Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol

Actualizat: 04 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baicu Ana Maria
Consultant medical:

Dr. Baicu Ana Maria
Medic specialist Cardiologie

Clinica Jose Silva

Generalitati


Un nivel normal al colesterolului este una dintre cele mai bune cai pentru protejarea de infarct miocardic si accident vascular cerebral. O substanta asemanatoare grasimii ce se gaseste in sange, numita colesterol, poate determina crearea unor depozite la nivelul arterelor. Aceste depozite de colesterol pot ingusta arterele – sau in unele cazuri le pot bloca complet – si impiedica trecerea sangelui incarcat cu oxigen spre inima. Rezultatele, pentru sute de mii de persoane in fiecare an, sunt angina pectorala, infarctul miocardic sau alte boli cardiovasculare.

Tipuri de colesterol

Exista trei tipuri de colesterol: colesterol HDL (lipoproteine cu densitate mare),colesterol LDL (lipoproteine cu densitate mica) si colesterol VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica) . Colesterolul HDL este deseori numit tipul „bun” de colesterol intrucat ajuta la eliminarea din organism a colesterolului celular in exces pe cale intestinala. LDL, sau colesterolul „rau”; este format in mod principal din grasime si este principala forma de transport a colesterolului in organism, fiind proportional corelat cu riscul evenimentelor cardiovasculare.

Deci atunci cand o persoana isi stabileste un scop din a scadea nivelul colesterolului este bine sa cunoasca valorile normale pentru cele trei categorii si pentru colesterolul total.

Colesterol total (mg/dL) HDL (mg/dL) LDL(mg/dL)
Normal: sub 200 Barbati:>40-50 Normal: valori inta 50-60
La limita: 200-239 Femei: >40-60 La limita: 100-129
Risc crescut: 240 Risc crescut: sub 40 Risc crescut: 160 sau mai mult


Daca oricare dintre valorile colesterolului sunt in categoria de risc, persoana respectiva prezinta un risc crescut pentru afectiuni cardiace – care pot duce la infarct miocardic. Vestea buna este ca exista mai multe optiuni pentru a aduce colesterolul in zona de siguranta.

Aceste patru optiuni pot fi eficiente independent – sau impreuna – pentru scaderea nivelului de colesterol si sa il tina sub control:
- dieta;
- exercitiul fizic;
- scaderea in greutate;
- medicatia.

Dieta pentru scaderea colesterolului

Organismul obtine colesterolul in doua moduri: din alimente si din productie proprie. Majoritatea colesterolului din alimentatie provine din grasimi animale care se gasesc in alimente precum carnea, untul, oule,laptele si pestele. Una dintre cele ma usoare cai de a scadea nivelul de colesterol este scaderea aportului de carbohidrai si de grsimi i creterea aportului de fibre solubile (fructe, legume, cereale integrale) i acizi grai polinesaturai.

Asa cum exista un colesterol „bun” si unul „rau”, tot asa exista si grasimi „bune” si grasimi „rele”. Pentru a mentine scazut nivelul de colesterol, aportul de grasimi din alimente nu trebuie sa depaseasca 25 - 35% din totalul dietei – iar majoritatea acestora ar trebui sa fie de tipul bun, adica grasimi vegetale (grasimi mononesaturate si polinesaturate) si acizi grasi omega - 3, care se gasesc in special in peste.

Pentru a ajuta la scaderea nivelului colesterolului LDL, trebuie evitate sau reduse grasimile saturate (de obicei gasite in alimente de origine animala ca ouale, produsele lactate si carnea) si grasimile de tip trans, care se formeaza cand se adauga hidrogen la grasimile vegetale (margarina). Pentru a determina daca o grasime este de origine vegetala sau animala trebuie stiut ca: grasimile animale sunt solide la temperatura camerei, iar cele vegetale sunt lichide la aceeasi temperatura.

O dieta sanatoasa trebuie sa contina cat mai multe grasimi provenite din uleiuri vegetale, nuci, avocado, somon si sa fie cat mai mult reduse alimentele bogate in grasimi ca laptele integral, carnea,produsele de patiserie si de tip fast-food.

Exercitiul fizic pentru scaderea colesterolului

Activitatea fizica regulata este cheia pentru mentinerea unui nivel scazut de colesterol. Studiile au aratat ca si un nivel mediu de exercitiu fizic este suficient pentru a creste colesterolul HDL si a-l scadea pe cel LDL.

Exercitul fizic, in combinatie cu o dieta sanatoasa este de asemeni importanta deoarece in timp ce o dieta saraca in calorii ajuta la scaderea colesterolului total si a celui LDL, unele studii arata ca poate determina, de asemeni, si o scadere cu pana la 7% a colesterolului HDL de-a lungul unui an. Acelasi studiu a aratat o crestere a colesterolului HDL (si o scadere a LDL si a colesterolului total) la persoanele cu activitate fizic regulat de cel puin 30 de minute pe zi.

Scaderea ponderala pentru scaderea nivelului de colesterol

Atat dieta sanatoasa cat si exercitiul fizic regulat pot duce la un alt instrument important pentru scaderea colesterolului: scaderea ponderala. Supraponderabilitatea poate determina o crestere a nivelului de LDL colesterol. Persoanele obeze cu un nivel de LDL colesterol crescut pot determina scaderea acestuia prin pierdere ponderala. Scaderea ponderala duce si la scaderea trigliceridelor (alta forma de grasime din sange si care ar trebui sa fie sub 150mg/dL) si creste nivelul de HDL colesterol.

Medicamentele care scad coelsterolul

Unele persoane nu pot determina o scadere semnificativa a colesterolului doar prin modificari ale stilului de viata. Exista factori genetici care influenteaza nivelul de colesterol; astfel exista persoane care pot mentine un nivel bun de colesterol fara un efort prea mare, in timp ce alte persoane pot avea o dieta corecta, pot face exercitiu fizic regulat si pot mentine o greutate corporala buna si cu toate acestea sa aiba un nivel crescut al colesterolului.

In aceste cazuri sunt necesare medicamentele. Exista mai multe tipuri de medicamente care determina scaderea colesterolului, dar cele mai prescrise sunt statinele. Succesul acestora se datoreaza eficacitatii lor la majoritatea pacientilor. Studiile au aratat ca statinele pot determina o scaderea colesterolului LDL cu 20 - 60%.

Alte medicamente cate pot determina scaderea colesterolului sunt:

- sechestrantii acizilor biliari;
- acidul nicotinic (niacina);
- inhibitorii absorbtiei de colesterol

- acizii grasi polinesaturati omega3

- blocantii proteinei de transfer a esterilor de colesterol

- medicatia combinata

- fibratii (pentru scaderea trigliceridelor)

Fiecare dintre aceste medicamente sunt diferite in modul de actiune. Spre exemplu, unele determina scaderea nivelului de colesterol LDL, in timp ce altele trateaza nivelele crescute de trigliceride si/sau cresc nivelul de colesterol HDL. Medicul este cel care decide care sunt cele mai eficiente medicamente, in functie de pacient.

Totusi, aceste medicamente pot sa nu fie atat de eficiente, daca pacientul nu face si el eforturi. Se stie ca o dieta bogata in grasimi saturate poate diminua efectele medicametelor pentru scaderea colesterolului, ca statinele. Dieta, exercitiul fizic, scaderea ponderala si medicamentele – acestea sunt instrumentele necesare pentru scaderea nivelului de colesterol si mentinerea acestuia la un nivel bun.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Programul de reabilitare cardiaca Principalele teste screening de care au nevoie barbatii Litiaza biliara (calculii biliari) Operatia de bypass coronarian Ce este postul intermitent si cum functioneaza Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Informatii esentiale despre transplantul de organe Cand este necesar consultul ginecologic? Obezitatea Cancerul de colon si dieta 4 mituri despre colesterol