10 tipuri de foame si cum sa le tineti sub control

Actualizat: 16 Septembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dificultatea de a distinge diversele tipuri de foame si modul in care ele pot fi tinute sub control este o cauza frecventa a supraponderalitatii, obezitatii si a altor probleme de sanatate care deriva din acestea.

Foamea este un semnal transmis de organism atunci cand solicita furnizarea nutrientilor de care are nevoie pentru a functiona. Insa aceasta senzatie aparent simplu de identificat este de foarte multe ori confundata cu anxietatea, plictiseala si alti stimuli emotionali si circumstantiali.

Controlul diverselor tipuri de foame

Foamea este necesitatea fizica de a manca, pe cand apetitul este dorinta de a consuma hrana, asociata cu diverse placeri interceptate prin papilele gustative. Oamenii le confunda pe cele doua in mod frecvent, astfel explicandu-se lupta generala a acestora cu mentinerea unei greutati corporale normale. Odata ce sunt intelese senzatiile transmise de organism care implica consumul de mancare, este mult mai usor de mentinut un control atat de necesar in dieta zilnica.

1. Foamea reala

Cel mai important tip de foame este cea reala, declansata atunci cand organismul a ajuns sa fie privat de nutrientii de baza la un nivel periculos. De altfel, populatiile tarilor dezvoltate ar putea ajunge sa nu experiementeze niciodata foamea reala, doar un oarecare disconfort, cu exceptia cazurilor particulare de infometare voita.

Foamea reala se manifesta prin simptome precum tremurul corporal cauzat de scaderea nivelului de glicemie in sange, durerile de cap, nivelul scazut de energie, durerile stomacale, vertijul si slabiciunea corporala generalizata. Odata instalat acest tip de foame, organismul este supus unui nivel ridicat de stres. Pentru a-l preveni cu succes, respectati pe cat posibil cele trei mese principale ale zile si purtati in geanta gustari sanatoase (fructe proaspete, fructe oleaginoase, ciocolata neagra, biscuiti integrali etc.), pe care sa le aveti la indemna odata ce disconfortul senzatiei de foame apare.

2. Foamea declansata de televizor

Multe persoane simt o placere deosebita atunci cand consuma mancare si gustari in fata televizorului sau a computerului. In timp, acest gest devine un obicei, iar creierul asociaza relaxarea de a urmari un film sau o emisiune TV cu ingerarea de hrana. Astfel se explica aparitia senzatiei de foame (mai exact a poftelor alimentare) in aceste circumstante, chiar si atunci cand nu se justifica acest lucru (cina a fost deja consumata, de pilda).

Pentru a evita acest tip de foame care conduce inevitabil la ingrasare, inlocuiti rontaitul cu o activitate care va solicita atentia si indemanarea (impletitul, ordonarea facturilor etc.). Un pahar cu apa rece poate sa va ajute, de asemenea, sa scapati de ispita deschiderii unei pungi de chipsuri.

3. Foamea cauzata de plictiseala

Exista si o asa-numita foame din plictiseala, mai exact nevoia de umplere a timpului cu o activitate ce produce placere (asa cum este mancatul). Solutia in acest caz este foarte simpla inlocuiti gustarea la care ravniti cu o conversatie telefonica placuta, o plimbare in parc, o carte buna etc.

4. Foamea care cauzeaza furie

Acest tip de foame este, de fapt, instalarea unei stari accentuate de nervozitate si confuzie, pe fondul scaderii bruste a nivelului de glicemie. De multe ori, alinarea vine dupa abuzul de dulciuri, care atrage la randul sau ingrasarea si alte sentimente negative.

In aceasta situatie, evitati sa consumati prajituri sau ciocolata. Va puteti regla nivelul glicemiei cu ajutorul altor carbohidrati mai sanatosi, proveniti din fructe proaspete sau biscuiti din cereale integrale.

5. Foamea de dupa-amiaza

Dupa-amiaza, in jurul orelor 15.00, cei mai multi oameni sunt tentati sa consume dulciuri si alte gustari nesatoase. Specialistii explica acest fenomen prin faptul ca, la aceasta ora, nivelul de energie scade simtitor, iar oamenii incep sa anticipeze sfarsitul zilei de lucru.

Cel mai bun plan de atac este sa aveti pregatita o gustare sanatoasa, cu proteine de calitate, care sa va energizeze rapid, cu pretul unui aport redus de calorii. Cateva exemple sunt migdalele, nucile, branza degresata cu biscuiti integrali sau iaurtul grecesc.

6. Foamea provocata de stres

Starile de spirit negative declansate de stres induc necesitatea inlaturarii lor, de multe ori prin consumul unor alimente in mod necumpatat. In conditii de stres, oamenii au tendinta sa fie mai putin selectivi cu ceea ce mananca.

Un truc util in acest caz este sa va opriti 5 secunde si sa va ganditi la un beneficiu pe care vi l-ar aduce abtinerea de la a manca un fursec prevenirea ingrasarii, reglarea tensiunii arteriale etc. Acest exercitiu ajuta creierul sa depaseasca impulsul de a compensa emotiile negative prin abuzuri alimentare deloc necesare.

7. Foamea din perioada premenstruala

Oscilatiile hormonale dinaintea menstruatiei produc de regula modificari in apetitul alimentar. Insa aceste simptome nu dureaza mai mult de cateva zile, ceea ce inseamna ca orice abuz alimentar s-ar fi produs din cauza lor, poate fi compensat ulterior printr-un regim mai sanatos. Privarea de hrana nu este recomandata in aceasta perioada.

8. Foamea inchipuita

Apare in lipsa senzatiei de foame fizice si a oboselii, fiind mai degraba indusa la nivelul psihicului. Unele persoane incearca sa amane finalizarea unui proiect la serviciu, invocand nevoia unei gustari. Altele nu isi imagineaza pauzele de la lucru fara sa savureze cativa biscuiti cu cafea sau o inghetata apetisanta.

Solutia in acest caz este sa va opriti 5 secunde si sa va intrebati de ce imi este foame acum. Odata ce constientizati ca sursa apetitului spontan nu are nicio legatura cu aportul de nutrienti necesar organismului, ci mai degraba cu un moft personal, veti reusi sa va invingeti mai usor impulsul.

9. Foamea vizuala

Simtul vizual poate transmite un stimul puternic organismului. Atunci cand vedeti o farfurie de fursecuri, este firesc sa experimentati pofta de a gusta unul, chiar daca tocmai ati terminat de mancat.

Luati o pauza de 1 minut, priviti in alta directie si intrebati-va daca va doriti cu adevarat fursecul. In cazul in care raspunsul este afirmativ, consumati unul sau doua fursecuri, fara sa abuzati.

10. Foamea festiva

Ocaziile speciale, iesirile cu prietenii in oras sau cina cu persoana iubita au un efect puternic stimulativ pentru apetitul alimentar. Secretul in acest caz este sa va bucurati cu moderatie de festin si sa gasiti cai alternative de a sarbatori un eveniment, care sa nu implice mancatul.


Citeste si despre:

Tipuri de boli metabolice Neoplazia endocrina multipla - semne, tipuri, diagnostic Dieta Ornish Este sanatoasa guma de mestecat? Sindromul dumping Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Gustari pentru copii: 10 sfaturi sanatoase Muschi vs Grasime Cum puteti pierde in greutate cu ajutorul dietei cu un continut ridicat de proteine Coma diabetica Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate