Uleiul de jojoba este un amestec de esteri din ceara lichida cu lant lung monosaturat.
Acesti esteri sunt diferiti din punct de vedere structural de trigliceride, substante care se regasesc in majoritatea celorlalte tipuri de seminte din care se obtin uleiuri.
Tehnic vorbind, uleiul de jojoba nu este chiar un ulei, in adevaratul sens al cuvantului.
Uleiul de jojoba este extras din semintele plantei de jojoba, stiintific cunoscuta sub denumirea de simmondsia chinensis. Uleiul pur de jojoba are o culoare aurie, stralucitoare, in timp ce uleiul prelucrat de jojoba este clar si transparent.
Uleiul de jojoba are o durabilitate indelungata deoarece este un lichid relativ stabil, nu va oxideaza usor si nu va rancezi, deoarece nu contine trigliceride, care se regasesc in compozitia altor uleiuri vegetale cum ar fi uleiul de seminte de struguri si uleiul de nuca de cocos.
Uleiul de jojoba este rareori vandut in forma lui pura. 95% din produsele utilizate pentru ingrijirea personala sau pentru mentinerea sanatatii, au in compozitie atat ulei de jojoba cat si alte ingrediente.
In anii '60, casalotul a fost considerat o specie pe cale de disparitie, deoarece acesta a fost vanat pentru grasimea lui, care este formata din 90 de esteri ai acizilor grasi.
Pe atunci, grasimea de casalot era utilizata pe scara larga in mii de produse cosmetice si pentru mentinerea sanatatii. Mai tarziu, a fost descoperit uleiul de jojoba care s-a constatat ca este cu mult superior celui provenit din casalot.
- Uleiul de jojoba este similar cu sebumul. Ceea ce-l face unic, fata de alte uleiuri obtinute din seminte, este ca uleiul de jojoba este structural si chimic similar cu sebumul uman, produs de glandele sebacee ale pielii, deoarece in mare parte sebumul este compus din monoesteri de ceara. In majoritatea cazurilor, monoesterii actioneaza ca substitut pentru sebum, oferind beneficii similare sau chiar superioare pentru sanatate.
- Siguranta in utilizare - Uleiul de jojoba este non-toxic, non-comedogenic si non-alergenic. Acest lucru inseamna ca nu va astupa porii si nu va provoca reactii alergice. De asemenea, nu este iritant, astfel incat poate fi folosit in siguranta in jurul ochilor si pe piele. In plus, nu ofera senzatia de piele grasa atunci cand este aplicat pe tegumente, asa cum se intampla in cazul altor tipuri de uleiuri.
- Continut ridicat de minerale si vitamina E. Uleiul de jojoba contine mai multe tipuri de tocoferoli, intalniti in compozitia vitaminii E si a altor tipuri de minerale naturale. Vitamina E este cunoscuta pentru rolul sau pozitiv in mentinerea sanatatii pielii.
- Previne deteriorarea celulelor ca urmare a actiunii radicalilor liberi. Uleiul de jojoba este un antioxidant care protejeaza ceulele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi, care se presupune ca ar putea contribui sau chiar provoaca diferite boli cronice, cum ar fi cancerul.
- Efectul antibacterian. Cele mai multe dintre bacterii, inclusiv stafilococul auriu si ciuperca candida albicans, nu se pot reproduce si mor atunci cand vin in contact cu uleiul de jojoba. De fapt, actiunea sa antibacteriana este atat de puternica incat poate fi folosit ca fungicid pentru a controla inmultirea mucegaiului.
- Hidratant. Acest tip de ulei este deseori folosit in tratamentele cosmetice si in cele pentru infrumusetare. Dupa ce aplicati orice fel de crema faciala hidratanta, adaugati cateva picaturi de ulei de jojoba pentru a amplifica proprietatile hidratante ale cremei. Descuamarea va disparea si crema hidratanta va avea un efect benefic asupra pielii.
- Demachiant. Intrucat uleiul de jojoba nu este iritant pentru ochi si nici nu provoaca alergii, il puteti folosi pentru indepartarea machiajului ochilor, dar si pentru indepartarea fondului de ten, fardului de obraz si a rujului.
- Balsam pentru buze. Se vor acoperi buzele cu cateva picaturi de ulei de jojoba pentru hidratare. Multe dintre balsamurile pentru buze contin ingrediente comedogenice, iar uleiul de jojoba este o alternativa potrivita.
Acesta actioneaza mai bine pe timp de noapte, fiind benefic pentru tratarea buzelor uscate (in caz de nevoie se poate aplica si vaselina pura care este non-comedogenica si care actioneaza la fel de bine).
- Balsam pentru par. Se vor adauga cateva picaturi de ulei de jojoba in balsamul de par pe care in ultilizati sau se poate folosi ca atare. Acesta poate fi folosit pe parul umed, inainte de uscare sau poate fi aplicat pe parul uscat, pentru a-i oferi stralucire si pentru a mentine sanatatea cuticulelor.
Uleiul de jojoba hidrateaza scalpul si ajuta la prevenirea matretii sau a altor afectiuni ale scalpului.
- Recomandat pentru barbierit. Inainte de a intinde pe barba crema pentru barbierit, se va aplica ulei de jojoba, prin masaj usor, pentru ca barbieritul sa fie mai confortabil. Acest lucru va ajuta inclusiv la prevenirea iritatiilor provocate de lama de ras, iar pielea va fi mai frumoasa si mai moale.
- Ulei pentru masaj. Uleiul de jojoba este recomandat si pentru masaj datorita rolului sau non-comedogenic deoarece impiedica aparitia comedoamelor. Totusi, pentru a se obtine un ulei alunecos pentru masaj, ar fi indicat sa se amestece cu un alt tip de ulei.
Pielea masata cu uleiul de jojoba va fi mai fina, supla si va avea un aspect deosebit. Gratie proprietatilor lui emoliente, uleiul de jojoba poate fi aplicat dupa epilat pentru calmarea pielii iritate si sensibile.
- Rol terapeutic. Uleiul de jojoba poate fi folosit ca adjuvant in tratarea psoriazisului, eczemelor, dermatitelor, neurodermitelor, acneei, arsurilor solare si durerilor articulare.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.