Atrofia musculara

Actualizat: 17 Februarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista doua tipuri de atrofie musculara:
- Atrofia desuetudine apare ca urmare a lipsei de exercitiu fizic. La majoritatea oamenilor, atrofia musculara este determinata de faptul ca muschii nu sunt folositi suficient.

Persoanele care au locuri de munca sedentare, afectiuni medicale care le limiteaza miscarile ori nu au activitate fizica pot pierde tonusul muscular si pot dezvolta atrofie musculara. Acest tip de atrofie poate fi remediat prin exercitii fizice intense sau o nutritie adecvata.

- Atrofia minora. Oamenii imobilizati la pat pot suferi pierderi importante de masa musculara atunci cand este prezenta o leziune sau este afectat un nerv. Acest tip de atrofie musculara tinde sa se instaleze mai brusc decat atrofia desuetudine. Printre conditiile care afecteaza nervii care controleaza muschii se enumera:
- scleroza laterala amiotrofica
- sindormul Guillain-Barre
- poliomielita.

Chiar si atrofia minora provoaca de obicei, o scaderea a capacitatii de miscare si a rezistentei.

Cauze

Unele tipuri de atrofie musculara apar in mod normal o data cu imbatranirea. Alte cauze pot include:
- scleroza laterala amniotrofica
- arsuri
- sindromul Gullain-Barre
- traumatisme
- utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor
- imobilizarea indelungata
- neuropatie motorie
- distrofie musculara
- osteoartrita
- poliomielita
- artrita reumatoida
- leziuni ale maduvei spinarii
- infometare
- accident vascular cerebral.

Tratament

Cel mai frecvent tratament pentru atrofia musculara este fizioterapia, sub forma unui program constant de exercitii fizice speciale. Acestea pot include exercitii fizice in apa pentru a diminua suprasolicitarea musculara, dar si alte tipuri de reabilitare.

Persoanele care nu isi pot misca una sau mai multe articulatii se pot sprijini de atele sau de alte suporturi speciale in timpul exercitiilor terapeutice. Fizioterapeutul va colabora cu medicul pentru a dezvolta un program specific, individual, de exercitii care vor ajuta la intarirea muschilor afectati ai pacientului si la restabilirea functiei normale cat mai mult posibil.

Stimularea electrica poate contribui uneori la tonifierea muschilor prin aplicarea locala a unor stimuli electrici (curent electric slab) care are rol stimulator fara durere musculara. In cazul atrofiei cauzate de unele boli sistemice, medicul ar putea recomanda administrarea intramusculara de steroizi anabolizanti.

In cazurile severe de atrofie in care masa musculara se poate diminua intr-o proportie ingrijoratoare se vor aplica proteze speciale pe zona afectata. Se va consulta medicul atunci cand se observa pierderi musculare inexplicabile sau pe termen lung.

Cum va decurge consultul medical

Medicul va efectua un examen fizic si va adresa pacientului intrebari legate de istoricul sau medical si simptomele manifestate, inclusiv:
- cand s-a declansat procesul atrofiei musculare
- atrofia musculara s-a agravat

Specialistul va analiza membrele inferioare si superioare si va masura dimensiunea muschilor pentru a incerca sa determine care nervi sunt afectati.

Investigatii

Printre testele care pot fi efectuate pentru a se stabili diagnosticul atrofiei musculare sunt
- scanarea CT
- electromiografia
- scanarea RMN
- biopsia musculara
- analiza transmiterii impusurilor nervoase
- radiografie cu raze X

Tratament

Tratamentul poate inlcude terapia cu ultrasunete si daca va fi cazul, interventia chirurgicala pentru corectarea unei contracturi musculare.


Citeste si despre:

Slabiciunea musculara Afectiuni ale sistemului muscular Distrofia musculara congenitala Bebelusul hipoton Dementa frontotemporala sau boala Pick Steroizii anabolizanti Sindromul de tunel carpian Ce este cancerul pancreatic si cum se aplica „chirurgia Whipple” in procesul de tratament? Laserele medicale care trateaza multe dintre afectiunile dermatologice si estetice vara! Cum te ajuta vitaminele din complexul B? Ce inseamna sa aveti o greutate normala la fiecare varsta Ce este sindromul Costello? Afla cum obtii corpul dorit uitandu-te la TV Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Miozitele Atrofia vaginala