Aditivii alimentari sunt folositi pentru a spori aspectul si aroma alimentelor si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Faciliteaza procesarea, ambalarea si depozitarea.
Cu toate acestea, mai multi aditivi alimentari s-au dovedit a avea consecinte negative deosebit de grave asupra sanatatii, inclusiv consumul peste masura al aditivilor alimentari obisnuiti, asa cum este sarea, poate fi daunator.
Unii aditivi alimentari sunt mai periculosi decat altii. In continuare este lista celor mai importanti aditivi alimentari care trebuie evitati si efectele nocive pe care le au asupra organismului:
Aspartamul (E951), cunoscut mai mult ca Nutrasweet si Equal, se gaseste in alimentele "de dieta" sau etichetate ca fiind "fara zahar".
Aspartamul este un neurotoxin si s-a dovedit a fi cancerigen. Afecteaza memoria pe termen scurt, iar componentele acestui indulcitor pot duce la tumora cerebrala, limfom, diabet, scleroza multipla, Parkinson, Alzheimer, fibromialgie si oboseala cronica, depresie si atacuri de anxietate.
Se regaseste in deserturi, jeleuri, guma de mestecat fara zahar, bauturi acidulate fara zahar, prajituri procesate, cereale, vitamine masticabile, pasta de dinti.
Este un aminoacid utilizat ca un ameliorator de aroma in supe, sosuri pentru salate, chips-uri, inghetate. E621 este cunoscut ca un excitotoxin, o substanta care suprasolicita celulele pana la punctul de distrugere sau moarte.
Consumul regulat al acestui aditiv poate avea efecte secundare precum depresie, dezorientare, afectarea ochilor, oboseala, dureri de cap si obezitate. Se gaseste in chipsuri, biscuiti, condimente, supe instant si preparate congelate.
Sunt folosite pentru a prelungi termenul de valabilitate al produselor alimentare. Studiile clinice au aratat ca grasimile trans cresc valorile colesterolului LDL, in vreme ce scade colesterolul HDL ("bun") cresc riscul de atac de cord, boli de inima si accidente vasculare cerebrale si contribuie la cresterea inflamatiei, la aparitia diabetului si a altor probleme de sanatate.
Gasimile trans se gasesc in alimentele fast-food, in margarine, in chipsuri, biscuiti si produse de cofetarie.
Colorantii artificiali care se gasesc in sucuri acidulate, sucuri de fructe si dressinguri pentru salate pot contribui la probleme comportamentale la copii si pot cauza o reducere semnificativa a coeficientului de inteligenta.
Studiile pe animale au asociat unii coloranti alimentari cu cancerul. Cei mai periculosi sunt E133, E124, E110 si E102.
Potrivit statisticilor, 1 din 100 de persoane este sensibila la sulfiti. Majoritatea acestor indivizi sunt astmatici, sugerand o legatura intre astm si sulfiti.
Persoanele care sunt sensibile la sulfit pot prezenta dureri de cap, probleme de respiratie si eruptii cutanate. In cazurile severe, sulfitul poate provoca moartea. Sulfitii se gasesc de regula in vin si in fructe uscate.
Este un conservant, colorant si aromatizant utilizat in mezeluri. Odata ce patrunde in sistemul digestiv devine cancerigen.
Se regaseste in crenvursti, bacon, sunca, salam, carne de vita tocata, peste afumat sau orice alt tip de carne procesata.
Aditivii sulfurosi sunt toxici, reactiile adverse incluzand probleme bronsice, hipotensiune arteriala, senzatii de furnicaturi sau soc anafilactic.
De asemenea, distrug vitaminele B1 si E. Se gasesc in bere, bauturi racoritoare, fructe uscate, sucuri, vin, otet.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.