9 factori importanti care va pot influenta metabolismul

Actualizat: 28 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Despre persoanele care acumuleaza cu usurinta kilograme in plus se spune ca au un metabolism lent, care nu arde suficient de bine caloriile provenite din hrana.

Specialistii in medicina confirma existenta unei rate metabolice bazale (viteza cu care corpul foloseste energia procurata din hrana), dictata de ereditate.

Pe langa aceasta predispozitie genetica, exista si alti factori importanti care pot modifica metabolismul, incetinind procesul prin care organismul foloseste caloriile primite.

O parte dintre factorii care pot sa incetineasca metabolismul sunt controlabili, de aceea cunoasterea lor ajuta la stimularea arderilor metabolice prin cateva modificari in modul de viata.

Cauze ale metabolismului incetinit

1. Sedentarismul

Un prim factor important in ecuatia metabolismului incetinit de influente externe este sedentarismul. Exercitiul fizic nu doar ca ajuta la transformarea unui numar mai mare de calorii in energie (in loc sa fie depozitate sub forma de grasime), insa poate creste propriu-zis rata metabolica a organismului in timp de repaus, spun cercetatorii. Cu alte cuvinte masa musculara tonifiata si dezvoltata prin miscare va continua sa stimuleze procesul de ardere a caloriilor chiar si atunci cand nu faceti sport.

Pe de alta parte, un stil de viata sedentar conduce, inevitabil, la incetinirea ratei metabolice. Adultii cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani au nevoie, in medie, de 2 ore si jumatate de exercitiu aerobic moderat in fiecare saptamana si de doua ore de exercitii de intarire a musculaturii la fiecare doua saptamani, pentru a-si mentine rata metabolica accelerata si in momentele de repaus.

2. Varsta

In randul factorilor care influenteaza metabolismul, insa nu sunt controlabili, face parte varsta. Pe masura ce organismul imbatraneste, este tot mai putin capabil sa foloseasca la capacitate maxima energia provenita din alimente. Celulele care inainteaza in varsta au un metabolism mai lent.

Statisticile medicale arata ca rata metabolica scade cu cate 5% la fiecare 10 ani dupa implinirea varstei de 40 de ani.

De asemenea, odata cu trecerea anilor, masa musculara se pierde, ceea ce se traduce din nou printr-o rata metabolica redusa. Cum intinerirea nu este un proces realizabil, singura masura care se poate adopta in acest caz este cresterea efortului fizic depus, chiar si la varste inaintate (dupa 65 de ani). Mentinerea musculaturii tonifiate poate ajuta la accelerarea ratei metabolice sau, cel putin, la mentinerea ei in parametrii din prima jumatate a vietii.

3. Somnul de proasta calitate

Somnul insuficient si de proasta calitate este considerat un factor-cheie in cresterea riscului e ingrasare, dupa ce mai multe studii au demonstrat ca persoanele care nu dorm cel putin 7 ore pe noapte sunt, in general, supraponderale.

Un studiu efectuat pe un esantion de voluntari sanatosi a aratat ca participantii, supusi privarii de somn, au prezentat o intrerupere a ratei metabolice normale dupa doar o singura noapte alba. Acest proces a atras dupa sine cresterea rezistentei la insulina, ceea ce nu este doar un factor de risc al ingrasarii, ci si al instalarii diabetului de tip 2 si a obezitatii. Un somn nocturn de 7-9 ore, satisfacator, ajuta la mentinerea randamentului metabolic al organismului in mod semnificativ.

4. Unele medicamente

Anumite medicamente pot participa la acumularea mai rapida a kilogramelor excedentare si la revenirea mai dificila la greutatea normala. Unele medicamente antipsihotice folosite pentru tratarea tulburarii bipolare si depresiei pot avea, ca efecte secundare, cresterea in greutate. Dintre acestea, medicamentul cu substanta activa olanzapina (Zyprexa) creste substantial riscul de ingrasare.

Oamenii de stiinta nu pot explica de ce unele medicamente afecteaza rata metabolica si, implicit, greutatea corporala, cu atat mai mult cu cat aceleasi substante nu au asemenea efecte asupra tuturor pacientilor.

5. Dieta dezechilibrata

Curele de slabire drastice, care produc pierderea in greutate prin privarea extrema a organismului de calorii, sunt cele cu efecte aproape devastatoare asupra randamentului metabolic. A nu consuma suficienta hrana incetineste metabolismul, deoarece organismul infometat incearca sa isi conserve caloriile.

La polul opus se afla dietele echilibrate, cu mese mici si dese de-a lungul zilei. Acest mod de alimentatie ajuta la accelerarea ratei metabolice si la prevenirea suferintei organismului din pricina privarii de nutrienti.

6. Anumite afectiuni medicale

Metabolismul poate fi perturbat si de o serie de afectiuni medicale, care fac pierderea in greutate sa fie mult mai dificila. De pilda, tulburarile tiroidiene (hipotiroidismul - incapacitatea glandei tiroide de a produce suficienti hormoni tiroidieni) incetinesc functiile corpului si predispun ingrasarii. In cazul barbatilor, deficienta in testosteron poate avea acelasi efect.

Din fericire, exista medicamente care sa previna efectele secundare de incetinire a ratei metabolice, in cazul afectiunilor cu efecte directe asupra greutatii corporale. O discutie cu medicul specialist poate fi de ajutor in depistarea cauzei ingrasarii si gasirea unei solutii potrivite.

7. Influentele vremii

Unele studii de specialitate au descoperit ca expunerea organismului la temperaturi scazute poate creste rata metabolica, intrucat organismul face eforturi suplimentare pentru a-si mentine nivelul termic corespunzator.

Multi specialisti contrazic aceasta teorie, facand referire la greutatea medie a populatiilor care traiesc in regiuni cu climat rece, cu tendinta constanta de crestere. Acestia sustin ca vremea friguroasa poate chiar sa predispuna ingrasarii, deoarece afecteaza in mod direct starea de spirit, crescand predispozitia la depresie sau la mancatul emotional.

8. Sexul

Barbatii ard mai multe calorii decat femeile si au o rata metabolica mai ridicata decat reprezentantele sexului frumos, intrucat detin mai multa masa musculara.

9. Greutatea

Diferitele tesuturi corporale contribuie in masuri diferite la randamentul metabolismului cand corpul se afla in stare de repaus. Astfel, muschii accelereaza rata metabolica, pe cand grasimea o incetineste. Cu cat exista mai multe depozite de grasime la nivelul corpului, cu atat va fi mai lent metabolismul.


Citeste si despre:

Importanta fluorului in dieta 8 cele mai raspandite mituri despre metabolism Nucile pot preveni cancerul de colon Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Explorarea functionala hepatica Ce este grasimea viscerala si cum scapam de ea? Obezitatea – ghid medical Dieta pentru prevenirea ridurilor De ce nu reusesc sa slabesc? Alimentatia si bolile metabolice
Cere sfatul medicului ×