Din ce in ce mai multe magazine aduc produse organice pentru a satisface cererea tot mai mare pentru aceste produse. Motivele pentru care din ce in ce mai multi oameni doresc sa consume aceste tipuri de produse includ ingrijorarea acestora pentru siguranta produselor si o orientare generala spre o dieta organica.
Alimentele organice sunt considerate mai bune pentru sanatate si mediu deoarece sunt crescute in mod natural, fara substante chimice. Produsele organice sunt crescute folosind metode naturale de control al culturilor, fara pesticide, iar in cazul carnii organice cresterea animalelor nu se bazeaza pe substante chimice pentru a preveni bolile acestora.
In locul substantelor chimice, fermierii organici:
- realizeaza rotatia frecventa a culturilor pentru a mentine la distanta insectele;
- folosesc fertilizatori naturali: compost sau gunoi de grajd;
- folosesc soluri fara substante chimice;
- permit animalelor sa petreaca mai mult timp la pascut si nu in spatii inchise unde bolile se pot raspandi cu usurinta;
- folosesc furaje organice pentru a hrani animalele;
- nu folosesc anumite medicamente (inclusiv hormoni si antibiotice) pentru animale.
Decizia de a alege produsele organice este o alegere personala, bazata pe propriile nevoi si preocupari. Unele persoane pur si simplu nu doresc sa consume produse care contin pesticide sau alte substante chimice. Altii au alte motive: alimentele organice au un gust mai bun sau contin mai multi antioxidanti.
In plus fata de avantajele legate de sanatate si gustul mai bun, exista un aspect verde al alimentelor organice: multe prsoane folosesc alimentele organice datorita unei filosofii, protejand astfel planeta. Tehnicile de cultivare organice sunt mai „sanatoase” pentru pamant, apa si hrana.
In cazul adultilor sanatosi, specialistii considera ca nu sunt necesare alimentele organice pentru o mai buna stare de sanatate, acest lucru fiind doar o chestiune de preferinta. Femeile insarcinate si copiii sunt mai sensibili la efectele asupra sanatatii ale pesticidelor (inclusiv afectiuni ale sistemului nervos si probleme de comportament), deci pentru ei, alimentele organice sunt o investitie buna.
Pentru ca un produs sa fie certificat 100% organic acesta trebuie sa indeplineasca standardele stabilite de Ministerul Agriculturii. In magazine aceste produse sunt usor de identificat intrucat prezinta etichete pe care scrie produs „bio”. De retiunt ca produsele etichetate ca „natural” sau „fara hormoni” nu sunt neaparat organice.
In piata este deseori dificil de verificat daca produsele au fost crescute cu adevarat organic, dar produsele din piata au tendinta de a contine mai putine substante chimice intrucat nu sunt impachetate pentru a fi transportate pe distante mari.
Produsele organice sunt mai scumpe intrucat pretul lor de productie este mai mare. Persoanele care au motive de sanatate sa consume produse organice pot spune ca efortul material merita.
Pentru a fi in beneficiul sanatatii ar fi bine ca oamenii sa fie mai atenti si la cantitatea de alimente pe care o mananca, atunci beneficiile pentru sanatate ar fi mai importante. Este de asemeni adevarat, cu cat un aliment este mai scump cu atat este consumat in cantitate mai mica.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.