Zaharul este unul dintre cele mai periculoase alimente asupra sanatatii, avand multiple efecte nocive in organism.
Alarmati de cresterea consumului de zahar la nivel global, specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au lansat o noua avertizare, dar si o recomandare privind cantitatea maxima de zahar pe care trebuie sa o consumam pentru a ne proteja sanatatea.
Potrivit expertilor OMS, zaharul nu ar trebui sa compuna mai mult de 5% din dieta zilnica a unei persoane cu un indice normal al masei corporale, ceea ce echivaleaza cu o cantitate de 25 de grame.
Exista tot mai multe motive de ingrijorare referitoare la faptul ca zaharul din alimentatie, in special sub forma bauturilor indulcite, conduce la cresterea consumului total de energie si poate duce la reducerea consumului de alimente care contin calorii nutritive, avertizeaza specialistii.
Zaharul a fost asociat cu o serie de probleme grave de sanatate, printre cele mai periculoase numarandu-se diabetul, obezitatea, cancerul sau bolile de inima. Din acest motiv, expertii recomanda persoanelor din lumea intreaga sa incerce sa reduca cat mai mult consumul zilnic de zahar din alimentatie.