Flavonoidele sunt compusi care se gasesc in fructe, legume si anumite tipuri de bauturi care au efect benefic asupra organismului ca urmare a efectelor antioxidantilor si substantelor biochimice. Nivelul acestora poate creste mult mai mult ca urmare a consumului de alimente fata de cel al altor tipuri de antioxidanti, cum ar fi vitaminele c si E.
Activitatea antioxidanta a flavonoidelor depinde de structura lor moleculara. Caracteristicile structurale ale unor tipuri de flavonoide, cum ar fi cele existente in hamei si bere, au un efect antioxidant mai puternic fata de cele continute de vinul rosu, ceai sau soia.
Flavonoizii sunt compusi polifenolici care sunt omniprezenti in natura, clasificati in functie de structura chimica in: flavonoli, flavone, flavonone, izoflavone, catechine, antocianide si calcone. Peste 4000 de tipuri de flavonoide au fost identificate, dintre care, majoritatea in fructe, legume si unele tipuri de bauturi (ceai, cafea, bere, vin si bauturi din fructe).
Flavonoidele au suscitat un interes considerabil din cauza potentialelor efecte benefice asupra sanatatii umane: antivirale, antialergice, antigregante plachetare, antiinflamatorii, antitumorale si datorita activitatii lor antioxidante.