Cum sa faceti cumparaturi in mod sanatos

Actualizat: 01 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pentru a avea o alimentatie sanatoasa va fi nevoie sa faceti schimbari nu doar in modul de a gati, ci si in modul in care faceti cumparaturile. Multe produse din supermarket-uri pot fi foarte tentante: prajituri, bomboane, inghetata etc.

O lista de cumparaturi bine organizata va poate ajuta sa achizitionati doar produse alimentare sanatoase. Iata mai jos cateva sfaturi pentru a avea camara si frigiderul aprovizionate cu alimentele necesare pentru pastrarea unei stari optime de sanatate.

Modalitati sanatoase de a face cumparaturi

Evitati sa cumparati alimente cu un continut ridicat de grasimi, sodiu sau zahar. Pentru a minimiza timpul petrecut in supermarket si a va atinge scopurile, organizati-va lista in functie de zonele din supermarket din care urmeaza sa faceti cumparaturile:

- Produse de panificatie - indicat ar fi sa alegeti paine, briose si alte preparate care sa contina cereale integrale. Evitati ingredientele rafinate si alegeti painea din cereale integrale, care contine cel putin 4 grame de fibre sau mai putin de 100 de calorii pe felie.

- Carne si peste - cumparati piept de pui sau curcan fara pielita, carne de vita, somon, halibut, pastrav, macrou sau alte tipuri de carne rosie, macra, cu cat mai putina grasime. Alegeti pui bio - in general, acesti tip de carne de pui contine mai putina grasime. Nu cumparati mai multe portii decat aveti nevoie.

- Paste si orez - mai sanatos este orezul brun decat cel alb, iar acum magazinele alimentare ofera spre vanzare o varietate mare de paste din cereale integrale.

- Uleiuri, sosuri si condimente - nu ar trebui sa va lipseasca din bucatarie sosul de rosii. Pentru condimentarea mancarurilor puteti folosi mustar, salsa sau sos de ardei iute. Pentru gatit si salate, utilizati ulei de masline extravirgin sau ulei de canola. Cititi cu atentie etichetele produselor: multe sosuri sunt bogate in sodiu si zahar.

- Cereale si alimente pentru micul dejun - recomandabil ar fi sa achizitionati pentru micul dejun cereale integrale, batoane de cereale integrale sau fulgi de ovaz instant, bogate in fibre si sarace in zahar. Puteti alege si variantele in care sunt adaugate nuci sau fructe uscate.

- Conserve - nu uitati sa cumparati rosii conservate, fara coaja, ton sau somon conservat in apa, conserve cu mazare, fasole, linte si ardei verde. Verificati eticheta si cumparati conservele care contin cat mai putina sare. Alegeti conservele de fructe care contin mai degraba suc propriu, decat sirop cu zahar.

- Alimente congelate - din lista nu trebuie sa lipseasca legumele congelate (broccoli, spanac, mazare si morcovi), fructe congelate (capsuni, zmeura, afine), iaurt congelat, pizza vegetala etc. Legumele congelate pot fi introduse in compozitia supelor, tocanitelor, dar si a altor mancaruri. Pentru o gustare rapida, amestecati cateva fructe congelate cu putin iaurt.

- Lactate, branza si oua - alegeti lactatele degresate si untul care nu contine uleiuri hidrogenate. Evitati sa cumparati iaurturi cu arome care pot fi bogate in zahar si calorii.

- Gustari - pentru gustari sanatoase aveti nevoie de biscuiti din cereale integrale, fructe uscate, nuci, alune si seminte, humus si ciocolata neagra.

- Fructe si legume - puteti cumpara orice fruct si leguma. Nu uitati: cu cat sunt mai colorate, cu atat contin mai multe substante nutritive.

- Bauturi - nu ar trebui sa va lipseasca ceaiul verde, sucul natural de portocale imbogatit cu calciu si apa carbogazoasa.


Citeste si despre:

Secretele unei diete sanatoase Sfaturi sanatoase pentru noul an Cum sa traiesti sanatos cu diabet zaharat 6 cauze ale hipertensiunii arteriale in timpul sarbatorilor si cum sa le tratam Obezitate infantila Abordarea bolii Parkinson Stresul - dusmanul zilelor noastre O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia Ce inseamna anxietatea situationala? Boala Alzheimer - sfaturi pentru o viata normala Stima de sine Dementa vasculara Sfaturi pentru exercitii fizice iarna Dependenta de cumparaturi - cum sa facem shopping sanatos de sarbatori?
Cere sfatul medicului ×