Motive pentru care este recomandat sa consumati capsuni

Actualizat: 13 August 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Daca nu sunteti amatori ai capsunilor, ar trebui sa deveniti. Nu doar ca sunt suculente, estivale si delicioase, ci reprezinta un aliment remarcabil din toate punctele de vedere.

Pline de elemente nutritive, de fibre si de antioxidanti (cum ar fi vitamina C), capsunile ofera o gama larga de avantaje pentru sanatate care ar putea sa va surprinda.

Aceste alimente mici rosii protejeaza ochii, favorizeaza digestia si regleaza tensiunea arteriala. Putin calorice, pot fi consumate fara moderatie.

Iata cele mai bune motive pentru care ar trebui ca aceste fructe sa se regaseasca din ce in ce mai des in meniul dumneavoastra:

Intaresc imunitatea

Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C, asigura medicii nutritionisti. Majoritatea mamiferelor – exceptand oamenii – au capacitatea de a produce in mod natural vitamina C; iata de ce este important sa consumati diferite alimente care o contin. O portie de capsuni acopera 51,5 mg de vitamina C si ar fi aproape jumatate din nevoia zilnica.

Dublati portia si veti completa total necesitatea de vitamina C. Se stie ca vitamina C intareste imunitatea, fiind si un puternic antioxidant care actioneaza rapid. Un studiu al Universitatii California din Los Angeles desfasurat in 2010 a relevat faptul ca puterea antioxidantului din capsuni devine ”biodisponibil” sau aproape de a actiona in sange dupa ce ati consumat, timp de cateva saptamani.

Favorizeaza sanatatea ochilor

Proprietatile antioxidante ale capsunilor va pot ajuta sa preveniti formarea cataractei (opacitate progresiva a cristalinului ochiului) care poate conduce la orbire la batranete, mai ales.

Ochii au nevoie de vitamina C pentru a se proteja contra expunerii radicalilor liberi care emana razele UV ale soarelui ce pot deteriora proteinele cristalinului. Aceeasi vitamina joaca un rol important in refacerea corneei si a retinei ochiului.

Desi dozele mari de vitamina C ar putea sa creasca riscul de cataracta la femeile de peste 65 de ani, cercetatorii de la Karolinska Institutet din Stockholm precizeaza ca riscul este atribuit vitaminei C obtinuta din suplimente si nu cea furnizata de fructe si legume.

Ajuta la combaterea cancerului

Vitamina C este unul dintre antioxidantii care poate ajuta la preventia cancerului, pentru sistemul imunitar; atunci cand acesta din urma este in forma, este cea mai buna modalitate de aparare a organismului. Un element fitochimic, acidul elagic (prezent si in capsuni), contine proprietati anticanceroase si mai ales de oprire a cresterii celulelor canceroase.

Capsunile contin si alti antioxidanti ca luteina si zeaxantina. Acestia dezactiveaza radicalii liberi care neutralizeaza efectele potential negative pe care le pot dezvolta celulele. Termenul de ”radical liber” desemneaza celulele deteriorate care le pot slabi pe cele care le inconjoara prin incercarea lor de a se reparaAceasta activitate poate da nastere anomaliilor celulare si chiar cancerului.

Au efecte impotriva ridurilor

Vitamina C regasita in capsuni este esentiala la formarea colagenului, substanta favorabila elasticitatii si refacerii epidermei. Pentru ca odata cu imbatranirea se pierde colagenul, e bine sa consumati alimente cu vitamina C care pot pastra pielea mai sanatoasa si mai tanara.

Dar vitamina C nu este singurul nutrient antiriduri prezent in capsuni. Cercetatorii Universitatii Hallym din Coreea de Sud au tras concluzia ca acidul elagic previne distrugerea colagenului si efectele inflamatorii (doi factori majori in dezvoltarea ridurilor) dupa o expunere prelungita la razele UV nocive pentru epiderma.

Lupta impotriva colesterolului

Capsunile contin un stimulant puternic pentru sanatatea cardiaca. Acidul elagic si flavonoizii (sau elementele fitochimice) au efecte antioxidante benefice pentru sanatatea inimii.

De exemplu, acestia pot elimina consecintele lipoproteinelor cu densitate mica (colesterol rau) care permit trombocitelor sa se acumuleze pe artere pentru a acoperi leziunea.

Un alt avantaj este ca au un efect antiinflamator bun pentru inima. Cercetatorii unei clinici din Toronto au studiat efectele capsunilor intr-un regim hipocolesterolemiant si au ajuns la rezultatul ca, adaugand capsuni in acest regim, se reduc deteriorarile cauzate de oxidarea lipidelor sangiune, elemente implicate in cardiopatii si in diabet.

Reduc inflamatiile articulatiilor

Antioxidantii si fitochimicalele prezente in capsuni pot ajuta la reducerea inflamatiilor articulatiilor, sursa posibila a artritei si a bolilor cardiace. Un studiu al Universitatii Harvard a aratat ca femeile care consuma 16 capsuni sau mai multe pe saptamana au un risc cu 14% mai scazut de a avea o cantitate crescuta de proteina C reactiva, un indice al inflamatiilor in organism.

Regleaza tensiunea arteriala

Potasiul este un alt nutrient care favorizeaza sanatatea inimii. Cu un continut de 134 mg pe portie, capsunile sunt considerate ca o sursa medie de potasiu. Acesta poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale si poate chiar sa contribuie la scaderea hipertensiunii actionand ca un burete impotriva efectelor negative ale sodiului.

Dat fiind efectul lor asupra reducerii colesterolului, a inflamatiilor si a hipertensiunii arteriale, capsunile sunt considerate ca fiind unul dintre fructele cele mai sanatoase pentru inima pe care le-ati putea consuma.

Reprezinta o sursa de fibre

Fibrele sunt necesare pentru o mai una digestie si capsunile contin in jur de 2 grame pe portie. Printre tulburarile care rezulta din lipsa de fibre sunt constipatia si diverticulita (o inflamatie a intestinului) de care sufera in jur de 50% dintre persoanele de peste 60 de ani.

Fibrele pot ajuta, printre altele, si la absorbtia zaharurilor (ca glucoza) din sange. Iata de ce adultii care sufera de diabet pot consuma capsuni, cu moderatie insa. Impreuna cu apa, aceste fibre combat diareea. Datorita pectinei pe care o contin, capsunile ajuta la asimilarea cu moderatie a colesterolului si a lipidelor in sange.

Ajuta la mentinerea unei greutati normale

Mentinerea unei greutati optime este una dintre cele mai bune modalitati de aparare contra diebetului de tip 2 si a bolilor cardiace, fara a vorbi despre starea de bine in general.

In capsuni se gasesc putine calorii (in jur de 28 intr-o portie), nicio lipida si putin sodiu si zahar. Ele contin zaharuri naturale, dar continutul lor total in zahar este destul de scazut, cam de 4 grame pe portie, si continutul total in glucide este inferior fata de ce se gaseste intr-o jumatate de felie de paine. De aceea, puteti adauga fara retinere capsuni in prepararea unor deserturi favorite.

Favorizeaza sanatatea prenatala

Acidul folic este o vitamina B (B9) recomandata femeilor insarcinate sau care incearca sa conceapa un copil. Capsunile, care contin 21 de micrograme pe portie, sunt o sursa buna.

Acizii folici sunt necesari mai ales in primul trimestru al sarcinii pentru dezvoltarea creierului, craniului si a maduvei spinarii copilului. Acidul folic prezent in capsuni poate ajuta la preventia unor malformatii congenitale, ca spina bifida (defect congenital al coloanei vertebrale care consta in lipsa sudurii complete a arcului vertebral).

Atentie, insa, alergiile alimentare la capsuni sunt frecvente in aceasta perioada. In ceea ce priveste consumul de catre copii, acesta este nerecomandat a se face inainte de varsta de 6 luni.


Citeste si despre:

Beneficiile pentru sanatate ale spanacului Tratament naturist pentru anemia nutritionala 100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului 27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Dieta Atkins: ghid pentru incepatori Alimente care va incalzesc Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate Care sunt cele mai bune surse de antioxidanti? Capsunile: surse naturale de antioxidanti