Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor

Actualizat: 25 Aprilie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Aflati care dintre alimentele pe care le achizitionati sunt sanatoase si care sunt mai putin benefice pentru sanatate. Majoritatea oamenilor incearca sa manance cat mai sanatos si opteaza pentru fructe si cereale organice, de exemplu.

Totusi aceste tipuri de produse sunt intr-adevar inteligente sau sunt doar efectul publicitatii false? Inscriptiile de pe anumite etichete, cum ar fi organic sau bio pot sugera ca produsul este sanatos si v-ati putea dori sa-l achizitonati, dar alegerea acestuia nu este, de cele mai multe ori, decat rezultatul efectului de halou.

Pericolul este ca oamenii chiar au incredere in informatiile scrise pe etichetele care insotesc produsele alimentare. Cei susceptibili de a fi indusi in eroare de continutul etichetelor sunt mai ales persoanele care urmeaza diferite tipuri de diete.

Pentru a va ajuta sa identificati produsele alimentare cu adevarat sanatoase, va prezentam sapte termeni intalniti pe eticheta si ambalajele produselor.

Fara gluten

Vanzarile de produse fara gluten, care sunt special concepute pentru persoanele care sufera de boala celiaca sau incapacitatea de a digera glutenul (proteinele care se gasesc in grau, orz si secara) s-au dublat in ultimii ani. Aceasta crestere este determinata in mare parte de preferinta unor persoane celebre pentru aceste produse.


Persoanele care consuma produse fara gluten considera ca acestea amelioreaza afectiuni cum ar fi sindromul de intestin iritabil si tulburarile de deficit de atentie. Cumparatorii acestor alimente cred ca acestea ii vor ajuta sa piarda in greutate.

Realitatea este ca achizitionarea acestor produse scumpe nu este necesara decat in cazul in care suferiti de boala celiaca sau sensibilitate la gluten, ceea ce inseamna ca testul pentru boala celiaca este negativ dar sunt prezente simpome cum ar fi diareea si migrenele dupa consumul de proteine. Alimentele fara gluten nu sunt neaparat sanatoase si nici nu contribuie la pierderea in greutate.

Acestea tind sa aiba un nivel mai mare de calorii si mai scazut de fibre decat produsele obisnuite din cereale, intrucat contin suplimentar amidon, grasimi si zahar pentru a fi mai gustoase. De cele mai multe ori nu sunt imbogatite cu vitamina B si fier asa cum sunt alte produse rafinate din cereale, astfel incat va pot priva de nutrienti importanti.

Alimentele fara grasimi trans

In unele parti ale lumii s-a interzis consumul de grasimi trans in restaurante. Aceste grasimi se formeaza atunci cand uleiurile sunt tratate cu gaz de hidrogen pentru a le prelungi perioada de valabilitate si a le modifica textura.

Efectul secundar este unul neplacut, grasimile trans contribuind la cresterea colesterolului total astfel: valorile colesterolului bun vor fi reduse, iar cele ale colesterolui rau vor fi ridicate.

Consumatorii nu inteleg pe deplin ce inseamna grasimi trans si deseori acestia considera ca ar contine mai putine calorii decat alte produse desi au, de fapt, mai multe calorii.

Realitatea este ca producatorii pot pretinde ca un anumit aliment are zero grame de grasimi trans daca acesta contine mai putin sau chiar un gram si jumatate per portie. Ca atare, multi oameni consuma destul de multe alimente care contin aceste grasimi nocive pentru organism.

De exemplu, daca o persoana mananca cativa biscuiti, fulgi de ovaz, un baton de cereale si cateva prajituri intr-o zi ar putea sa asimileze chiar si 5.2 grame de grasimi trans chiar daca toate etichetele lor sustin ca nu contin deloc grasimi trans.

Medicii recomanda sa se consume mai putin de 2 grame de grasimi trans pe zi. Verificati intotdeauna daca printre ingrediente se afla grasimile hidrogenate sau partial hidrogenate. Puteti cumpara margarina si unt de arahide fara grasimi trans sau uleiuri hidrogenate. De asemenea, daca reduceti consumul de prajituri, gogosi, snackuri, va scadea automat cantitatea de grasimi trans acumulata.

Continut scazut de grasimi

Oamenii prefera majoritatea produselor pe care este specificat faptul ca au un continut scazut de grasimi. Promovarea acestui aspect pozitiv este de cele mai multe ori de ajuns ca oamenii sa consume acel produs.

Realitatea
este ca multe dintre alimentele care au un continut scazut de grasimi au la fel de multe calorii ca si variantele bogate in grasimi. Producatorii vor adauga mai mult zahar in inghetata, prajiturile sau salatele cu putine grasimi pentru a le imbunatati aroma.

In plus, evitarea totala a grasimilor poate sa provoace un efect nedorit cand consumul acestora va fi reluat daca dorit sa slabiti. Grasimile ajuta la instalarea senzatiei de satietate astfel incat se va manca mai putin, in ansamblu.

O dieta saraca in grasimi ar putea fi completata de carbohidrati rafinati cum ar fi paste albe si dulciuri care scad nivelul de colesterol bun si contribuie la cresterea trigliceridelor.

In loc sa va temeti de grasimi, mai bine cresteti aportul de grasimi sanatoase mononesaturate si acizi grasi omega-3 (care sunt continuti de seminte, nuci si peste gras precum somonul). Alimentele cu un continut scazut de grasimi care pot fi achizitionate fara probleme sunt carnea slaba si lactatele.

Organic

In urma unui studiu, cand li s-a cerut subiectilor sa faca diferenta intre produsele obisnuite si cele organice, celor din urma li s-a atribuit gustul mai bun, nivelul scazut de grasime si calorii, mai multe fibre si pretul mai ridicat. Persoanele care consuma astfel de alimente sunt incurajate de cuvantul organic inscris pe eticheta.

Realitatea este ca in unele cazuri produsele organice sunt cele mai sanatoase. Laptele organic contine niveluri mai sanatoase de acizi grasi omega-3 benefici pentru sanatatea inimii si acid linoleic conjugat o alta grasime importanta ce sustine lupta impotriva bolilor de inima si previne cresterea in greutate.

Carnea de vita care provine de la animalele crescute cat mai natural tinte sa aiba mai putine grasimi saturate, mai multi acizi grasi omega-3, vitamina E, mai multe carotenoide.

Produsele organice contin mai putine pesticide insa cel mai negativ aspect este pretul. Optati pentru acele produse ecologice ca alternativa la cele care ar putea fi contaminate. Puteti sa inlocuiti produsele organice cu cele obisnuite atunci cand cumparati chipsuri, fidea, prajituri, biscuiti deoarece acestea nu contin pesticide.


Citeste si despre:

Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Organe inutile Alimentele organice mai bune pentru sanatate Produsele organice sunt mai sanatoase Donarea de organe: intre etica si ingrijorare Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale Informatii esentiale despre transplantul de organe O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan Prolaps de organe pelvine Donarea de organe si tesuturi de la persoane decedate Ce alimente organice merita sa fie cumparate, in ciuda pretului piperat Alimente care seamana cu organele pe care le vindeca Organele corpului uman si transplantul de organe Transplantul de organe: beneficii si riscuri
Cere sfatul medicului ×