Consumul de gluten: benefic sau nociv

Actualizat: 15 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase.

Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune.

Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza.

Boala Celiaca

Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi, iar modalitatile de testare au devenit mult mai facile. De aceea, multe persoane consuma tot mai des produse alimentare fara gluten, care se gasesc tot mai usor in comert. Multi oameni pot suferi de sensibilitate non-celiaca la gluten care ar putea determina simptome similare cu ale bolii celiace (crampe stomacale, diaree si balonare) dar fara sa fie afectat intestinul.

Consumul de alimente fara gluten

Momentan, persoanele care sufera de boala celiaca sau manifesta diferite simptome in urma consumului de alimente cu gluten trebuie sa il evite. Renuntarea la gluten poate presupune o dieta care va contine cat mai putina paine si paste si inlocuirea acestora cu produse alimentare fara gluten.

Privarea de gluten ar putea conduce la scaderea nivelului de substante nutritive importante din organism (fier, vitamine din grupul B, fibre). De aceea, regimul alimentar sanatos al unei persoane sensibila la gluten trebuie sa contina cat mai multe fructe, legume, proteine slabe, produse lactate, cereale fara gluten, oua.

Semne ale sensibilitatii la gluten

Peste 2.5 mililoane de oameni pot suferi de intoleranta la gluten dar doar 150.000 au fost diagnosticati. Acest lucru se intampla intrucat majoritatea persoanelor nu prezinta simptome, iar manifestarile bolii celiace se pot suprapune cu alte probleme medicale.

Iar acest lucru creaza confuzie atat pentru bolnavi cat si pentru medici. Cauzele bolii nu au fost inca depistate, desi in urma studiilor medicale s-a identificat prezenta anumitor gene anormale la persoanele care sufera de aceasta boala si care se considera ca ar oferi o predispozitie crescuta pentru dezvoltarea bolii

Principalele simptome ale bolii celiace sunt:
- diaree sau constipatie cronica
- dureri abdominale si balonare
- scadere inexplicabila in greutate in ciuda unui apetit normal
- anemie
- oboseala
- varsaturi
- dermatite
- schimbari bruste de dispozitie
- tetanie.

Printre consecintele bolii se numara: osteoporoza, pubertatea intarziata, tulburari de memorie si concentrare, infectii respiratorii recurente, infertilitate si amenoree, steatoree, retard de crestere.


Citeste si despre:

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten Fructanul, noul gluten? Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor Quinoa, informatii utile si retete sanatoase Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat 10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii Covrigii calzi pot fi periculosi? Enzimele digestive Cand si de ce se administreaza probioticele? Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale Boala celiaca (enteropatia glutenica) Boala celiaca sau intoleranta la gluten