Ce este dependenta de jocurile video?

Actualizat: 21 Februarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


In 2018, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a clasificat tulburarile provocate de gaming (dependenta de jocuri video) in clasificarea internationala a bolilor (ICD-11). ICD-11 este o lista a bolilor si a afectiunilor medicale pe care profesionistii din domeniul sanatatii o utilizeaza pentru a pune diagnostice si stabili planuri de tratament.

Potrivit acestui document, persoanele dependente de jocurile video au probleme cu controlul timpului pe care il investesc in jocurile digitale sau video, facand din aceasta activitate o prioritate.

Semne si simptome

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o persoana care sufera de tulburari in urma dependentei de jocuri video trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici pentru cel putin 12 luni:

- lipsa controlui asupra obiceiurilor lor de joc;
- prioritizarea jocurilor video in fata altor interese si activitati;
- continuarea jocurilor, in ciuda consecinelor sale negative.

Pentru a se putea pune un diagnostic, aceste comportamente trebuie sa afecteze viata de familie, sociala, personala, dar si educatia sau munca persoanei aflate in cauza.

Unele cercetari arata ca dependenta de jocuri poate coincide si cu alte tulburari de dispozitie, cum ar fi anxietate sau depresie.

Persoanele care nu fac miscare fizica pentru perioade lungi de timp din cauza jocurilor video pot manifesta, de asemenea, un risc mai mare de obezitate, probleme de somn, dar si alte probleme de sanatate.

Tulburarile provocate de gaming si dependenta

Dependenta de jocuri video se aseamana cu alte tipuri de dependenta. Persoanele care sufera de aceasta tulburare petrec adesea multe ore jucand jocuri, dezvoltand, totodata, un atasament emotional puternic fata de acest comportament.

Acest lucru determina o viata sociala foarte redusa. Impactul negativ nu apare doar in plan social, ci are consecinte si in plan familal sau educational. Uneori acesti factori induc jucatorilor sentimente de vinovatie sau de iritare.

Diagnostic

Un interviu bine structurat de un specialist poate ajuta la diagnosticarea dependentei de jocuri video.

Expertii trebuie probabil sa elaboreze teste de diagnostic, cum ar fi chestionare si interviuri structurate, pentru stabilirea acestui diagnostic.

Acestia pot folosi ceva asemanator cu scala Internet Gaming Disorder (IGDS), o masura standard a dependenei de jocuri de calculator si video.

Tratament

Acest tip de tulburare provocata de dependenta de jocuri video este o noutate aparuta in studii si clasificari, asadar nu exista inca un plan clar de tratament.

Cu toate acestea, este probabil ca tratamentele pentru alte comportamente de dependenta, cum ar fi dependenta de jocuri de noroc, sa fie, de asemenea, relevante pentru acest tip de tulburari.

Astfel, tratamentul pentru jocurile de noroc compulsive poate include terapie, medicamente, dar si grupuri de auto-ajutorare.

Exista studii care indica combinarea mai multor tipuri de tratament in astfel de afectiuni:

- Psiho-educatia (aceasta implica educarea persoanei despre comportamentul pe care il dezvolta in raport cu jocurile, dar si efectele pe care acestea le au asupra sanatatii mintale).

- Tratamentul actual al adictiilor - tratamentul se concentreaza pe ajutarea persoanei de a invata sa isi controleze poftele si sa isi gestioneze gandurile irationale.

- Intrapersonal - acest tratament ii ajuta pe oameni sa-si exploreze identitatea, sa isi construiasca stima de sine si sa-si imbunatateasca inteligenta emotionala.

- Interpersonal - pe parcursul acestui tratament, individul va invata cum sa interactioneze cu ceilalti, bazandu-se pe abilitatile lor de comunicare si asertivitate.

- Interventia familiala - daca tulburarea afecteaza in mod negativ relatiile cu ceilalti, membrii familiei pot interveni si ajuta in sedinte de terapie.

- Dezvoltarea unui stil de viata nou - pentru a preveni gamingul excesiv, indivizii ar trebui sa-si exploreze aptitudinile si abilitatile, sa-si stabileasca obiective si sa gaseasca alte activitati placute.

Acesta este doar un exemplu de tratament propus, existand si alte alternative. Orice afectiuni coexistente, cum ar fi anxietatea si depresia, pot necesita, de asemenea, tratament.

Ce inseamna aceasta pentru jucatori?

Unele comportamente provocate de jocurile video pot fi problematice. Jocurile excesive au condus chiar la moarte in unele cazuri.

Totusi, majoritatea persoanelor care joaca jocuri pe calculator/consola nu trebuie sa isi faca griji deoarece simptomele negative nu sunt foarte des raportate si nu indeplinesc criteriile pentru dependenta de jocuri.

Cei care indeplinesc criteriile pentru dependenta de jocuri video au o stare emotionala, fizica, mentala si sociala precara.

Exista experti care considera ca jocurile video sunt benefice intr-o anumita masura, in special pentru copii, dezvoltandu-le abilitatile cognitive si sociale.

Chiar daca tulburarile provocate de jocurile video nu sunt foarte raspandite, oamenii ar trebui sa fie constienti de timpul alocat acestor activitati.

De asemenea, ar trebui sa monitorizeze efectul pe care jocurile il au asupra celorlalte activitati, asupra sanatatii lor fizice si psihice si asupra relatiilor cu ceilalti.

Uneori, jocurile excesive reprezinta doar o masca pentru o alta problema, cum ar fi depresia sau anxietatea. Cautarea unui ajutor pentru aceasta problema poate pune capat dependentei excesive de jocurile video.

Copiii si tulburarile provocate de jocurile video

O serie de studii arata faptul ca adesea copiii pot fi diagnosticati gresit cu dependenta de jocuri video.

Exista experti in dependenta de tehnologie care se arata ingrijorati de faptul ca unii parinti nu fac distinctia intre tulburarile produse de joc si entuziasmul produs de un joc video, ceea ce a conduce la primirea unor diagnonstice gresite.

Acest lucru se petrece si pentru ca exista mari dificultati de a pune un diagnostic exact.

Concluzii

Tulburarile provocate de jocurile video sunt afectiuni incluse recente in studiile de specialitate, iar diagnosticarea si tratarea acestora este inca destul de dificila.

Cu toate acestea, este foarte probabil ca doar un procent mic de persoane care joaca jocuri online si video sa indeplineasca criteriile pentru afectiunile descrise.

Controversele apar in jurul diagnosticului si sunt necesare cercetari suplimentare. Cei care sunt ingrijorati de faptul ca jocurile video ar putea avea un impact negativ asupra sanatatii sau relatiilor lor ar trebui sa vorbeasca cu un medic sau un profesionist in domeniul sanatatii mintale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Mincu Cornel Laurenţiu
Tel: 0767283595
Sectorul 3, Cabinet: Splaiul Independentei,nr.1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Dependenta de jocuri de noroc: semne, modalitati de tratament si gestionare Ce provoaca dependenta de jocuri de noroc? Dependenta de jocuri de noroc. Se joaca aparatele cu mintea jucatorilor? Alexandru sufera de boli grave si este dependent de terapii. Un baietel care si-a pierdut copilaria va cere ajutorul ! Adictia de jocuri video Dependenta de pariuri - caracteristici, consecinte si rezolvari Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Divortul si stresul la copii Ingrediente minerale Tratarea impotentei fara medicamente Informatii esentiale despre melanomul malign Cazinourile virtuale - cum sa ne bucuram de jocuri fara sa devenim dependenti Jocurile de noroc
Cere sfatul medicului ×