor etc.

3. Reduce durerile din corp- Are un efect calmant, ameliorand diverse tipuri de dureri, precum migrenele, durerile intestinale, de stomac, dentare si durerile asociate cu rujeola, herpesul sau gonoreea. Pentru calmarea durerilor, se recomanda ceaiul de echinaceea.

4. Are un efect antioxidant si lupta contra infectiilor- Echinaceea este o sursa bogata in antioxidanti, precum vitamina C, beta-caroten, flavoinoide, seleniu si zinc, fiind un remediu eficient pentru mai multe infectii, in special pentru infectiile tractului urinar. Un antibiotic eficient pentru tractul uro-genital este ceaiul de echinaceea, fiind si un foarte bun dezinfectant local. In plus, infuzia linisteste durerile cauzate de infectiile urinare.

5. Amelioreaza afectiunile respiratorii- Echinaceea are efecte imunostimulatoare si anti-inflamatorii, prin urmare se poate folosi pentru ameliorarea unor afectiunii respiratorii precum sinuzita, gripa, raceala, difterie sau tuberculoza. Mai mult decat atat, exista studii care au aratat faptul ca pasagerii care au luat suplimente cu echinaceea inainte si in timpul zborului au avut mult mai putine dificultati respiratorii. Pentru ca sunt mai puternice decat ceaiul, pentru probleme severe se recomanda suplimentele cu echinaceea, doar cu acordul medicului.

6. Imbunatateste digestia- Este un remediu eficient pentru tulburarile digestive, intrucat stimuleaza apetitul si creste secretiile salivare. Ceaiul de echinaceea poate fi folosit pentru tratarea aciditatii, intrucat vitamina C prezenta in planta are un efect calmant.

7. Contribuie la imbunatatirea sanatatii mintale- Stresul, anxietatea si depresia au devenit unele dintre cele mai comune probleme de sanatate la nivel mondial. Echinaceea este recomandata pentru mentinerea sanatatii mintale, chiar si in randul copiilor. Totodata, echinaceea poate fi considerat un remediu naturist pentru ADHD, insa numai in doze controlate.

8. Mentine pielea frumoasa si sanatoasa- Echinaceea are efecte benefice si asupra pielii, fiind folosita inca din antichitate pentru a trata diverse afectiuni precum: eczema, psoriazis, inflamatii si infectii cutanate, rani, muscaturi sau intepaturi. Planta vindeca pielea in profunzime, accelerand procesul de regenerare celulara.

9. Are efect laxativ- Infectiile tractului gastrointestinal sunt frecvente in special in randul copiilor. Echinaceea reprezinta un ajutor in cazul constipatiei, putand fi folosita ca un laxativ usor. Se recomanda ceaiul din fruze de echinaceea, ce poate fi administrat de cel mult doua ori pe zi.

10. Lupta impotriva cancerului- Studii efectuate de Institutul National American de Sanatate au demonstrat ca echinaceea poate ajuta organismul sa lupte impotriva tumorilor si in eliminarea celulelor canceroase. Intrucat echinaceea stimuleaza imunitatea, poate fi folosita de pacientii bolnavi de cancer care au un sistem imunitar slabit din cauza sedintelor de chimioterapie sau radioterapie.

Efecte adverse, precautii si contraindicatii

Pana acum nu s-au inregistrat efecte adeverse sau toxice ale acestei plante, insa este de preferat ca persoanele sensibile la polen sau alergice la florile din familia margaretei, sa evite echinaceea. Chiar daca echinaceea este o planta benefica pentru organismul uman si vindeca multe afectiuni si tulburari de sanatate, trebuie consumata intotdeauna sub supravegherea medicului.

Consultati intotdeauna medicul in cazul in care suferi de o boala automiuna, precum lupus, scleroza mutlipla sau tuberculoza. Nu se va folosi echinaceea ca inlocuitor al tratamentelor medicamentoase prescrise de medic. In plus, echinaceea nu trebuie consumata in exces, uzul prelungit diminuand efectele benefice ale plantei.

De retinut


Citeste si despre:

Modalitati de mentinere a sanatatii pe timpul iernii 6 motive pentru care raceala persista Beneficiile si efectele adverse ale echinaceei Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Consumati prea multa cofeina? Aflati simptomele abuzului Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Toamna – anotimpul imunizarii copiilor Moduri simple de protectie impotriva virusului gripei Echinaceea: prim remediu naturist impotriva gripei! Echinaceea sustine imunitatea copiilor Tratarea congestiei nazale si a presiunii sinusurilor