Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Tusea reprezinta un mecanism de aparare al organismului in ceea ce priveste caile respiratorii superioare. In momentul cand se declanseaza un efort de tuse , de cele mai multe ori involuntar, corpul se straduieste sa elimine secteriile de la nivelul plamanilor sau cailor respiratorii superioare.
Tusea este de 2 feluri :
1. Tuse seaca
2. Tuse cu expectoratie ( alba, muco-purulenta, sangvinolenta etc )
Cand o persoana are o tuse productiva, din piept, ar putea simti o presiune sau disconfort in zona toracelui si aceasta ar putea fi insotita de mucus sau flegma.
Tusea si raceala sunt deseori cauzate de un virus si nu este necesar ca tratamentul pentru acestea sa contina antibiotice.
Uneori, medicamentele antitusive pot ameliora simptomele, dar nu ar trebui administrate copiilor sub doi ani, iar copiilor mari doar cu precautie si la recomandarea medicului specialist.
Tusea productiva poate fi semnul altei probleme de sanatate, cum ar fi astmul, insuficienta cardiaca sau bronsita cronica. O tuse prelungita, probabil ca are la baza o afectiune si mai grava.
O tuse ocazionala este ceva normal insa cand este permanenta este un semnal ca trebuie sa vizitam un medic.
Cauze comune:
- raceala
-gripa
-pneumonie
-alergii
-astm bronsic
-bronsita
-boala de reflux gastro-esofagian
Alte cauze:
-sinuzita
-bronsiolita
-laringita
-BPOC
-cancer pulmonar
-insuficienta cardiaca
-tuberculoza
-sarcoidoza
Se va solicita consultul medicului specialist in oricare din urmatoarele cazuri:
- cand tusea dureaza de mai mult de doua ani;
- daca tusea este insotita de sange (acesta poate sa arate inclusiv ca zatul de cafea);
- daca tusea este insotita de mucus de culoare verde;
- daca temperatura corpului depaseste 39 de grade;
- daca tusea a evoluat de la o tuse uscata la o tuse din piept cu secretii
- daca apar si alte simptome cum ar fi durerea de piept, respiratia suieratoare, dificultati de respiratie, febra, scaderea in greutate, dureri persistente de cap, urechi, gat sau eruptii cutanate;
- daca tusea se declanseaza mai ales pe timp de noapte in cazul in care sunteti fumator;
- daca simtomele gripei se inrautatesc brusc (includ dureri musculare,oboseala, dureri de cap, febra);
- daca tusea din piept dureaza mai mult de cinci zile sau s-a agravat;
- daca aveti tensiune arteriala ridicata, o boala cardiovasculara, diabet zaharat, tulburari ale glandei tiroide, diverse afectuni respiratorii cum ar fi astmul, sau daca urmati diverse tratamente medicamentoase;
- daca sunteti gravida sau alaptati (unele medicamente sunt interzise in aceste perioade);
- daca aveti alergie la orice medicament.
Este important sa se solicite avizul medicului inainte de a se lua orice medicament pentru tratarea tusei, intrucat majoritatea sunt indicate tusei uscate, mai putin tusei productive.
Pentru ameliorarea tusei productive pot fi luate o serie de masuri:
- se va pastra o temperatura constanta in camera in care se va petrece cea mai mare parte a timpului;
- se va face gargara cu apa sarata timp de un minut, de trei ori pe zi (aceasta metoda poate ameliora simptomele);
- se va sta intr-o camera cu abur (preferabil in baie unde s-a dat drumul la dusul cu apa fierbite sa curga); aceasta strategie ajuta la fluidizarea mucusului, iar tusea va fi ameliorata;
- chiar si medicamentele de prima intentie in cazul tusei productive se vor lua doar cu avizul medicului, intrucat pe langa faptul ca acestea au multe contraindicatii, ele nu trateaza conditia de baza ci doar simptomele;
- pentru calmarea iritatiei, medicul va recomanda siropuri de tuse, iar pentru durere si febra ar putea indica acetaminofen si medicamente antiinflamatorii;
- unele medicamente utilizate in cazul racelilor si al tusei contin antihistaminice care au rolul de a usca mucozitatile nazale, totusi in cazul tusei productive folosirea acestora face mai dificila eliminarea mucusulu din plamani si ar trebui evitate;
- produsele medicamentoase combinate pot contine ingrediente care nu recomandate sa se administreze in timpul sarcinii;
- medicamentele care contin un singur ingredient sunt mai sigur de administrat in cazul femeilor insarcinate, dar acest lucru se va face doar cu avizul medicului.
Daca aveti o tuse ocazionala, nu trebuie sa va ingrijorati, deoarece contribuie la eliminarea substantelor, a secretiilor si previne infectiile. Insa, o tuse persistenta poate semnala o problema importanta de sanatate.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.