Alimentatia si bolile metabolice

Actualizat: 09 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Trut Crina-Daniela
Consultant medical:

Dr. Trut Crina-Daniela
Medic Medicina Generala

Medcenter Cluj Napoca

Generalitati


Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele tulburari induse de factori patogeni.

Caracteristicile unei alimentatii sanatoase

Alimentatia trebuie sa asigure:

- mentinerea starii de sanatate;

- cresterea, dezvoltarea fizica si intelectuala corespunzatoare;

- o activitate fizica si intelectuala normala.

Ratia alimentara este cantitatea de alimente exprimata in calorii care, consumata in 24 de ore, acopera necesitatile energetice si plastice ale organismului in aceasta perioada.

Alcatuirea unei ratii alimentare implica:

1. Stabilirea nevoilor nutritive ale organismului;

2. Stabilirea modalitatii in care se poate realiza acoperirea acestor nevoi.

Energia necesara proceselor vitale este furnizata de principiile nutritive calorigene: lipide, proteine si glucide.

Din punct de vedere energetic, valoarea ratiei alimentare insumeaza urmatorii factori de consum energetic:

- metabolismul bazal;

- actiunea dinamica specifica a alimentelor (cheltuiala de energie necesara ingerarii, digestiei si asimilarii alimentelor);

- termoreglarea (mentinerea unei temperaturi corporale la o valoare constanta in jur de 36.4 grade Celsius);

- travaliul muscular (activitatea musculara).

Metabolismul bazal reprezinta energia necesara unui individ aflat in stare de veghe, repaus fizic si psihic de cel putin o ora , la cel putin 12 ore de la ultima masa si la cel putin 24 de ore dupa ultima ingestie de proteine, in conditii normale de temperatura.

Substantele nutritive sunt clasificate in:

1. Substante cu rol energetic - glucidele si lipidele;

2. Substante cu rol plastic - proteinele, apa si sarurile minerale.

Un rol important in alimentatia omului sanatos il ocupa alimentele de protectie, datorita rolului profilactic pe care il joaca.

In aceasta grupa sunt incluse: carnea de peste, anumite produse de cereale germinate, produse din lapte fermentat si fibrele alimentare.

Scaderea aportului de fibre alimentare sub 20g/zi a fost pusa in legatura cu proliferarea unor afectiuni cum sunt:

- constipatie;

- colon iritabil;

- cancer de colon;

- apendicita cronica;

- obezitate;

- cardiopatie ischemica;

- diabet zaharat etc.

Alimentatia sanatoasa

Piramida alimentara a fost conceputa de americani si cuprinde pricipiile alimentare care stau la baza nutritiei sanatoase.

Astfel, la baza piramidei (ca fiind cele mai importante si apoi urmand in ordinea descrescatoare a importantei lor) se afla situati hidratii de carbon (painea, cerealele, orezul, pastele fainoase), apoi fructele si legumele, pe locul trei fiind proteinele de origine animala (carnea rosie, pui, peste, oua) si produsele lactate, urmate apoi de grasimi si uleiuri (recomandandu-se consumul limitat), iar pe ultimul loc se regasesc dulciurile (se indica consumul max. de 75 calorii provenite din bomboane sau alte preparate de patiserie).

Prin forma ei, piramida evidentiaza simplu proportia corecta dintre diferitele grupe de alimente care trebuie sa se regaseasca in alimentatia normala.

Afrectiuni cauzate de lipsa unei alimentatii sanatoase

Excesul alimentar si o dieta irationala vor duce la tulburari metabolice care vor influenta negativ buna functionare a organismului; intre acestea, pe primele locuri se afla obezitatea, diabetul zaharat si dislipidemiile.

Obezitatea este o afectiune nutritional-metabolica cu larga raspandire in epoca actuala, caracterizata printr-un exces ponderal ce depaseste cu peste 20% greutatea ideala.

Obezitatea este produsa printr-un aport alimentar crescut la subiectii cu o anumita predispozitie genetica si genereaza numeroase complicatii cardiovasculare, metabolice, locomotorii si de alta natura; tratamentul ei de baza este dietetic.

Diabetul zaharat este definit ca un sindrom, cuprinzand un grup heterogen de tulburari care pot avea o etilogie diferita, dar care au in comun hiperglicemia, asociata cu modificari lipidice si proteice importante.

Valorile diagnostice pentru diabet zaharat ale glicemiei, in cursul testului oral de toleranta la glucoza sunt : a jeun >/= 120 mg/dl si dupa 2 ore >/= 180 mg/dl , iar pentru toleranta alterata la glucoza sunt : a jeun < 120 mg/dl si dupa 2 ore intre 120 -180 mg/dl.

Un indicator al hiperglicemiei cronice este reprezentat de hemoglobina glicozilata si anume fractiunea HbA1c care ofera informatii pe termen lung cu privire la controlul diabetului, valorile ei putand varia intre 6% (control metabolic bun) si peste 15% (dezechilibru metabolic major si prelungit).

In ultimii ani, s-a putut stabili ca relatia dintre Hb glicozilata si echilibrul metabolic se regaseste si in frecventa crescuta a complicatiilor ironice (nefropatia diabetica, retinopatia diabetica, neuropatia diabetica, gangrena diabetica, macroangiopatia diabetica = leziunile vaselor mari >/= 1 mm diametru, afectarea cutanata, osteoartropatia diabetica-piciorul cubic Charcot sau piciorul neuropatic, hepatopatia dismetabolica = incarcarea grasa a celulelor hepatice, infectiile, etc.)

Complicatiile acute ale diabetului zaharat

a. complicatii medicale:

- organice: infarct miocardic acut, accident vascular acut, tuberculoza pulmonara etc;
- metabolice: cetoacidoza diabetica severa (“coma diabetica”), coma hiperosmolara, acidoza lactica, coma hipoglicemica;

b.complicatii chirurgicale: apendicita acuta, ocluzia intestinala, ulcerul hemoragic, gangrena diabetica, hemoragia vitreana, cataracta diabetica etc.

Notiunea de sindrom X metabolic a fost introdusa destul de recent in tratatele de medicina. Este o combinatie intre obezitatea abdominala, tendinta spre diabet, hipertensiune si dislipidemii (cresterea trigliceridelor serice, scaderea colesterolului bun - HDL - colesterol, cresterea colesterolului rau - LDL).

Aveti sindrom metabolic daca prezentati trei din factorii enumerati mai sus. Acesta apare din doua motive: bagajul genetic si stilul de viata nesanatos. Este adevarat ca mostenirea genetica n-o puteti influenta, dar pe cea legata de traiul nesanatos o puteti schimba! Primul pas ar fi o alimentatie sanatoasa, iar al doilea, miscarea zilnica.

Indiferent de gravitatea greselilor alimentare pe care le face un individ si cu toate ca au fost inregistrate progrese remarcabile in domeniul nutritiei si dieteticii, nu trebuie sa uitam ca schimbarile bruste in regimul alimentar pot deveni daunatoare, iar Hipocrate sustinea ca “este preferabil un regim necorespunzator decat o schimbare brusca a alimentatiei”.

Este un fapt de care trebuie sa tinem cont atunci cand vrem sa schimbam alimentatia unui individ, dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa dezarmam, deoarece o schimbare in bine poate fi perfect realizabila printr-un proces treptat de adaptare.


Citeste si despre:

Alimentatia in timpul sarcinii Alimentatia scolarului si a prescolarului Alimentatia - cheia succesului pentru o sanatate de fier Alimentatia si varsta - Dieta la menopauza Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Dieta si bolile cardiovasculare Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli Tulburarile de alimentatie Deficitul de enzime produce boli Afectiuni cutanate in diabetul zaharat