Cancerul testicular - autoexaminarea

Actualizat: 14 Februarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cancerul testicular este o boala in care celulele devin maligne (canceroase) la unul sau la ambele testicule. Testiculele sau gonadele sunt o pereche de glande masculine. Acestea produc si stocheaza sperma, fiind principala sursa de testosteron la barbati. Acesti hormoni controleaza dezvoltarea organelor reproductive si a caracteristicilor fizice masculine. Testiculele sunt situate sub penis, in scrot.

In functie de caracteristicile tumorilor de la nivelul celulelor, cancerul testicular poate avea forma seminomului sau nonseminomului.
Seminoamele pot fi clasice, anaplazice sau spermatocitare.
Nonsemioamene includ coriocarcinomul, carcinomul embrionar, teratomul si tumorile sacului vitelin.

Semne si simptome

Unele tipuri de cancere testiculare evolueaza lent iar altele foarte rapid. Exista cateva conditii, care afecteaza testiculele, ce necesita vizita cat mai rapida la medic. Printre semnele care ar putea fi ingrijoratoare se numara:
- prezenta unui nodul in testicul;
- durere si sensibilitate la nivelul fiecarui testicul;
- scurgeri sau puroi la nivelul penisului;
- sange in sperma ejaculata;
- acumulare de lichid in interiorul scrotului;
- senzatie de greutate, presiune, jena dureroasa sau durere difuza in zona abdomenului inferior, zona inghinala sau cea a scrotului;
- stare febrila, astenie, transpiratii nejustificate si stare generala de rau;
- marirea sanilor insotita sau nu de sensibilitate;
- cresterea in marime a unui testicul (in mod normal, un testicul este mai mare, dar marimea si forma ar trebui sa ramana, mai mult sau mai putin neschimbate)

Cum se vor verifica testiculele

Verificarea testiculelor se va face lunar in felul urmator:
- autoexaminare in timpul baii calde sau a unui dus lung, intrucat in acest mod se va intinde pielea scrotului, iar testiculele se vor simti mai bine in interior;
- examinarea scrotului pentru a se depista eventuali noduli sau umflaturi si evaluarea diferentei intre testicule;
- examinarea si compararea unui testicul cu celalalt (se va face cu ambele maini);
- verificarea oricaror noduli sau umflaturi (testiculele trebuie sa fie netede cu exceptia epidimului);

Cancerul testicular reprezinta doar 1% din totalul tuturor tipurilor de cancer la barbati, dar este cel mai frecvent intalnit in randul barbatilor cu varsta intre 15 si 44 de ani si este in continua crestere. Totusi gratie noilor tratamente, decesele cauzate de cancerul testicular au scazut cu 80% in ultimii 40 de ani si in mai mult de 95% de cazuri acesta este curabil. Desi cancerul testicular este rar intalnit, nu este neobisnuita prezenta unui nodul in testicule. Exista multe conditii care pot fi usor confundate cu cancerul testicular si cele mai multe dintre ele nu sunt grave.

Daca in urma autoexaminarii s-a depistat o umflatura sau alt simptom ingrijorator se va apela la medic, in scopul diagnosticarii corecte a problemei. In cazul in care doctorul suspecteaza prezenta cancerului va recomanda investigatii suplimentare (teste imagistice si analiza makerilor tumorali).


Citeste si despre:

Cancerul testicular Ce trebuie sa stiti despre cancerul testicular? Screeningul pentru cancerul testicular 15 simptome de cancer ignorate de barbati 10 simptome ale cancerului pe care barbatii le ignora Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare Inflamatiile si nodulii din zona testiculelor Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici dm sprijina femeile din Romania Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate 10 teste medicale care iti pot salva viata Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat Boli ale aparatului genital masculin - generalitati Nu ignora niciodata aceste simptome! Pot ascunde boli grave Afectiuni ale aparatului reproducator masculin Cum poate fi depistat din timp cancerul testicular?