Metabolismul pe intelesul tau: ce factori il influenteaza

Actualizat: 11 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Metabolismul reprezinta suma proceselor biochimice care au loc in interiorul celulelor corpului, de la energia pe care o consuma organismul in timp ce dormi si respiri, pana la procesul de stocare a grasimilor.

Metabolismul este influentat de mostenirea genetica, factorii de mediu si stilul de viata.

Expertii fac diferenta intre metabolismul general, care include anabolismul si catabolismul, si metabolismul bazal sau energia cheltuita pentru mentinerea functiilor vitale.

Care sunt principalele procese ale metabolismului?

Multa lume confunda metabolismul cu catabolismul si rata metabolica. Pentru a intelege diferenta intre termeni, trebuie sa stii ce sunt caloriile si cum se masoara ele. Caloria nu este altceva decat unitatea de masura pentru energia “degajata” de mancare.

Cele mai multe calorii provin din grasimi. Un gram de grasime genereaza 9 calorii, in timp ce un gram de proteine sau de glucide echivaleaza cu 4 calorii.

Metabolismul bazal

Organismul tau are nevoie de multa energie pentru a sustine procesele vitale precum respiratia, circulatia sangelui, reglarea temperaturii corpului sau functia renala. Aproximativ 60-75% din totalul de calorii arse intr-o zi sunt consumate pentru mentinerea functiilor vitale in parametrii optimi.

Catabolismul

Catabolismul se refera la reactiile de desfacere a moleculelor si ardere a grasimilor. Pe scurt, ne referim la arderea caloriilor, transpiratie si slabit.

Mare atentie la diete! Daca te infometezi sau urmezi o dieta hipocalorica, inhibi atat metabolismul bazal, cat si catabolismul. Organismul are o capacitate extraordinara de a se echilibra si va incetini arderile din corp pentru a face fata resurselor insuficiente de hrana.

Rata metabolica

Viteza cu care corpul tau consuma caloriile poarta numele de rata metabolica. Ea este influentata de procentul de grasime din corp, in sensul ca persoanele grasute au o rata metabolica mai scazuta decat persoanele cu musculatura dezvoltata.

Pe de alta parte, exercitiile fizice intense maresc rata metabolica si, implicit, cantitatea de grasimi arse si convertite in energie.

Anabolismul

La polul opus catabolismului se afla anabolismul. El include toate reactiile chimice ce au ca rezultat unirea moleculelor mici in molecule mari, complexe. Anabolismul este influentat de hormoni precum insulina, secretata de pancreas in scopul reglarii nivelului de zahar in sange.

Ce nu stiai, este ca insulina mareste anabolismul si, implicit, contribuie la depozitarea grasimilor in corp.

Ce factori influenteaza metabolismul?

1. Varsta

Metabolismul bazal scade odata cu varsta, ca rezultat al pierderii in masa musculara, dar si ca rezultat al schimbarilor hormonale si neurologice. Conform studiilor in domeniu, aceasta se reduce cu 2-3% la fiecare 10 ani.

2. Sexul

Rata metabolica este cu 5-10% mai scazuta la femei, din cauza faptului ca barbatii au mai multa masa musculara

3. Masa corporala

O greutate mai mare implica un aport energetic mai mare pentru a sustine nevoile organismului.

4. Compozitia corporala

Organele interne si muschii au nevoie de mai multa energie pentru a functiona, spre deosebire de tesutul adipos.

5. Hormonii

Glanda tiroida are cea mai mare influenta asupra metabolismului, pentru simplul fapt ca il controleaza. Scaderea hormonilor tiroidieni duce la ingrasare, in timp ce o tiroida hiperactiva creste rata metabolica. Hormonii eliberati in perioade de stres sau cu emotii puternice (adrenalina, noradrenalina) cresc si ei rata metabolica.


Citeste si despre:

Stimularea metabolismului Metabolismul si greutatea corporala Factori declansatori care pot schimba metabolismul Factori declansatori care incetinesc metabolismul Cum sa va imbunatatiti starea de spirit si metabolismul 9 factori importanti care va pot influenta metabolismul Consumul de apa ajuta sau nu la accelerarea metabolismului Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Turele de noapte si impactul lor negativ asupra metabolismului 8 cele mai raspandite mituri despre metabolism 5 greseli care iti pot incetini metabolismul 10 lucruri care iti incetinesc metabolismul Obiceiuri care iti pot influenta metabolismul Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului Stabilirea unei greutati normale (platoul greutatii optime)