Proprietati surprinzatoare ale mierii de albine asupra sanatatii

Actualizat: 25 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Mierea de albine este folosita atat ca hrana, dar si ca medicament inca din cele mai vechi timpuri. Mierea are foarte multe beneficii asupra sanatatii organismului, avand un continut foarte mare de substante nutritive benefice din plante.

Contine substante nutritive

Mierea de albine este un lichid dulce, gros, facut de albine. Acestea colecteaza zahar, in special nectarul bogat in zahar din flori. Odata ajunse in stup, albinele consuma in mod repetat nectarul, digerandu-l si regurgitandu-l.

Produsul final al acestui proces este mierea, ea servind ca hrana pentru albine. Mirosul, culoarea si gustul mierii de albine depind de tipurile de flori din care a fost cules nectarul.

Din punct de vedere nutritional, o lingura de miere de albine (21 grame) contine 64 de calorii si 17 grame de zahar, incluzand fructoza, glucoza, maltoza si zaharoza.

Practic, mierea nu contine fibre, grasimi sau proteine. De asemenea, mierea de albine contine cantitati foarte mici de vitamine si minerale.

Cu toate acestea, mierea de albine este foarte bogata in compusi bioactivi de plante si in antioxidanti. Mierea mai inchisa la culoare este mult mai bogata in aceste substante fata de cea mai deschisa la culoare.

Bogata in antioxidanti

Mierea de albine de inalta calitate este extrem de bogata in acizi grasi organici si compusi fenolici, cum ar fi flavonoidele, o clasa de metaboliti secundari din plante. Oamenii de stiinta considera ca aceste substante ii confera mierii caracteristicile antioxidante.

Studiile au demonstrat ca mierea din hrisca mareste valoarea antioxidanta a sangelui. Antioxidantii au fost corelati cu un risc redus de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale si anumite tipuri de cancer. Consumul mierii de albine poate favoriza santatea ochilor.

Mai putin daunatoare decat zaharul pentru diabetici

Parerile cercetatorilor cu privire la legatura dintre miere si diabet sunt impartite.

Unele studii afirma ca mierea poate reduce factorii de risc pentru bolile cardiace la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Mierea poate reduce nivelul colesterolului LDL, al trigliceridelor si inflamatia, in acelasi timp putand creste nivelul colesterolului HDL.

Alte studii au aratat faptul ca mierea poate creste, de asemenea, nivelul glicemiei, dar nu la fel de mult ca si zaharul rafinat. Cu toate ca mierea de albine poate fi mai buna decat zaharul rafinat pentru persoanele cu diabet zaharat, este indicat consumul cu prudenta.

Mierea trebuie sa fie naturala si de cea mai buna calitate. De multe ori, unii comercianti nu vand miere 100% naturala si o falsifica, adaugand siropuri.

Antioxidantii din miere pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala reprezinta un factor de risc important pentru bolile cardiace, iar mierea de albine poate ajuta la scaderea acesteia.

Studiile au demonstrat ca tensiunea arteriala poate fi redusa moderat, prin consumul de miere de albine.

Contribuie la imbunatatirea valorilor colesterolului

Nivelurile ridicate ale colesterolului LDL reprezinta un factor de risc pentru bolile de inima. Acest tip de colesterol joaca un rol major in ateroscleroza, acumularea de grasime in artere, care poate duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.

Studiile au demonstrat ca mierea poate imbunatati niveul colesterolului. Mierea reduce nivelul colesterolului LDL si il creste pe cel al colesterolului HDL.

De exemplu, un studiu efectuat la 55 de pacienti, a comparat mierea cu zaharul rafinat si a constatat ca mierea a provocat o scadere a LDL cu 5,8% si o crestere cu 3,3% a colesterolului HDL. De asemenea, consumul de miere a dus la o scadere modesta in greutate, de 1,3%.

Mierea poate sa scada nivelul trigliceridelor

Cresterea nivelului de trigliceride din sange este un alt factor de risc pentru bolile cardio-vasculare. Valorile crescute ale trigliceridelor sunt asociate cu rezistenta la insulina si dezvoltarea diabetului de tip 2.

Nivelurile de trigliceride tind sa creasca intr-o dieta bogata in zahar si carbohidrati. Studiile au demonstrat ca nivelurile trigliceridelor au scazut atunci cand zaharul a fost inlocuit de mierea de albine.

Nivelurile crescute de antioxidanti au efecte benefice asupra sanatatii inimii

Mierea este bogata in fenoli si alti compusi antioxidanti. Consumul acestora este asociat cu un risc scazut de boli cardiace. Antioxidantii pot ajuta la dilatarea arterelor si la cresterea fluxul sanguin.

De asemenea, acestia pot preveni formarea cheagurilor de sange, reducand riscul de atac de cord si accident vascular cerebral. Studiile au aratat ca mierea de albine protejeaza inima de stresul oxidativ.

Promoveaza cicatrizarea si vindecarea ranilor

Tratamentul topic cu miere a fost folosit pentru vindecarea ranilor si arsurilor inca din Egiptul antic si este folosit chiar si in zilele noastre.

Studiile au demonstrat ca mierea este cea mai eficienta metoda de vindecare a arsurilor moderate si a infectiilor ce au survenit dupa intervenii chirurgicale. Mierea este, de asemenea, un tratament eficient pentru ulceratiile piciorului diabetic, acestea putand duce la amputatii.

Un studiu a demonstrat ca mierea a vindecat 43,3% din cazurile de ranire, iar un alt studiu a aratat ca mierea a vindecat 97% din ulcerele diabetice la picior.

Mierea are aceste proprietati vindecatoare datorita efectelor sale antibacteriene si antiinflamatorii, dar si a proprietatilor sale nutritive pentru tesuturile inconjuratoare.

Mai mult, mierea de albine poate ajuta la tratarea altor afectiuni ale pielii, inclusiv psoriazis si leziuni herpetice. Mierea de manuka este considerata ca fiind cea mai buna metoda de tratament a arsurilor.

Poate ajuta la suprimarea tusei la copii

Tusea reprezinta o problema frecventa pentru copiii cu infectii respiratorii superioare. Aceste infectii pot afecta calitatea somnului si a vietii, atat pentru copii, cat si pentru parinti.

Medicamentele pentru tuse nu sunt intotdeauna eficiente si pot avea efecte secundare. Mierea poate fi o alegere mai buna, studiile afirmand ca este foarte eficienta. Cu toate acestea, mierea nu trebuie administrata niciodata copiilor cu varste mai mici de un an din cauza riscului de botulism.

Este o alternativa delicioasa

Mierea este o alternativa delicioasa, mult mai sanatoasa decat zaharul rafinat. Cand este achizitionata, trebuie aleasa una de calitate superioara, deoarece daca este amestecata cu sirop, aceasta isi pierde proprietatile.

Mierea trebuie consumata moderat, avand cantitati crescute de calorii si zahar. Beneficiile mierii de albine sunt mai accentuate atunci cand aceasta inlocuieste un alt indulcitor nesanatos, cum ar fi zaharul rafinat sau siropul de fructoza.

Concluzii

Mierea de albine reprezinta o alternativa foarte buna pentru zahar si alte tipuri de indulcitori artificiali. Aceasta este benefica atunci cand este consumata in stare naturala si in cantitati moderate.

De multe ori, mierea poate tine locul anumitor medicamente, mai ales in cazul tusei, al arsurilor sau al ranilor. De asemenea, mierea poate sustine starea de bine a sistemului cardio-vascular.


Citeste si despre:

Pui miere in ceaiul fierbinte? Iata cat de toxic este Beneficiile oferite de mierea alba cruda Remedii alternative pentru intepaturile de albine Top 7 remedii eficiente in caz de intepaturi de albine Tinctura de propolis Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Veganism si vegetarianism: diferente, beneficii si riscuri asociate Plantele medicinale in terapiile alternative Armele secrete ale hidratarii intense a pielii Alimente cu proprietati antivirale si antibacteriene Cum scapi rapid de celulita: remedii care si-au dovedit eficienta