Legatura dintre stres si sistemul digestiv

Actualizat: 13 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Viata stresanta, obiceiurile alimentare proaste si alimentele procesate pot afecta negativ sanatatea oricarei persoane. Stomacul este cel care duce povara alimentatiei nesanatoase. Acesta este motivul pentru care foarte multe persoane se plang de un stomac deranjat, miscari intestinale slabe, arsuri stomacale si indigestie. Reactiile fizice ale stresului se pot manifesta chiar si la nivelul sistemului digestiv. Intestinele sunt foarte sensibile la situatii stresante si emotii.


Tehnicile de reducere a stresului pot ajuta la calmarea unui stomac deranjat. In urma stresului, se pot declansa simptome stomacale care includ durere, presiune, flatulenta sau diaree. Eructatiile si scaunele moi insotesc adesea un stomac deranjat. Nu va ingrijorati: exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a ameliora aceste manifestari stomacale, fara sa faceti eforturi prea mari.

Legatura dintre stres si sistemul digestiv

Stresul accentuat si emotiile pot duce la dureri stomacale si alte probleme digestive din cauza faptului ca intestinele au un grad crescut de sensibilitate si sunt intesate de nervi, la fel ca si creierul. Legatura dintre emotiile ridicate si stres este explicabila prin faptul ca intestinele sunt, dupa creier, cea mai mare zona cu nervi din organism.

Situatiile stresante care coplesesc o persoana se concretizeaza adesea si in simptome fizice foarte evidente care se concentreaza in jurul tractului digestiv. In cele mai multe cazuri, cand un individ experimenteaza situatii stresante, sufera concomitent si de dureri/arsuri stomacale si de diaree. Totul revine la parametrii normali atunci cand conjuncturile stresante incep sa dispara.

Daca aveti probleme digestive este important sa consultati un gastroenterolog. Este posibil sa nu existe evenimente majore care sa conduca la probleme digestive, dar sa suferiti de dureri stomacale persistente fara sa stiti ce anume le cauzeaza. Asta pentru ca, pana si factorii minori cauzatori de stres pot afecta intestinul. In foarte multe studii a fost observata o stransa legatura intre intestin si creier, care comunica pe multe cai diferite, ce duc la probleme digestive, ca urmare a stresului.

Uneori, se poate incerca resetarea acestei conexiuni dintre creier si intestin prin folosirea de medicamente pentru tratarea depresiei. Totusi, nu este intoteauna nevoie sa faceti uz de medicamente pentru a gestiona stresul si pentru a imbunatati santatatea dumneavoastra digestiva.

Modalitati de control si reducere a stresului

Daca doriti sa remediati problemele digestive din cauze nervoase, este important sa pastrati stresul sub control. Chiar si stresul zilnic de la locul de munca sau problemele de acasa, pot cauza probleme digestive subtile. Identificarea cauzelor de stres, constientizarea reactiei naturale a intestinelor la stres si mentinerea stresului sub control sunt cele mai importante parti pentru gestionarea afectiunilor digestive provocate de stres.

Pentru a reduce stresul si a face fata problemelor digestive, incercati urmatoarele sfaturi pentru controlul stresului:

Raspunsul automat al organismului la stres sau alte emotii se poate manifesta printr-o reactie digestiva, care arata stransa legatura dintre problemele fizice si sanatatea emotionala. Asta nu inseamna, insa ca trebuie sa suferiti de un stomac deranjat, de fiecare data cand sunteti suparati sau nervosi. Aflati cum sa reduceti efectele stresului si incercati sa controlati emotiile pentru a evita problemele digestive.

Metode de reducere a stresului si a problemelor digestive cauzate de acesta

- Reduceti consumul de alimente care contin cofeina. Cofeina este un stimulent care accelereaza ritmul cardiac si poate provoca anxietate, conditie ce poate afecta stomacul si sistemul digestiv.


- Mancati bomoboane cu menta sau beti ceai de menta. Menta ajuta la calmarea stomacului si ameliorarea altor probleme digestive.


- Nu ignorati miscarile intestinale. Daca trebuie sa folositi baia, folositi-o! Daca ignorati miscarile peristaltice, acest lucru poate duce la crampe stomacale, care vor complica problemele stomacale cauzate de stres sau emotii.


- Utilizati probiotice. Aceasta metoda de tratament este una foarte eficienta. Alimentele si suplimentele care contin culturi vii de bacterii de Lactobacillus si Bifidobacterium mentin echilibrul natural al florei intestinale si pot reduce inflamatia, un factor ce poate creste sensibilitatea intestinelor. Alegeti sa consumati iaurturi care contin culturi vii de astfel de bacterii si alte alimente fermentate.


- Consumati ghimbir. Ghimbirul este foarte eficient in tratarea unui stomac deranjat. Poate fi consumat sub forma de bere si ceai de ghimbir.

- Relaxati-va mintea si corpul. Mergeti intr-o camera linistita, slab iluminata, in cazul in care aveti un stomac deranjat in urma unor situatii stresante sau emotii puternice. Faceti o baie calda, relaxanta, ascultati muzica buna sau dormiti.

- Consumati banane. Bananele au capacitatea de a calma stomacul, dar si diareea si acizii care pot cauza probleme stomacale. In cazul in care suferiti de arsuri gastrice, dureri sau alte probleme de stomac, consumati o banana.

- Terapii de relaxare minte-corp. Conexiunea creier-intestine influenteaza dezvoltarea sindromului de colon iritabil. S-a demonstrat prin practica, faptul ca aceste terapii pot ameliora simptomele acestei afectiuni. Psihoterapia, hipnoterapia si terapia cognitiva de comportament (relaxarea biofeedback, relaxarea progresiva a musculaturii si de gestionare a stresului) pot solutiona problemele intestinale.

Daca durerile de stomac devin tot mai severe, consultati un medic specialist. Uneori, durerile abdominale pot fi cauzate si de alte organe din apropierea zonei stomacului. Medicul poate determina prin teste multiple, ce organ sau afectiune cauzeaza simptomele de durere si poate prescrie astfel, tratament specific pentru calmarea acestora.


Citeste si despre:

Semne ale stresului fizic 7 pasi sa va imbunatatiti digestia odata cu inaintarea in varsta Remedii eficiente pentru imbunatatirea digestiei Tulburarile endocrine induse de stres Principalele afectiuni induse de stres Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Stresul - dusmanul zilelor noastre Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv? Relatia dintre bolile autoimune si cancer Arsuri stomac O digestie mai buna in mod natural