Pierderile de memorie: 5 motive de ingrijorare

Actualizat: 02 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Majoritatea persoanelor, la o anumita varsta - cel mai des in jurul varstei de 40 de ani - isi fac griji legate de problemele de memorie. Nu este un lucru nefiresc; Creierul uman incepe sa functioneze mai greu si sa se deterioreze dupa varsta de 20 de ani.

Unele tulburari de memorie ar putea reprezenta un indiciu ca sanatatea mentala a unei persoane ar putea fi afectata de o boala, situatie diferita de procesul normal al imbatranirii.

Totusi, memoria oamenilor este diferita, asa ca, pentru o evaluare corecta, trebuiesc comparate capacitatile din trecut cu cele din prezent.

Cand trebuie sa va ingrijorati?

Daca sunt observate oricare din urmatoarele cinci semne specifice bolii Alzheimer, trebuie consultat medicul speialist (neurolog, psihiatru specializat in geriatrie sau tulburari de memorie sau geriatrician).

O investigare aprofundata poate exclude alte afectiuni sau cauze care ar putea avea legatura cu pierderile de memorie, exceptand bola Alzheimer (de exemplu, efectele secundare ale unor medicamente, depresie, sarcina, stres etc.).

1. Tulburarile de memorie va sperie
Este normal ca oricine sa fie iritat atunci cand isi pierde cheile sau cand cauta un loc liber de parcare o perioada mai indelungata. Toata lumea experimenteaza astfel de frustrari, dar atunci cand creste frecventa aparitiei problemelor de memorie (cand o persoana nu isi poate aminti unde a parcat masina, iar aceasta se afla chiar in fata casei), ar trebui sa se acorde atentie reactiei emotionale care apare in aceasta situatie.

Pentru multe dintre persoanele care sufera de dementa precoce, natura problemelor de memorie poate provoca teama sau o reactie emotionala puternica. Frica tinde sa rezulte din perceptia faptului ca ceva este in neregula.

2. Va schimbati locul de munca din cauza problemelor de memorie
O distinctie intre problemele normale de memorie si dementa este ca, in al doilea caz, simptomele interfera cu capacitatea de a desfasura activitatile de zi cu zi.

Multe persoane care sufera de dementa in stadiul de debut se afla in imposibilitatea de a executa anumite sarcini la fel de bine ca in trecut. De cele mai multe ori, acestea constientizeaza acest inconvenient si incearca sa compenseze: realizeaza liste cu sarcinilee pe care le au de indeplinit, trimit mai multe e-mail-uri deoarece le este mai greu sa exprime toate detaliile in convorbirile telefonice, cer ajutorul celorlalti, mananca mai des in oras pentru ca nu mai reusesc sa gateasca atat de bine, renunta la posturile pe care le detineau pana atunci pentru ca nu mai reusesc sa faca fata cerintelor acestora.

Aceste persoane vor evita sa conduca pe timp de noapte, in conditii in care nu se pot concentra suficient la sofat: cu aparatul de radio pornit, pe timp de noapte, cu alte persoane in masina etc.

3. Prietenii sau familia isi exprima ingrijorarea
Cei dragi au facut comentarii legate de tulburarile de memorie, care va indeamna sa faceti investigatii in aceasta directie? Daca nu, si pur si simplu uitati din cand in cand, poate fi vorba despre obisnuitul lapsus.

Insa, daca ceilalti observa ca problemele de memorie sunt constante, ar putea fi vorba despre o situatie care nu trebuie ignorata. De cele mai multe ori, cei din jurul celui care sufera de Alzheimer sunt primii care observa semnele timpurii de avertizare ale bolii.

Manifestarile care pot fi observate de catre persoanele din jur sunt:
- repetarea unor povestiri sau intrebari de nenumarate ori (de cele mai multe ori intr-o perioada destul de scurta de timp);
- apatie;
- atitudine mai retrasa decat de obicei;
- modificari ale capacitatii unei persoane de a efectua in mod normal sarcinile de zi cu zi in mod independent (diverse activitati la locul de munca, gatit, gestionarea cheltuielilor etc.).

Persoana care ar putea avea Alzheimer in stadiul precoce are o atitudine defensiva si deseori simte nevoie de a se apera, avand senzatia ca cei din jur o critica, ii atrag atentia asupra unor greseli, si considera ca trebuie, in mod constant, sa aduca argumente legate de ceea ce sustin sau fac anumiti oameni.

4. Familia si prietenii incearca sa acopere lipsurile
Cand prietenii incearca sa ajute in mod constant o persoana care uita diverse lucruri, acesta poate fi un indiciu ca acestia au identificat deja problemele de sanatate pe care individul in cauza nu este capabil sa le abordeze in mod direct.

Sprijinul si atentia permanent acordate, dovedesc ca familia si anturajul si-au pierdut increderea in capacitatea persoanei in cauza de a face anumite lucruri. Dificultatea de a gestiona corect banii, de exemplu, este o un semn des intalnit in dementa, intrucat aceasta implica urmarirea de detalii si rationamente. Alte domenii in care rudele si amicii pot suplini activitatile celui bolnav sunt: condusul, gatitul, etc.

5. Dificultatea de a face alegeri
Persoanele afectate de dementa in stadiul de debut, repeta unele greseli (pierd anumite obiecte, de exemplu) si se vor simti inconfortabil nefiind capabili sa ia decizii rapide.

Acest lucru se agraveaza pe termen lung si intervine dificultatea de a alege dintre mai multe optiuni, indiferent cat de simple ar fi. Capacitatea de a alege implica aptitudini cognitive, alterate in cazul bolii Alzheimer.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR DOLIȘ LAURA CRISTINA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Boala Alzheimer: ingrijirea pacientului Consumul de marijuana: efecte asupra organismului, indicii pentru parinti Reabilitarea post accident vascular cerebral Scleroza multipla Depresia - tristetea patologica Simptome pe care barbatii nu ar trebui sa le ignore Medicina stilului de viata: cum poti deveni cea mai buna versiune a ta? Crampe puternice in perioada menstruala? Acestea ar putea fi semnul endometriozei Cum poti scapa de blocajul mental? Contuzia cerebrala - preventie, diagnostic si gestionare adecvata Menopauza Cauzele care determina tulburarile de anxietate Mituri si adevaruri despre pierderea memoriei Pierderea memoriei - cand ar trebui sa ne ingrijoram?
Cere sfatul medicului ×