Capsunile sunt si foarte bune la gust, dar si extrem de sanatoase pentru organism. Ele contin o mare cantitate de vitamine C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanti - fenoli-antocianine si elagitanine - dar si acid folic, extrem de util in cazul femeilor insarcinate.
De asemenea, capsunile sunt bogate in calciu, potasiu, magneziu, fier si fibre, acestea ajutand la buna functionare a digestiei.
Silueta in forma de inima a capsunii este primul indiciu care arata ca acest fruct este bun pentru sanatate. Capsunile protejeaza inima, cresc colesterolul HDL (bun), scad tensiunea arteriala, si au un rol important in protejarea impotriva cancerului, au o mare capacitate antioxidanta. In plus, o portie de capsuni ofera mai multa vitamina C decat o portocala.
• Imbunatatesc functia cognitiva. Pierderea memoriei si controlul activitatii musculare, care se datoreaza imbatranirii naturale, sunt anticipate in mod obisnuit la persoanele in varsta. Cu toate acestea, radicalii liberi pot cauza imbatranirea prematura a creierului si a sistemului nervos la adultii mai tineri. Radicalii liberi, un produs secundar daunator al metabolismului celular, genereaza un fenomen numit stres oxidativ care dauneaza nervilor.
Din fericire, capsunile sunt bogate in vitamina C si substante fitochimice care ajuta la revigorarea sistemului nervos. In plus, capsunile sunt, de asemenea, o excelenta sursa de iod care este benefica pentru buna functionare a creierului si a sistemului nervos.
De asemenea, potasiul, care se gaseste in cantitati modeste in capsuni, are un rol pozitiv asupra functiei cognitive prin incurajarea fluxului sanguin catre creier. Mai mult, o multime de studii sustin ca aportul ridicat de potasiu dar si flavonolul care confera capsunii culoarea sporesc memoria si pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer.
• Recomandate si persoanelor cu diabet zaharat. Chiar daca sunt dulci, acestea sunt benefice si pacientilor diabetici, deoarece au un indice glicemic scazut.
• Protejeaza inima. Sunt studii care sustin ca un consum regulat de capsuni contribuie la mentinerea in stare optima de functionare a inimii, iar anumiti compusi din ele reduc riscul de ateroscleroza.
De asemenea, cantitatile semnificative de polifenoli gasite in capsuni reduc riscul bolilor cardiovasculare prin inhibarea formarii plachetelor si reducerea tensiunii arteriale prin intermediul mecanismelor sale antiinflamatorii.
Mai mult, capsunile reduc hipertensiunea arteriala deoarece contin cantitati semnificative de potasiu si magneziu, ambele fiind eficiente in scaderea tensiunii arteriale ridicate. Totodata, potasiul, un vasodilatator, reduce tensiunea arteriala ridicata si permite distributia neintrerupta a sangelui prin tot corpul.
• Reduc incidenta astmului. Incidenta astmului poate fi mult redusa cu un aport ridicat de vitamina C, care se regaseste din abundenta in capsuni. Totodata, capsunile contin bioflavonoide, care au efecte benefice asupra reducerii frecventei atacurilor astmatice si a gravitatii lor.
• Imbunatatesc vederea. Majoritatea problemelor legate de ochi sunt generate de radicalii liberi. Varsta inaintata dar si un deficit de substante nutritive protectoare permit radicalilor liberi sa provoace daune grave ochilor, precum sunt degenerarea nervului optic, cresterea vulnerabilitatii la infectiile oculare si degenerarea maculara. Insa capsunile ajuta la reglarea presiunii oculare prin continutul ridicat de potasiu.
• Intaresc sistemul imunitar. Capsunile sunt o excelenta sursa de vitamina C, un antioxidant puternic care neutralizeaza radicalii liberi si intareste raspunsul sistemului imunitar impotriva infectiilor.
• Previn cancerul. Sunt studii care arata ca un consum regulat de capsuni poate reduce metastazele, si contribuie la stimularea tratamentului administrat concomitent.
• Ajuta la prevenirea defectelor la nastere. Aportul adecvat de acid folic este esential in timpul sarcinii, iar aceste fructe sunt o sursa excelenta de folat natural, care ajuta la prevenirea defectelor tubului neural la sugari. De asemenea, folatul previne depresia postpartum la mame.
• Adjuvant in caz de artrita. Capsunile sunt bogate in antioxidanti si ajuta la tratarea artritei. De asemenea, avand proprietati antiinflamatorii contribuie la atenuarea durerii asociate cu artrita.
• Imbunatatesc calitatea pielii. Vitamina C din capsuni inhiba activitatea radicalilor liberi, care poate duce la imbatranirea prematura a pielii, iar anumiti antioxidanti din ele contribuie la stimularea productiei de colagen si asigura protectie UV. Asa ca un consum regumat de capsuni va mentine pielea neteda, tanara si supla.
Atentie! Cu toate ca au o multitudine de beneficii penru organism, capsunile pot sa fie si un adevarat aliment alergen si sa provoace urticarie. De aceea, este bine sa nu fie consumate de copiii sub 4 ani si de persoanele cu predispozitie la alergii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.