Pentru unii act de onoare, pentru altii urmare a unei boli psihice sau decizie luata din impulsivitate, sinuciderea este una din principalele cauze ale mortii in randul tinerilor.
In anii 50 recurgeau la suicid doar 10 oameni din 100.000 la nivel mondial, iar majoritatea erau barbati in varsta. La mijlocul anilor ’90, din 100.000 de persoane 18 se hotarau sa moara, majoritatea fiind adulti tineri.
In prezent, OMS estimeaza ca la fiecare 40 de secunde, undeva in lume, se sinucide un om. Astfel, suicidul este intre primele trei cele mai importante cauze ale mortii la persoanele intre 15 si 44 de ani.
Conform Wikipedia, tara cu cele mai multe sinucideri in ultimii ani a fost Belarus. Si-au gasit moartea astfel 35 de oameni din 100.000. Japonia, Lituania, Ukraina, Rusia au, de asemenea, o rata mare a sinuciderilor.
Romania se situeaza undeva la mijloc, in 2007 avand loc 11,3 sinucideri la 100.000 de locuitori, cele mai multe in randul femeilor. In 2009, conform datelor oferite de Libertatea, s-au sinucis 2953 de romani, adica opt pe zi.
Judetul cu cele mai multe cazuri a fost Constanta, urmat indeaproape de Bucuresti. In prezent se pare ca numarul sinuciderilor este in crestere, dupa ce in 2008 scazuse putin.
Metodele preferate de suicid variaza de la o tara la alta. In SUA, unde armele de foc sunt o banalitate pentru majoritatea oamenilor, principala metoda de suicid este impuscarea, in timp ce inecul este metoda cea mai rar folosita.
In Hong Kong, sinucigasii prefera sa se arunce de pe cladirile inalte, una dintre metodele cele mai putin folosite de americani.
In Germania, multi oameni aleg sa se arunce in fata trenului, o metoda de suicid foarte eficienta. Rata de supravietuire este de numai 10% si chiar daca supravietuiesc sinucigasii se pot alege cu membre amputate sau lovituri la cap care ii lasa cu handicap pe viata. Mai multe sanse de supravietuire – 67% conform Wikipedia – au cei care se arunca in fata metroului, probabil pentru ca acesta circula cu o viteza mai mica.
In mod suprinzator exista si oameni care isi pun capat zilelor prin accidente de masina. O masina care s-a oprit intr-un copac, fara urme de franare si cu o singura persoana la bord ar putea sa nu fie un accident.
Totusi, nu se poate spune cat de frecvente sunt aceste intamplari caci foarte rar se poate face diferenta intre accident si sinucidere.
Suicidul cu pesticide nu este o metoda atat de rara pe cat am crede. Conform Wikipedia, 30% din sinucigasii lumii aleg sa se otraveasca cu astfel de substante. In China este metoda preferata a femeilor din mediul rural.
Supradoza de medicamente, metoda preferata a femeilor
Supradozele sau combinatiile de medicamente le atrag in special pe femei, care prefera metode mai putin violente de a muri.
Din fericire, rata de supravietuire este relativ mare, mai ales ca medicamentele cu adevarat periculoase sunt greu de procurat in tarile dezvoltate, vanzarea lor fiind reglementata foarte strict.
Cel mai adesea se folosesc supradozele. Din pacate, cei care nu mor pot sa ramana cu sechele permanente, unele medicamente afectand in mod iremediabil anumite organe. In loc de o moarte usoara, sinucigasii se aleg cu o viata de chin.
In lume, bolile mintale, in frunte cu depresia, reprezinta principala cauza de suicid si, cum sexul frumos este mai predispus acestor afectiuni, ar fi de asteptat ca femeile sa fie campioane la suicid. Si totusi, in tarile dezvoltate, cele mai multe sinucideri se inregistreaza in randul barbatilor.
Explicatia psihologilor: desi sunt mai predispuse depresiei femeile sunt si mai dispuse sa vorbeasca despre ceea ce simt si sa ceara ajutor de specialitate care, chiar daca nu vindeca depresia complet, cel putin o diminueaza.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.