8 sfaturi alimentare pentru a va imbunatati memoria

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Uitare, dificultati de invatare, putere de concentrare scazuta ... sunt probleme care pot aparea la orice varsta, mai mult sau mai putin temporar.

Exercitiile fizice, de antrenare a creierului si activitatile sociale sunt modalitati de a ne intretine memoria, dar alimentatia joaca un rol foarte important.


Intariti-va memoria cu ajutorul alimentatiei


1. Luati un mic dejun complet. Concentrati-va pe cereale integrale. Evitati zaharurile adaugate (zaharul alb, tartinele de ciocolata, gemul ...) si alimentele bogate in grasimi (carnati, cartofi prajiti ...). Creierul are atunci toate substantele nutritive si energia (glucidele) necesara pentru functionarea optima, si se va evita, de asemenea, oboseala intelectuala.

2. La masa de pranz, evitati carbohidratii rafinati: paine alba, orez alb, paste, gris ... si cartofi.
Privilegiati proteinele (pasari de curte, peste ...) si legumele. Evitati, de asemenea, deserturile dulci. Zaharurile simple si rafinate sunt rapid absorbite de organism, care favorizeaza apoi scaderile de atentie, de concentrare si a performantelor intelectuale, de dupa-amiaza.

3. La cina sunt permisi carbohidratii rafinati.
Datorita asimilarii rapide, ei favorizeaza relaxarea de seara, necesara pentru buna functionare a creierului si consolidarea invatarii.

4. Evitati mesele prea copioase. In schimb concentrati-va pe mese usoare si cu continut scazut de calorii. Daca este necesar, luati mici gustari dimineata si dupa-amiaza (fruscte proaspete sau uscate, produse lactate putin dulci...). Si de ce sa nu va pastrati gustarea de la masa de pranz pentru dupa-amiaza?

5. Se recomanda pentru imbunatatirea memoriei consumul de alimente bogate in Omega-3, de exemplu se poate consuma peste de trei ori pe saptamana (macrou, sardine, somon ...), fructe uscate, cum ar fi migdalele sau nucile de Brazilia, si chiar uleiurile de rapita si nuci. Omega-3 sunt acizi grasi, care intra in compozitia membranei neuronilor. O doza suficienta de omega-3 asigura o buna functionare a creierului si prevene diferite afectiuni degenerative precum boala Alzheimer.

6. Se recomanda consumul de fructe si legume proaspete sau sucuri din acesteam deorece contin doze suficiente de vitamine si antioxidanti ce protejeaza sistemul circulator de la nivelul creierului.

7. Fierul, de asemenea, joaca un rol important (iar de multe ori femeile sufera de carente de fier). El este implicat in transportul de oxigen la creier. Carnea rosie, organele si carnatii in sange sunt alimente bogate in fier, dar exista, de asemenea, si in scoici, legume verzi, cereale si leguminoase.

8. In cele din urma, deshidratare poate provoca o scadere a concentratiei. Deci, asigurati-va ca beti suficienta apa si regulat pe tot parcursul zilei.

O dieta sanatoasa ne permite sa ne intretinem creierul, dar putem, la orice varsta, sa ne imbunatatim performantele creierului, prin optimizarea aportului alimentar.

Si o veste buna, cele opt instructiuni de mai sus sunt, de asemenea, excelente pentru prevenirea multor boli (boli cardiovasculare, diabet, cancer ...). In cazul in care nu reusim sa ne asiguram toti nutrientii necesari din alimentatie putem suplimenta cu suplimente alimentare.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru a creste nivelurile de dopamina 27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos Sfaturi pentru intarirea sistemului imunitar al copilului tau Alzheimer Dementa Depresia - tristetea patologica 3 sfaturi pentru cresterea imunitatii in sezonul rece Raceala si gripa: cum ne protejam in sezonul rece Gestionarea depresiei in timpul distantarii sociale Cum sa imbatranim sanatos Accidentul vascular cerebral (AVC) Dementa vasculara Longevitatea Tulburarea bipolara – semne, provocari, atitudine