Atrofia musculara

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Consultant medical:

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati


Exista doua tipuri de atrofie musculara:
- Atrofia fiziologica, care apare ca urmare a lipsei de exercitiu fizic. La majoritatea oamenilor, atrofia musculara este determinata de faptul ca muschii nu sunt folositi suficient.
Persoanele care au locuri de munca sedentare, afectiuni medicale care le limiteaza miscarile ori nu au activitate fizica pot pierde tonusul muscular si pot dezvolta atrofie musculara. Acest tip de atrofie poate fi remediat prin exercitii fizice intense si/sau o nutritie adecvata.

- Atrofia neurogena. Oamenii imobilizati la pat pot suferi pierderi importante de masa musculara atunci cand este prezenta o leziune sau este afectat un nerv. Acest tip de atrofie musculara tinde sa se instaleze mai brusc decat atrofia fiziologica. Printre conditiile care afecteaza nervii ce controleaza muschii se enumera:
- scleroza laterala amiotrofica;
- sindormul Guillain-Barre;
- poliomielita,

- sindromul de tunel carpian;

- scleroza multipla;

- leziunea medulara spinala (a maduvei spinarii)

Atrofia neurogena provoaca, de obicei, o scaderea a capacitatii de miscare si a rezistentei la efort.

Cauze

Unele tipuri de atrofie musculara apar in mod normal o data cu imbatranirea. Alte cauze pot include:
- scleroza laterala amniotrofica
- arsuri
- sindromul Gullain-Barre
- traumatisme
- utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor
- imobilizarea indelungata
- neuropatie motorie
- distrofie musculara
- osteoartrita
- poliomielita
- artrita reumatoida
- leziuni ale maduvei spinarii
- infometare
- accident vascular cerebral

- distrofii musculare (aproximativ 30 de maladii genetice)

- maladia Charcot-Marie-Tooth (neuropatie genetica)

Tratament

Cel mai frecvent tratament pentru atrofia musculara este fizioterapia, sub forma unui program constant de exercitii fizice speciale. Acestea pot include exercitii fizice in apa, pentru a diminua suprasolicitarea musculara, dar si alte tipuri de reabilitare.

Persoanele care nu isi pot misca una sau mai multe articulatii se pot sprijini de atele sau de alte suporturi speciale in timpul exercitiilor terapeutice. Fizioterapeutul va colabora cu medicul pentru a dezvolta un program specific, individual, de exercitii care vor ajuta la intarirea muschilor afectati ai pacientului si la restabilirea functiei normale cat mai mult posibil.

Stimularea electrica poate contribui uneori la tonifierea muschilor prin aplicarea locala a unor stimuli electrici (curent electric slab) care are rol stimulator fara durere musculara. In cazul atrofiei cauzate de unele boli sistemice, medicul ar putea recomanda administrarea intramusculara de steroizi anabolizanti.

In cazurile severe de atrofie in care masa musculara se poate diminua intr-o proportie ingrijoratoare se vor aplica proteze speciale pe zona afectata. Se va consulta medicul atunci cand se observa pierderi musculare inexplicabile sau pe termen lung.

Cum va decurge consultul medical

Medicul va efectua un examen fizic si va adresa pacientului intrebari legate de istoricul sau medical si simptomele manifestate, inclusiv:
- cand s-a declansat procesul atrofiei musculare;
- de cand si ce a condus la agravarea atrofiei musculare.

Specialistul va analiza membrele inferioare si superioare si va masura dimensiunea muschilor pentru a incerca sa determine care nervi sunt afectati.

Investigatii

Printre testele care pot fi efectuate pentru a se stabili diagnosticul atrofiei musculare sunt

- scanarea CT
- electromiografia
- scanarea RMN
- biopsia musculara
- analiza transmiterii impusurilor nervoase
- radiografie cu raze X

Tratament

Tratamentul poate inlcude terapia cu ultrasunete si daca va fi cazul, interventia chirurgicala pentru corectarea unei contracturi musculare.

Bibliografie:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22310-muscle-atrophy

https://www.medcare.ae/en/services/paediatric-neurology/spinal-muscular-atrophy.html

https://www.mda.org/disease/spinal-muscular-atrophy

https://www.nhs.uk/conditions/spinal-muscular-atrophy-sma/


Citeste si despre:

Slabiciunea musculara Cum diagnosticam distrofia musculara facio-scapulo-humerala Afectiuni ale sistemului muscular Distrofia musculara congenitala Distrofia musculara progresiva Duchenne Boala Werdnig Hoffmann: cauze, simptome, tratament Distrofia facio-scapulo-humerala: o afectiune genetica complexa si progresiva Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului Bebelusul hipoton Sindromul Parry-Romberg, o afectiune mai putin cunoscuta Distrofia miotonica Steinert, o boala neuromusculara cu impact sistemic Tratamentul cu steroizi anabolizanti Dementa frontotemporala sau boala Pick Steroizii anabolizanti Atrofia vaginala