De ce apar si cum previi toxiinfectiile alimentare

Actualizat: 28 Iunie 2016
Autor: SfatulMedicului

Toxiinfectia alimentara este o problema de sanatate frecventa, care afecteaza milioane de persoane, la nivel mondial, in fiecare an.

Este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi care sunt infestate cu bacterii, virusuri sau paraziti.

In peste 70% din cazuri, bacteriile sunt vinovate de aparitia infectiei. Cele mai multe toxiinfectii sunt cauzate de Norovirus, Campylobacter, Clostridium perfringens, E. Coli si Salmonella.

In functie de agentul vinovat de aparitia toxiinfectiei, simptomele pot aparea la un interval de doua-trei ore de la ingerarea alimentului infestat, cat si mai tarziu (intre 12 si 48 de ore).

Astfel, in cazul intoxicatiei cu Campylobacter (in urma consumului de carne de pui, lactate nepasteurizate) manifestarile apar la 2-5 zile de la ingestie, in cazul celei cu Norovirus la un interval de 12- 48 de ore, la cea cu Staphylococcus aureus in 1-6 ore de la infestare, iar la intoxicatia cu E. Coli la un interval cuprins intre 1 si 8 zile.

Cei mai multi dintre cei afectati se plang de diaree, dureri abdominale si de varsaturi.

Cum se manifesta

Diareea este simptomul care, de obicei, apare primul. De asemenea, persoana afectata se confrunta cu varsaturi, greata, crampe, febra. Intensitatea simptomelor difera in functie de fiecare persoana in parte.

In cazul contaminarii cu Salmonella, care infecteaza carnea de pui si de vita, dar si ouale, debutul bolii este brusc. Se manifesta prin varsaturi, diaree apoasa, care poate sa contina si firicele de sange, febra. La cateva ore, pot aparea si crampele abdominale.

In cazul intoxicatiei cu Clostridium botulinum, bacterie care cauzeaza botulismul, simptomele includ si starea de slabiciune, vederea dubla sau incetosata, uscaciune bucala, dificultati de inghitire.

In cazul toxoplasmozei, infectie produsa de toxoplasma gondi, manifestarile pot fi usor confundate cu cele ale unei raceli. Un test pentru toxoplasmoza este cel care va confirma sau va infirma prezenta bolii.

In cele mai multe dintre cazuri simptomele dispar in una-doua zile, fara sa fie nevoie de administrarea de medicamente.

In cazul in care manifestarile dureaza mai mult de atat, este nevoie de un consult medical. La medic trebuie sa mearga inca de la primele simptome varstnicii, cei care sufera de afectiuni cronice, femeile insarcinate si copiii.

Toxiinfectiile alimentare sunt diagnosticate in urma unui examen clinic general, a istoricului medical, dar si a unor teste medicale, precum coprocultura si analizele de sange.

Cum previi toxiinfectiile

Alimentele trebuie tinute la temperaturi optime, mai ales pe timpul verii, cand temperaturile sunt ridicate. Astfel, trebuie depozitate in frigider.

Alimentele crude, nepreparate termic nu trebuie sa fie depozitate langa mancarea gatita. Inainte de a fi consumate, fructele si legumele proaspete trebuie foarte bine spalate.

In cazul carnii, aceasta trebuie sa fie preparata foarte bine la cuptor, fiarta sau prajita, astfel incat sa se distruga bacteriile.

Este de evitat consumul de lactate si alte alimente nepasteurizate. O igiena personala riguroasa este, de asemenea, recomandata.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DigestMed
Tel: 0743344378
Bucuresti, Str. Veteranilor, Nr. 11A, Etaj 1, Sector 6

Citeste si despre:

Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei Factori care pot modifica data de expirare a medicamentelor Ministerul Sanatatii si CNAS, la primul Forum PALMED privind medicina dentara din Romania, o voce unita in beneficiul pacientilor si medicilor stomatologi din Romania Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Alimente care pot declansa alergii cutanate 5 simptome ale deficientei de magneziu: Cum poate fi combatuta hipomagnezemia si cum putem reface “rezervele” de magneziu din organism? Cum actioneaza stresul? Afla care sunt solutiile naturale antistres Insomnii, oboseala? Iata solutia unui somn de calitate pentru intreaga noapte MedLife: Valul 4 este mai aproape decat se estima, Romania avand riscuri mari din cauza ratei scazute de vaccinare Unde si cum se raspandeste cancerul mamar Studiu MedLife: Jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale Cum sa cresti un copil cu o inteligenta emotionala sanatoasa Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea