Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari?

Actualizat: 12 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un articol realizat in colaborare cu dr. Bidiga Raluca, medic specialist pediatru
Clinica Ludi Bucuresti


Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se proteja impotriva infectiilor si bolilor cauzate de agenti patogeni, cum ar fi virusuri, bacterii, fungi si paraziti.

Acest mecanism de aparare este esential pentru mentinerea sanatatii si prevenirea bolilor.

Imunitatea se dezvolta treptat pe parcursul primilor ani de viata. La nastere, nou-nascutii au o imunitate pasiva, primita de la mama prin placenta si, ulterior, prin laptele matern. Inclusiv tipul nasterii, pe cale naturala sau cezariana, poate influenta imunitatea copilului.

In cazul nasterii naturale, microbiota vaginala materna ofera o diversitate considerabila de microorganisme colonizatoare, care sunt responsabile pentru initierea si adaptarea raspunsului imunitar la sugar. Exista dovezi ca nasterea naturala poate oferi un avantaj in dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusului, dar este important de mentionat ca fiecare copil este unic, iar altele variabile (cum ar fi alaptarea, mediul inconjurator si sanatatea generala) joaca, de asemenea, un rol crucial in dezvoltarea imunitatii.

Sistemul imunitar al copilului incepe sa se dezvolte activ in jurul varstei de 2-3 luni, iar pana la varsta de 5-6 ani, imunitatea este destul de bine dezvoltata, dar continua sa evolueze pe parcursul adolescentei si maturitatii.

Imunitatea se dezvolta printr-un proces gradual si complex, care poate fi impartit in mai multe etape:
1. Expunerea la agenti patogeni;
2. Activarea sistemului imunitar;
3. Raspunsul imunitar, mentionand aici: imunitatea innascuta si imunitatea adaptativa;
4. Formarea memoriei imunitare;
5. Imunitatea pe termen lung.

Este important de inteles ca imunitatea nu se dobandeste dintr-o data si necesita atentie continua.

Pentru a proteja si sustine imunitatea pot fi adoptate o serie de obiceiuri sanatoase:

1. Dieta echilibrata:
Varietate de fructe si legume, bogate in vitamine si antioxidanti (vitamina C, vitamina E, zinc).
Include alimente bogate in probiotice (iaurt, kefir) pentru a sustine sanatatea intestinala.
2. Hidratarea:
Apa este esentiala pentru functionarea optima a sistemului imunitar.
3. Exercitii fizice:
Activitatea fizica regulata (inclusiv plimbari in parc, cu role sau bicicleta sau practicarea unui sport organizat) ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si la reducerea stresului
4. Somnul de calitate:
Somnul insuficient poate afecta negativ sistemul imunitar.
5. Igiena personala:
Spala-te frecvent pe maini, mai ales inainte de a manca sau dupa ce ai fost in locuri publice sau la toalete, spala bine fructele si legumele pe care le consumi nepreparate termic
6. Limitarea consumului de alimente excesiv procesate, fast food, alcool si evitarea fumatului
7. Suplimente alimentare (la recomandarea medicului)

Suplimentele pot juca un rol important in sustinerea sistemului imunitar, mai ales in anumite conditii sau pentru persoanele care nu obtin suficienti nutrienti din dieta.


1. Nutrienti esentiali:
Vitamina C: Este un antioxidant care ajuta la stimularea productiei de celule imune si la protejarea celulelor de daunele oxidative.
Vitamina D: Joaca un rol crucial in modularea raspunsului imunitar si poate ajuta la reducerea riscului de infectii respiratorii.
Zinc: Este esential pentru functionarea normala a celulelor imune si poate contribui la scurtarea duratei infectiilor.

2. Antioxidanti: Suplimentele care contin antioxidanti (precum vitamina E, seleniu sau polifenoli) pot ajuta la protejarea organismului de stresul oxidativ, care poate afecta sistemul imunitar.

3. Probiotice: Suplimentele cu probiotice pot sprijini sanatatea intestinului, care este strans legata de functia imunitara. Un intestin sanatos contribuie la un sistem imunitar eficient. Mai mult decat atat, includerea probioticelor in dieta, fie prin alimente fermentate, fie prin suplimente, poate avea un impact pozitiv asupra absorbtiei nutrientilor si, in general, asupra sanatatii digestive si reprezinta o solutie la indemana.

4. Acizi grasi Omega-3: Acestea pot ajuta la reducerea inflamatiei si la modularea raspunsului imunitar, sustinand o reactie imunitara echilibrata.

5. Adaptogeni: Unele suplimente din plante, cum ar fi echinacea sau ashwagandha, sunt considerate adaptogeni si pot ajuta la reducerea stresului si la sprijinirea sistemului imunitar.

IMPORTANT: Este esentiala discutia cu un medic inainte de a incepe orice tip de suplimentare, mai ales daca exista afectiuni preexistente sau iei alte medicamente. Suplimentele nu ar trebui sa inlocuiasca o dieta echilibrata. Suplimentele pot sustine imunitatea, dar cel mai bine este sa fie folosite in complementaritate cu o dieta sanatoasa si un stil de viata activ.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Stimularea imunitatii la copii Pneumonia la copii Alimentatia corecta a copiilor Deficienta de fier afecteaza majoritatea copiilor Racelile la copii, un serial cu multe episoade Dureri de cap in sarcina: 4 posibile cauze de care sa tii cont Scleroza multipla la copii Beneficiile homeopatiei in tratamentul copiilor Extenuarea la serviciu. Cum faci fata stresului? Cum sa faci fata incertitudinii in pandemie 7 sfaturi pentru a face fata anxietatii in timpul sarcinii