Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu?

Actualizat: 16 August 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Aluminiul se gaseste pretutindeni in mediul inconjurator, motiv pentru care este greu de evitat. Practic, aluminiul este utilizat in industrie, intrucat este un material usor, dar si un bun conductor de caldura si de electricitate, insa il regasim si in aproape toate ambalajele alimentare: cutii de conserve, de bere, casolete in care uneori depozitam mancarea sau chiar folia de aluminiu des utilizata in bucatarie.

De asemenea, se regaseste si in produse electrocasnice, in ustensile de bucatarie, in medicamente antiacide, in produse alimentare si in cele cosmetice.

Multe studii efectuate in Europa au atras atentia asupra faptului ca peste 175 de substante periculoase sunt folosite in mod legal de producatorii de ambalaje alimentare.

Fie ca vorbim de cutii, folii alimentare sau de aluminiu, diferite recipiente de plastic, substantele toxice ce fac parte din componenta lor sunt considerate cancerigene si pot duce chiar la instalarea infertilitatii.

Cu toate acestea, Agentia Europeana pentru Standarde Alimentare sustine ca substantele nu sunt periculoase, ele neputand cauza malformatii genetice sau dereglari hormonale, insa doar daca sunt mentinute in limitele aprobate.

Totusi, depasirea limitelor de toleranta ale organismului poate fi cauza aparitiei unor afectiuni grave.

Ambalajele pot transfera alimentelor anumiti constituenti intr-o masura mai mare sau mai mica. In plus, toate cutiile de conserve, dar si dozele de bere si de suc sunt fabricate din aluminiu, chiar daca sunt protejate la interior de un lac care impiedica trecerea ionilor de aluminiu in produsul destinat consumului alimentar.

Atentie! Acest lac din interior, care are rol de protectie, se poate degrada in timp tocmai din cauza aciditatii produsului sau in momentul in care aceste cutii sunt lovite.

Pe de alta parte, si ambalajele din plastic pot transfera produsului substante toxice cum ar fi ftalatii sau bisfenolul A, care odata ajunse in organism vor intra in sange si vor duce la aparitia unor dereglari hormonale serioase, in final putand produce cancer de san sau cancer testicular.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Pericole
  3. Solutii

Pericole

•Aluminiul modifica metabolismul calciului, ducand la o demineralizare a oaselor si, in cele din urma, la instalarea osteoporozei.

•Sunt studii care demonstreaza ca acesta este un factor favorizant in aparitia maladiei Alzheimer, precum si in boala Parkinson.

•Inclusiv anemia poate fi provocata de ingerarea aluminiului.

Solutii

•Utilizati ustensile de bucatarie care nu contin aluminiu, precum cele din otel inoxidabil.

•In cazul in care aveti in casa vase din aluminiu care sunt zgariate este recomandat sa le aruncati. Aceste zgarieturi de pe suprafata lor pot reprezenta o sursa de toxicitate.

•Incalziti alimentele la cuptorul cu microunde doar in farfurii de portelan.

•In frigider nu lasati mancare depozitata in caserole din aluminiu.

•Nu cumparati alimente care sunt ambalate in cutii din aluminiu indoite sau zgariate.


Citeste si despre:

Beneficiile foliei de aluminiu pentru sanatate Terapia cu chelatori Terapia cu agenti chelatori Detoxifierea de metale grele Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare Aluminiul din deodorante iti poate afecta sanatatea? 40 de modalitati prin care puteti utiliza otetul Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Alergia, mai agresiva ca niciodata Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv Cancerul - mit si adevar Interactiunea alimentelor cu medicamentele Ce contin atiperspirantele Dieta si riscul de cancer Uleiul de masline: beneficii si utilizare