6 lucruri importante despre inteligenta si IQ

Actualizat: 01 Iunie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Nimeni nu isi doreste sa fie un numar, insa exista un numar care spune multe despre tine, si anume IQ-ul sau coeficientul de inteligenta.

Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Edinburgh, IQ-ul poate sa ofere date importante despre o persoana, referitoare la longevitate, starea de sanatate, cat si despre statutul social. Iata cateva lucruri importante despre coeficientul de inteligenta:

1. Cei mai multi oameni au o inteligenta medie

IQ-ul este un scor format din rezultatele mai multor teste de rationament, memorie, cunostinte dobandite si viteza de procesare. Un scor mediu este stabilit la 100. Testele de inteligenta trebuie sa fie facute de persoane specializate in acest sens. Cei mai multi dintre oamenii pe care ii intalnesti intr-o viata au un IQ mediu, iar cateva persoane sunt extraordinar de inteligente. Doar 2,2 % au un IQ de 130 sau mai mare.

2. IQ ridicat, speranta de viata mai mare

Indiferent daca ne place sau nu, se pare ca persoanele care au un coeficient de inteligenta mai ridicat au o speranta de viata mai mare. Este concluzia unui studiu la care au luat parte peste 1 milion de barbati din Suedia.

Unul dintre motivele longevitatii ar putea fi faptul ca persoanele cu un IQ mai mare au tendinta de a face mai multi bani decat persoanele cu scoruri mai mici, iar banii sunt de ajutor pentru mentinerea unei stari bune a sanatatii, cat si a unei greutati ideale. Ar putea fi, de asemenea, si faptul ca persoanele cu un IQ mai mare sunt suficient de inteligente pentru a evita accidentele, in special cele rutiere.

3. IQ-ul este corelat cu succesul in cariera si bogatia, dar nu neaparat cu fericirea

Asocierea dintre IQ si cariera de succes este, de obicei, pozitiva. Persoanele cu un coeficient de inteligenta mai mare fac mai multi bani. Insa asta nu inseamna ca aceste persoane sunt si fericite. De asemenea, exista si oameni foarte inteligenti care nu se descurca foarte bine la locul de munca.

4. IQ-ul, in legatura cu visele

Se pare ca exista o legatura intre coeficientul de inteligenta si vise. Astfel, persoanele care au un IQ ridicat viseaza mai mult, spre deosebire de cei care au o inteligenta medie.

5. Genetica nu este singura care conteaza, in materie de IQ

Genetica nu este singura responsabila de coeficientul de inteligenta al unei persoane. Astfel, aproximativ jumatate din variabilitatea IQ-ului este atribuita mediului inconjurator. Accesul la nutritie,educatie si sanatate par sa joace un rol important. Mediul inconjurator poate sa influenteze IQ-ul unei persoane.

6.Oamenii devin mai inteligenti

Scorurile pe care oamenii le obtin la testele de masurare a coeficientului de inteligenta devin cu 2-3 puncte mai mari, cu fiecare decada care trece. Acest lucru se datoreaza imbunatatatirii conditiilor de trai, atat in ceea ce priveste nutritia, cat si accesul la educatie si sanatate, spune Stuart Ritchie, cercetator in cadrul Universitatii din Edinburgh.


Citeste si despre:

Inteligenta emotionala - de ce este importanta si cum o putem imbunatati? Invatarea de lucruri noi ajuta la mentinerea sanatatii creierului la varste inaintate Ce este coeficientul de inteligenta (IQ) si cum se masoara? Informatii elementare despre autismul nonverbal Cum sa scapam de problemele de memorie De ce romanii nu cer ajutor de la psiholog? 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Efectele perverse ale perfectiunii Cum sa cresti nivelul de implicare, sprijin si afectiune din partea partenerului Apel la echilibru Pe ring: lupta pentru control dintre parinti si copii Inteligenta emotionala Cum cresc orgasmele inteligenta si alte beneficii ale climaxului sexual Cum sa sprijiniti copilul cu deficiente de invatare