Recipientele din plastic - de ce sunt periculoase si cat de grav ne pot imbolnavi

Actualizat: 12 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Recipientele din plastic sunt folosite pe scara industriala, la imbutelierea apei, a sucurilor si a laptelui, dar si la depozitarea alimentelor.

Fiecare dintre noi folosim caserole, PET-uri sau pahare din plastic, intrucat sunt practice si usor de depozitat.

In componenta lor intra insa materiale toxice, care ne pot imbolnavi grav.

Ce boli pot provoca recipientele din plastic

Cercetarile in domeniu au demonstrat ca anumite tipuri de plastic iti afecteaza direct sanatatea.

Unele dintre ele contin ftalati (polietilentereftalat), niste compusi toxici care se transfera in alimente atunci cand in recipiente se toarna lichide fierbinti. Acestia perturba activitatea hormonala, afecteaza aparatul reproducator masculin si declanseaza crize de astm la copii.

Alte recipiente contin bisfenol A (BPA), o substanta care poate da infertilitate la femei si care afecteaza cresterea si dezvoltarea in cazul copiilor.

BPA-ul se elibereaza in mancare, sub influenta caldurii. Prin urmare, nu este bine sa incalzesti mancarea la microunde, in recipiente de plastic, sau sa iti bei cafeaua in pahare de unica folosinta.

Vesela si tacamurile de unica folosinta contin si ele compusi cu potential cancerigen, cum ar fi stirenul. Expunerea la stiren pe perioada indelungata creste foarte mult riscul de cancer, mai ales daca exista si o predispozitie genetica.

Caserolele, sticlele si paharele care contin BPA pot cauza cancer si diabet. In plus, te predispun la multe alte probleme printre care:

- leziuni ale creierului;
- nivel de agresivitate crescut;
- sistem imunitar slabit;
- afectiuni ovariene, tulburari menstruale sau infertilitate;
- cantitatea de sperma diminuata;
- avort spontan;
- afectarea dezvoltarii fatului sau chiar decesul bebelusului la nastere.

De ce nu e bine sa refolosesti sticlele din plastic

Multe persoane refolosesc sticle din plastic pentru a le umple cu apa sau sucuri ori pentru a depozita in ele vinul facut la tara, spre exemplu.

Chiar daca le speli foarte bine, cu apa calda si detergent de vase, aceste recipiente pot retine colonii intregi de bacterii periculoase. Si daca le dezinfectezi cu solutii speciale, bacteriile se pot dezvolta si inmulti ulterior.

Agentii patogeni se formeaza atat pe suprafata sticlelor din plastic, cat si in zgarieturile si crapaturile de la suprafata acestora, invizibile cu ochiul liber.

Daca ai obiceiul sa reumpli sticla cu apa de la dozator, renunta sa o mai faci. Poti avea simptome similiare toxiinfectiei alimentare: greata, varsaturi, diaree sau crampe abdominale.

Si sticlele din plastic reutilizabile se pot contamina cu baterii, mai ales cand nu sunt spalate corect sau sunt deteriorate. Spalarea si utilizarea frecventa a recipientelor din plastic cu apa foarte fierbinte duce la aparitia unor crapaturi invizibile in structura lor.

5 sfaturi de care trebuie sa tii cont

- Verifica codul de reciclare de pe ambalaj. Nu cumpara recipiente inscriptionate cu cifrele 3 sau 7, contin cele mai nocive substante. Evita sa cumperi recipiente fara niciun cod trecut pe ele.

- Nu incalzi mancarea in recipiente de plastic decat daca au indicat pe ele simbolul de siguranta pentru microunde.

- Nu pune PET-uri cu apa la congelator! Plasticul elibereaza in apa inghetata dioxina, o substanta foarte toxica, ce poate cauza cancer.

- Nu expune PET-ul la caldura. Toxinele din plastic vor trece in apa.

- Cumpara doar vesela de unica folosinta, de culoare mata, inscriptionata cu cifrele 2, 4 sau 5.


Citeste si despre:

Efectele asupra sanatatii ale materialelor plastice Analiza sangelui din materiile fecale Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu? 6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cancerul - mit si adevar Cancerul colorectal Litiaza renala Xenoestrogenii Alimentatia in timpul sarcinii