Hipersomnia - prea mult somn strica

Publicat: 04 Septembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Hipersomnia este o afectiune in care pacientul simte o nevoie excesiva de a dormi in timpul zilei. Poate sa apara chiar si dupa perioade lungi de somn.

Persoanele cu hipersomnie prezinta dificultati de concentrare pe timpul zilei si sunt obosite in mod constant, fapt care le afecteaza nivelul de energie.

Tipuri de hipersomnie

Hipersomnia primara survine in absenta altor afectiuni. Singurul simptom este oboseala excesiva.

Hipersomnia secundara este determinata de alte afectiuni. Acestea pot include apnee de somn, boala Parkinson, insuficienta renala si sindrom de oboseala cronica. Aceste afectiuni cauzeaza un somn nelinistit pe parcursul noptii, neodihnitor, care il determina pe bolnav sa se simta obosit pe timpul zilei.

Ce cauzeaza hipersomnia?

Hipersomnia primara este considerata a fi provocata de probleme in sistemele creierului care controleaza functiile de somn si trezire.

Hipersomnia secundara este rezultatul unor afectiuni care cauzeaza oboseala sau tulburari de somn. De exemplu, apneea poate provoca hipersomnie, deoarece provoaca probleme de respiratie, fortand pacientii sa se trezeasca de mai multe ori pe parcursul noptii.

Unele medicamente pot provoca, de asemenea, hipersomnie. Consumul frecvent de droguri si alcool poate declansa somnolenta in timpul zilei. Alta cauza posibila este o tulburare a functionarii tiroidei.

Persoanele care fumeaza in mod regulat risca sa dezvolte hipersomnie. Medicamentele care produc somnolenta pot avea efecte secundare similare cu hipersomnia.

Simptome

Principalul simptom al hipersomniei este oboseala constanta. Persoanele care sufera de hipersomnie pot adormi in timpul zilei fara insa sa isi satisfaca nevoia de somn. Acestea intampina, de asemenea, dificultati in a se trezi.

Alte simptome de hipersomnie includ:
- lipsa de energie;
- iritabilitate;
- anxietate;
- pierderea poftei de mancare;
- lentoare in gandire sau vorbire;
- tulburari de memorie;
- neliniste.

Un medic va analiza simptomele si istoricul medical al pacientului. Un examen fizic poate testa vigilenta acestuia.

Efectele hipersomniei:

- determina performante slabe la scoala si la locul de munca;
- poate cauza accidente la locul de munca;
- poate cauza accidente rutiere, daca bolnavul conduce un autovehicul.

Tratament

Tratamentul variaza in functie de cauza hipersomniei. Multe dintre medicamentele destinate narcolepsiei pot trata hipersomnia. Acestea sunt stimulente care ajuta pacientul sa se mentina treaz un timp mai indelungat.

Modificarea stilului de viata reprezinta o parte esentiala a tratamentului. Un medic poate recomanda un program regulat de somn. Evitarea anumitor activitati poate imbunatati simptomele. Majoritatea persoanelor cu hipersomnie nu ar trebui sa bea alcool.

Boli asociate hipersomniei

Narcolepsia - hipersomnia este diferita de narcolepsie, care este o afectiune neurologica ce provoaca atacuri paroxistice de somn. Persoanele care sufera de narcolepsie au dificultati in a sta treze pentru perioade mai mari de timp, indiferent de circumstante. In plus, adorm brusc, in orice conditii.

Sindromul oboselii cronice - afectiunea este caracterizata de oboseala prelungita, inexplicabila, care nu se diminueaza in urma repausului si se agraveaza in urma solicitarilor fizice sau mentale.

Oboseala poate atinge un nivel destul de ridicat si poate duce la incapacitatea desfasurarii activitatilor zilnice. Aceasta poate necesita conservarea energiei pentru a nu se ajunge la oboseala extrema.


Citeste si despre:

Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei Factori care pot modifica data de expirare a medicamentelor Ministerul Sanatatii si CNAS, la primul Forum PALMED privind medicina dentara din Romania, o voce unita in beneficiul pacientilor si medicilor stomatologi din Romania Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Alimente care pot declansa alergii cutanate Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza! Decodifica acum ingredientele produselor de ingrijire a pielii Efectele cafelei asupra pielii: Cofeina este buna pentru pielea ta? MedLife: Valul 4 este mai aproape decat se estima, Romania avand riscuri mari din cauza ratei scazute de vaccinare Unde si cum se raspandeste cancerul mamar Studiu MedLife: Jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale Cum sa cresti un copil cu o inteligenta emotionala sanatoasa Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea